Op de juiste manier je collega complimenteren over het uiterlijk

Recent schreef ik een artikel over waarom afvallen en zakelijke mode zo lastig samengaan. Hierin vertelde ik over het feit dat mensen zo vaak enthousiast zijn als je zegt dat je bent afgevallen. Terwijl je er zelf ook helemaal niet blij mee kunt zijn. Onder het artikel kwam er op LinkedIn een discussie op gang over het geven van complimenten en dat je onbewust soms ook een ander kan kwetsen daarmee. Tussen de reacties las ik de bijzondere visie van Samira, een Mindful motivatie en energetische coach. Een visie die mij meteen aansprak en die ik ook met jou wil delen. Speciaal voor Prettybusiness interviewde ik haar voor het artikel ‘Op de juiste manier je collega complimenteren over het uiterlijk’. Want een compliment is niet zomaar een compliment…

Op de juiste manier je collega complimenteren over het uiterlijk

Samira, jij gaf in je reactie aan dat je met een compliment in iemand anders zijn ruimte komt en dat deze ruimte dan heel klein kan worden. Ondanks een compliment positief is bedoeld kun je de ander ook geen ruimte meer geven om zichzelf te zijn. Hoe zie jij dat precies?

”Iedereen heeft een omheining, een eigen ruimte om zich heen. Het zijn er eigenlijk twee: je fysieke ruimte en je aura. Je fysieke ruimte gaat om je huid, je lichaam. Maar je aura is je persoonlijke ruimte qua energie. Ik noem het ook wel eens ‘energieveld’ omdat ‘aura’ voor sommige mensen wat zweverig kan klinken.

Mensen met een vrolijke aura laten makkelijker andere mensen toe. Zij hebben redelijk wat energie en kunnen dit goed hebben. Terwijl er ook mensen zijn die dit wat lastiger vinden en daarom niet zo graag iemand dichtbij laten komen. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn bij mensen met een stoornis of die simpelweg niet goed in hun vel zitten. Wanneer je een compliment geeft sta je er dan vaak niet bij stil of je dan te dichtbij een ander komt.”

Persoonlijk vind ik het woord ‘aura’ helemaal niet zweverig. Ik gebruik het zelf vaak ook wanneer ik het heb over mensen die dichtbij komen. Ik snap ook heel goed dat je bij sommige mensen dan té dichtbij kunt komen. Maar hoe pak je het dan goed aan wanneer je bijvoorbeeld een collega een compliment wilt geven over het uiterlijk? 

”Het is belangrijk om je in de eerste plaats bewust te zijn van het feit dat je dichtbij iemand komt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je iemand de ruimte geeft om jou toe te laten en daar de ander niet mee overvalt.

Een goed voorbeeld is een vrouw die recent een les pilates bij mij volgde. Zij kwam bij mij binnen en ik zag meteen dat ze een nieuw kapsel had en dat stond haar heel goed. Maar op het moment dat zij binnen kwam had ze al een lange reis achter de rug en dus wilde ik haar eerst de tijd gunnen om even tot zichzelf te komen. Meteen zeiden de andere cursisten dat haar kapsel zo mooi was, en dat is ook logisch. Mensen doen dat vaak uit enthousiasme. Toch wilde ik bewust even wachten met mijn compliment. Toen ze eenmaal rustig zat ging ik naar haar toe en vroeg ik haar of ik een compliment mocht geven. Na haar toestemming gaf ik aan dat ik haar kapsel mooi vond staan. Ze was er even stil van en ik zag dat het iets met haar deed. Ook tijdens de rest van de les zag ik aan haar hoeveel het met haar zelfvertrouwen had gedaan.

Ik heb haar dus eerst even tot rust laten komen, vervolgens toestemming gevraagd om een compliment te geven en het daarna pas echt gegeven. Op die manier zorg ik er voor dat het een soort cadeau is dat iemand kan uitpakken. Ik bied iets aan en de ander heeft de tijd om het aan te nemen. Zo dringt het compliment ook beter tot iemand door en heeft de ander er langer plezier van.”

In de discussie op LinkedIn hadden we het ook over het feit dat je kunt afvallen en hier heel ongelukkig mee kunt zijn. Dan kan een compliment alsnog heel verkeerd overkomen, hoe goed de ander het ook bedoelt. Heb jij dit ook wel eens meegemaakt en hoe ga jij hier mee om?

”Ik ben mij er van bewust dat mensen niet altijd bewust afvallen of aankomen. Om eerlijk te zijn vind ik de omvang van iemand zijn lichaam ook niet zo belangrijk. Ik zie het lichaam als een instrument, als iets dat je hebt gekregen om mee verder te komen in het leven. Het lichaam op zichzelf heeft geen betekenis. Het is maar net wat je ermee doet. Daarom geef ik bijvoorbeeld wel een compliment wanneer iemand iets heeft gedaan met het uiterlijk, zoals bijvoorbeeld een nieuw kapsel.

Maar om die zelfde reden geef ik ook geen complimenten of kritiek richting mensen die aangekomen zijn of juist afgevallen. Soms beginnen mensen er zelf over en dan probeer ik aan te voelen wat ik het beste kan doen. Als iemand zelf blij is met het feit dat hij of zij is afgevallen, dan ben ik blij voor diegene. Maar dan hoef ik het eigenlijk alleen maar te erkennen. Mensen willen ook vaak gewoon erkent worden. Ze willen gezien worden, net zoals ieder ander mens. Dus dan zeg ik bijvoorbeeld: ‘Ja, ik zie dat je bent afgevallen’. Of ik vraag hoe de ander zich er bij voelt.”

Wat is in jouw ogen de grootste valkuil bij het geven van complimenten over het uiterlijk?

”Mensen zeggen vaak teveel en dat is zonde. Een compliment is iets dat je geeft aan de ander, een cadeau. Geef de ander de tijd om het te aanvaarden en uit te pakken. Door er teveel over te zeggen kun je het compliment ombuigen naar iets negatiefs. Wanneer je uitgebreid gaat uitleggen waarom je iets mooi vindt bij de ander, dan kan de ander langzamerhand het idee krijgen dat diegene daarvoor niet mooi was. Dat is niet wat je wilt. Laat het compliment dus intact, zo heeft de ander er ook langer plezier van.”

Dankjewel voor het delen van je visie en ervaringen Samira. Het was voor mij echt een eye-opener, zeker omdat ik zelf iemand ben die heel direct is in het geven van complimenten. Je hebt mij, en ik denk ook vele lezers geïnspireerd met je tips.

Wil jij meer weten over Samira? Check dan haar website spiritandmoves.nl.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge