Plastische chirurgie voor goede baan?

Want to read in English? Click here.

In China gebeurt het al jaren: studenten die na het afstuderen plastische chirurgie ondergaan om de kans op een baan te vergroten. Sommigen krijgen het zelfs cadeau van hun ouders. Maar hoe zit het in Nederland? Zijn wij ook bereid om in ons gezicht te laten spuiten of snijden voor de ene, geweldige baan? Hier is onderzoek naar gedaan…

 

Plastische chirurgie voor goede baan?Afbeelding: Pixabay

 

Wel of niet?

De website Nationale Vacaturebank stelde ruim duizend mensen de vraag of ze plastische chirurgie zouden overwegen om meer kans te maken op een goede baan. Van de ondervraagden gaf 73% aan dat ze het een afschuwelijk idee vonden om dit te moeten doen voor een baan. Zo’n 10% gaf aan dat ze dit zelf niet snel zouden doen, maar wel begrip habben voor mensen die deze keuze maken. En 17% sloot een kleine ingreep niet uit.

Ook werd er gevraagd hoe belangrijk een knap uiterlijk is wanneer je op zoek bent naar een baan. Van de ondervraagden gaf 65% aan dat dit niet het belangrijkste is, maar dat het wel helpt. Verder was 25% van mening dat het belangrijk is en 10% denkt dat het uiterlijk geen rol speelt.

 

Kanttekening

Ik geloof zelf zeker dat het uiterlijk een belangrijke rol speelt bij de zoektocht naar een baan. Wanneer je ergens gaat werken, dan ben je immers het visitekaartje voor het bedrijf. Hoe belangrijk je uiterlijk precies is, dat hangt sterk af van je functie en het bedrijf waar je werkt. Wanneer je werkzaam bent in een parfumerie is een verzorgd uiterlijk een stuk belangrijker dan wanneer je bijvoorbeeld in een archief werkt. Om maar even een voorbeeld te noemen.

Persoonlijk vind ik het lastig om hardop te zeggen dat ik iets nooit zou doen. Je weet immers niet wat je mee gaat maken en of je hierdoor verandert. Maar de kans dat ik naar de plastische chirurg stap om een baan te bemachtigen, die is klein. Persoonlijk ben ik er ook van overtuigd dat een verzorgd uiterlijk zoveel belangrijker is dan een knap gezicht.

 

Zou jij het doen?

Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er nog nooit aan heb gedacht. In mijn omgeving ken ik genoeg mensen die wel eens iets aan zichzelf hebben laten doen. Niet zozeer voor een baan, maar vooral omdat ze het zelf graag wilde. Van een flinke borstvergroting, het opspuiten van lippen tot aan het opvullen van rimpels en verwijderen van hangende huid. En de meeste mensen die ik ken, die zijn er ook heel blij mee. Als je dat ziet gebeuren, dan weet je ineens wat er allemaal mogelijk is.

Dus ja, ook ik heb wel eens naar mijn gezicht gekeken en bedacht wat er anders zou kunnen. Ik zou bijvoorbeeld heel graag een strakkere kaaklijn willen hebben en geen onderkin. Of iets dikkere lippen. Maar de kans dat ik het ooit ook echt ga doen, die is klein. Ik ben redelijk tevreden over mijn uiterlijk en ben stiekem ook bang voor complicaties. Met mijn huidige werk is mijn uiterlijk wel heel belangrijk, maar aan de andere kant wil ik juist met Prettybusiness laten zien dat je met zaken zoals make-up en kleding ook een hoop kunt bereiken.

 

Zou jij plastische chirurgie overwegen om de kans op een goede baan te vergroten?

 

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. Ik merk ook dat plastische chirurgie veel meer genormaliseerd wordt in de media. Om even een voorbeeld te noemen: deelneemsters van Temptation Island krijgen vaak behandelingen aangeboden ter promotie, en ook youtubers hebben er geen probleem mee te zeggen wat ze allemaal hebben laten doen. Dat dit zijn weerslag heeft op hoe mensen over cosmetische chirurgie denken, verbaast me niet.
    Haydée onlangs geplaatst…Waarom ik oproep tot meer glitter & glamour + de mooiste outfits op het Met Gala 2018My Profile

  2. Ik snap het wel. Helaas wordt men toch nog vaak afgerekend op uiterlijk. Ik ben 2x afgewezen voor een (simpele) verkoopfunctie omdat ik in het echt tegenviel (foto op cv toonde een mooiere versie van mijzelf, dankzij visagiste en professionele fotografe). En dat waren dan de keren dat dat eerlijk werd gezegd. Wie weet, hoeveel keren het in totaal waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge