Uiterlijk aanpassen voor een baan

Enige tijd geleden werd ik benaderd door een medewerker van YoungCapital. Ze vertelde mij dat deze uitzendorganisatie onderzoek heeft gedaan naar hoe ver jongeren gaan wanneer het gaat om het uiterlijk aanpassen voor een baan. Ze zag dat ik ook artikelen schreef over dit onderwerp en was zo aardig om mij op de hoogte te stellen over hun onderzoek. Super leuk! Inmiddels heb ik zelfs alle onderzoeksresultaten gekregen. Ja, dit zijn voor mij échte cadeautjes!

 

Het onderzoek

YoungCapital heeft voor dit onderzoek, uitgevoerd in oktober 2015, jongeren in 6 landen bevraagd; Nederland, België, Engeland, Frankrijk, Oosterijk en Duitsland. In dit artikel zal ik mij vooral focussen op de resultaten met betrekking tot de Nederlandse jongeren.

 

Baard en haren

Tegenwoordig schieten de mannen met de zogenaamde ‘hipsterbaarden’ als paddenstoelen uit de grond. Mannen met lange baarden en snorren, soms in combinatie met lang haar in een staart of knot. Ja, het is heel hip, maar wordt de baas daar ook blij van? Zo niet, dan is 79,4 % van de Nederlandse jongeren bereid om hun baard af te scheren voor een baan. Desondanks blijkt uit dit onderzoek dat jongeren iets minder flexibel zijn wanneer ze al zijn aangenomen. In dat geval wil slechts 63,2% zijn baard scheren als de werkgever er om vraagt. Onder de Nederlandse jongeren is trouwens 46,4% bereid om zijn of haar haarstijl aan te passen.

 

Uiterlijk aanpassen voor een baan

 

Bron: YoungCapital

Tattoo’s en piercings

Met tattoo’s en piercings zijn onze jongeren een stuk flexibeler. Voor een baan wil 71,8% de piercing verwijderen. Dat is een vrij hoog in vergelijking met andere landen zoals Oosterijk waar maar 57,1% dit voor een baan over heeft.

Het bedekken van tattoo’s lijkt vrijwel volledig geaccepteerd. Van de respondenten is 80% bereid om deze te bedekken voor een baan. Slechts 12,3% wil best een tattoo volledig weg te laten laseren. Dat laatste vind ik trouwens wel opvallend. Ik denk dat dit in de praktijk ook niet vaak zal voorkomen. Alleen al de kosten voor het verwijderen van een tattoo zijn erg hoog. Welke werkgever is bereid om deze kosten te betalen? En durft dit te vragen?

 

Kleding en afvallen

Je kleding aanpassen voor een baan is tegenwoordig redelijk geaccepteerd en dat blijkt ook uit dit onderzoek. Van de Nederlandse jongeren wil 69,3% zijn of haar kledingstijl aanpassen als de baas hier om vraagt. Afvallen is daarentegen een ander verhaal. Slechts 22,2% is hiertoe bereid.

Het verliezen van gewicht voor een baan is ook een lastig thema. Welke werkgever durft dit aan te kaarten? Vooral bij vrouwen is de weegschaal een gevoelig onderwerp waar je beter niet naar kunt vragen. Aan de andere kant zijn er beroepen waarbij een slank figuur gewoon handig is. Zo sprak ik ooit een stewardes die vertelde dat ze zich niet prettig voelt tijdens haar werk als ze is aangekomen. Het gangpad van een vliegtuig is smal en dan is het fijner als je makkelijk langs passagiers en collega’s kunt lopen. In dat geval is afvallen dus alleen maar praktisch.

 

Conclusie

Als ik de onderzoeksresultaten bekijk dan kan ik concluderen dat de Nederlandse jongeren op dit gebied redelijk flexibel zijn. Op alle genoemde onderdelen scoren ze hoger dan het gemiddelde van de jongeren die in de 6 landen zijn bevraagd. Ze zijn dus vaker dan gemiddeld geneigd om zich aan te passen voor een baan. Maar waarom?

Zoals ik in het begin van dit artikel benoemde is het onderzoek in oktober 2015 uitgevoerd. Een maand later publiceerde het CBS de cijfers rondom jongerenwerkeloosheid en het feit dat deze waren gestegen. Ik denk dan ook dat er een relatie is tussen werkeloosheid en je bereidheid om je uiterlijk aanpassen voor een baan. Hoe langer je op zoek bent naar werk, hoe meer je eisen en wensen worden bijgesteld. Tenminste, dat lijkt mij een logische verklaring.

Eén ding is wel zeker: Nederlandse jongeren willen graag werken en zijn dan ook bereid om hun uiterlijk aan te passen voor een baan. En dat vind ik toch zeker een positief teken!

 

Groetjes,

Aileen

 

Bronnen: CBS, YoungCapital nieuwsbericht, YoungCapital onderzoeksrapport (niet openbaar).

5 reacties

 1. Interessant onderzoek! Ik zou mijn uiterlijk/kledingstijl denk ik alleen aanpassen als het écht van praktisch nut is. Niet omdat het bedrijf dat mooier of beter zou vinden.

  • Ja, dat snap ik. Dat zal ik zelf ook doen. Hoewel ik vroeger wel eens heb gewerkt bij een werkgever die bizar hoge eisen stelt en ik daar destijds ook rekening mee wilde houden. Op het moment zelf is het wel lastig om te weigeren, ook als je er zelf geen nut in ziet.

 2. Interessant de uitslagen uit dit onderzoek. Ik zal mezelf niet heel erg veranderen, ze moeten mensen nemen zoals ze zijn. En al helemaal niet omdat iemand een maatje meer heeft dat zou ik schandalig vinden!

  • Mee eens, jezelf teveel veranderen is nooit goed. Aan de andere kant is het soms wel echt nodig voor een baan en als je die baan dan écht wilt… Dan wil je wel zo ver gaan.

 3. Ik heb voor mijn huidige baan wel aardig wat aanpassingen gedaan:
  Piercings uit.
  Haar geverft.
  Tatoeages (bijna allemaal) altijd bedekt.
  Aantal kledingstukken gekocht die ik prive niet snel zal dragen.

  Ik vind deze aanpassingen niet erg, hoewel ik soms mijn fel gekleurde lokken wel mis. In de zomer is het bedekken van je tatoeages soms wat minder fijn, we hebben geen airco en ik ben actiever dan de gemiddelde “kantoorbewoner” in mijn functie dus dat is soms wel vervelend warm. Maar niets onoverkomelijks.

  Plastische chirugie of tattoo’s weglaseren zou ik nooit voor een baan doen (maar voor mijzelf sluit ik het niet geheel uit hoewel de kans klein is).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge