Vechten voor een baan met de juiste kleding

De economie trekt aan en we horen dat er meer banen bij komen. Maar er zijn nog steeds mensen die moeilijk aan het werk komen. Mensen die maar blijven solliciteren en waarbij het toch steeds niet lukt. Sabina (31) is zo iemand. Maar ze is niet alleen al jaren druk bezig met het vinden van een baan, deze vrouw is een échte doorzetter. En hoe erg het ook tegenzit, ze ziet er altijd goed uit. Daar heb ik bewondering voor. Tijd voor een gesprek over vechten voor een baan met de juiste kleding.

 

Vechten voor een baan met de juiste kleding

 

Ik ken jou als een vrouw die zichzelf altijd goed verzorgt, maar toch zie je er naturel uit. Hoe belangrijk is het uiterlijk eigenlijk voor jou, zeker nu je aan het solliciteren bent?

”Het uiterlijk is voor mij zeker wel van belang. Natuurlijk let ik op de manier waarop ik mij verzorg, maar de tijd van vele lagen make-up en rode lippenstift ben ik inmiddels wel gepasseerd. Misschien lipgloss, wat rouge op de wangen, mascara en een oogpotlood. Maar soms gebruik ik slechts de helft daarvan. Uiteindelijk gaat het om wie je bent. Er zijn dagen dat ik de deur uitga zonder make-up. Ik wil namelijk ook niet de behoefte hebben om iedere dag make-up te dragen. ”

Hoe zou jij jouw huidige kledingstijl omschrijven?

”Soms uitdagend, maar wel classy en vrouwelijk. Dus geen naveltruitjes ofzo. Maar ik heb vele kanten. Zo draag ik ook wel eens sportieve kleding. Door mijn Indiaanse achtergrond kan ik ook veel kleuren en verschillende stijlen hebben.
Tijdens sollicitatiegesprekken droeg ik vroeger vaak nette schoenen, een zwarte broek, witte blouse en een colbert. Maar dat is nu echt anders. Tegenwoordig draag ik vaak een nette legging, mooi truitje of vestje, laarzen of casuel schoenen en een nette jas en tas.”

 

Een lang proces van solliciteren kan heel erg demotiverend zijn. Ben jij daardoor ook wel eens geneigd om minder aandacht te besteden aan je uiterlijk? 
”Aandacht besteden aan mijn uiterlijk in verband met een sollicitatiegesprek, dat is echt een terugkomend ritueel voor mij. Ik let er op dat het qua kleding en make-up allemaal niet te veel wordt. Ik wil er zo natuurlijk als mogelijk uitzien en mijn schoonheden benadrukken.
Naast kleding en make-up vind ik details ook erg belangrijk. Ik denk bijvoorbeeld ook aan mijn nagels, haar en geur. Ik verzorg mijzelf tijdens sollicitatigesprekken meer dan normaal. Gewoon, om net dat stapje extra te zetten voor het gesprek.”

 

Je hebt mij wel eens verteld dat je nog nooit opmerkingen hebt gekregen over je uiterlijk tijdens sollicitatiegesprekken. Hoe komt dat?
”Zoals ik al zei doe ik niet meer aan classy colberts, tenzij ik solliciteer voor een functie bij een advocatenkantoor aanneem. Kleding is ook erg afhankelijk van de omgeving waar je solliciteert. In de afgelopen jaren heb ik vooral veel gesolliciteerd in de bouwsector, of de techniek. Daar hoef ik ook niet echt een pak te dragen.”

 

Welke tips kun jij sollicitanten geven wanneer het gaat om je uiterlijk? 
”Kijk goed waar je op solliciteert. Hoe ziet die werkomgeving er uit? Is het in een fabriek? Zijn piercings misschien not done? Zul je je haar moeten binden in een staart? Werk je in een advocatenkantoor, dan moet je er juist netjes uitzien. Terwijl het in de schoonmaak vaak niet uit maakt hoe jij je kleedt.
Wanneer het gaat om je uiterlijke verzorging: check en dubbel check. Zijn je schoenen netjes? Je nagels geknipt en eventueel gelakt? Heb je een lekkere parfum op? En vergeet de frisse deodorant ook vooral niet. Tijdens sollicitatiegesprekken ga je gegarandeerd zweten.
Maar wees vooral jezelf. Er zullen altijd gesprekken zijn waarbij je achteraf denkt dat je iets geks of raars hebt gezegd. Of dat ze raar naar jou keken. Het hoort er allemaal bij. Leer ervan en probeer het de volgende keer goed te doen. Want elk sollicitatiegesprek is weer een kans om jezelf te presenteren, om het anders te doen. Dus houd vol!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge