De invloed van het uiterlijk op de vrouwelijke carrière

Er wordt een hoop gepraat over etiquettes op het werk. Vooral bij vrouwen, want die hebben relatief meer keuze wanneer het gaat om het uiterlijk aanpassen voor het werk. Wat kan wel of wat kan juist weer niet? Iedereen heeft er weer een andere mening over. Maar hoe zit het met de invloed van het uiterlijk op de vrouwelijke carrière? Maken wij bijvoorbeeld gebruik van ons uiterlijk op het werk? En hoeveel vrouwen doen dit gemiddeld?

 

Onderzoek 

In het kader van het onderzoek ‘ What do women want@work‘ bevroeg LinkedIn vrouwen over verschillende onderwerpen rondom hun carrière. In totaal werden ruim 5.300 werkende vrouwen in Nederland, Engeland, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Australië, Singapore, India, Zweden, Italië, Spanje,Canada en Brazilië ondervraagd. Er werd gekeken naar de verschillen en overeenkomsten tussen deze 13 landen.

 

Wat denken we zelf?

Een onderdeel van dit onderzoek is gericht op het uiterlijk.  De volgende vraag stond hierin centraal: Denk je dat je uiterlijk van invloed is op jouw carrière?. De dames konden kiezen uit de onderstaande 4 opties.

 • Ik ben mij ervan bewust dat mijn uiterlijk een bepaalde indruk maakt, maar het heeft geen grote invloed gehad op mijn carrière. (49%)
 • Ik ben mij ervan bewust dat mijn uiterlijk een rol speelt en soms gebruik ik het in mijn voordeel. (12%)
 • Ik ben mij er van bewust dat mijn uiterlijk een bepaalde indruk maakt en dat het een grote invloed heeft gehad op mijn carrière. (15%)
 • Nee, mijn uiterlijk is helemaal niet relevant voor mijn carrière. (22%)

Bovenstaande percentages zijn gebaseerd op het volledige onderzoek. Echter zitten er tussen de landen ook grote verschillen. Zo is 46% van de vrouwen in Zweden ervan overtuigd dat haar uiterlijk niet belangrijk is voor haar baan terwijl 26% van de vrouwen in Duitsland juist denkt dit het een grote rol speelt. Ook de vrouwen in Amerika (21%), Singapore (20%) en Canada (18%) zijn ervan overtuigd dat hun uiterlijk heel belangrijk is voor hun carrière.

 

Kanttekening

Ik vind het een interessant onderzoek maar moet daarbij wel een aantal kanttekeningen plaatsen. In de eerste plaats is het antwoord op de centrale vraag (Denk je dat je uiterlijk van invloed is op jouw carrière?)  sterk afhankelijk van het soort baan dat de betreffende respondent heeft. Ik kan mij voorstellen dat het uiterlijk voor een model heel belangrijk is. Zonder een mooi uiterlijk kan zij geen werk vinden. Dus ja, dan heeft het uiterlijk wel een grote invloed.

Aan de andere kant zijn er ook genoeg beroepen waarbij het uiterlijk weinig invloed heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schoonmaakster, programmeur of bioloog. Bij deze beroepen zullen mensen minder snel worden beoordeeld op hun uiterlijk.

Maar ook de ambitie van de respondent zal een grote rol spelen. Iemand die zijn of haar baan prima vindt en geen behoefte heeft aan doorgroeimogelijkheden, die kan zich daardoor minder bewust zijn van het uiterlijk. Want als je lange tijd in dezelfde functie blijft zitten, dan zie je minder snel wat voor invloed je uiterlijk kan hebben op het werk. Je blijft immers werken in dezelfde omgeving met dezelfde bedrijfscultuur en collega’s. Tenminste, die collega’s kunnen nog wel eens wisselen maar verder blijft je omgeving redelijk hetzelfde.

 

Uiterlijk speelt geen rol?

Persoonlijk ben ik onder de indruk van het feit dat 22% van de vrouwen zegt dat het uiterlijk helemaal geen rol speelt bij het werk. Hoe is het mogelijk? Kijk, je uiterlijk kan een kleine rol spelen of weinig zichtbaar zijn wanneer je bijvoorbeeld veel digitale werkzaamheden uitvoert. Maar iedereen gaat een keer solliciteren  of heeft tenminste een eerste gesprek met zijn of haar werkgever voordat je start met het werk. En hoe onbelangrijk je werkgever het uiterlijk ook vindt, het is wel het eerste wat iemand ziet. Door de eerste indruk creëer je automatisch een bepaald beeld van iemand. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan.

Nu weet ik dat er sollicitaties in de muziekwereld bestaan waarbij iemand achter een doek zijn of haar muziek speelt. Op die manier worden mensen geselecteerd op basis van hun talent. Maar of dat daadwerkelijk 22% van de ondervraagden betreft, dat betwijfel ik…

We gebruiken ons uiterlijk niet?

Ten slotte krijg ik door het lezen van deze onderzoeksresultaten het idee dat vrouwen zich schamen wanneer het gaat om het strategisch inzetten van het uiterlijk op het werk. Slechts 12% geeft aan dat zij dit wel eens doen.

Come on ladies! Ik geloof dit dus echt niet. Ik heb hier vaak gesprekken over gehad met vrouwelijke collega’s en heel veel vrouwen doen dit. Het is ook geen schande om toe te geven dat je soms dat ene jurkje aantrekt omdat je weet dat het je fantastisch staat. Of dat je sneller iets aan een bepaalde collega vraagt omdat je weet dat hij gecharmeerd is van jou, of misschien van jouw uiterlijk. En wat denk je van een interne sollicitatie? De kans is groot dat jij iets aantrekt waarvan jij weet dat het een positieve indruk zal maken op die ene manager. En is dat allemaal zo erg?

Mijn mening

Als ik kijk naar bovenstaande onderzoeksresultaten dan kan ik concluderen dat een groot deel van de vrouwen zich bewust is van haar uiterlijk op het werk. Ze weet dat dit een rol speelt, of deze nu groot of klein is.

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat het uiterlijk vrijwel altijd een rol speelt, of je het nu wilt of niet. Zoals ik al aangaf is de eerste indruk van groot belang en kunnen we daar niet omheen. Om die reden vind ik het ook geen probleem als een vrouw gebruik maakt van haar uiterlijk op het werk. Mits dit op een fatsoenlijke manier gebeurt natuurlijk. Een hele korte rok zal ik zeker niet aanraden maar een mooie, nette rok aantrekken omdat je weet dat je hiermee een sterke indruk maakt? Waarom niet?

Mijn motto: denk goed na over wat je uitstraalt maar wees vooral trots op jezelf en gebruik je krachten. Niemand wordt er slechter van wanneer jij er goed uitziet en hierdoor zelfvertrouwen hebt.

 

Update 16/04/2017: Naar aanleiding van diverse reacties op dit artikel via social media schreef ik het artikel ‘ een taboe; het uiterlijk gebruiken voor je carrière‘.

 

Groetjes,

Aileen

 

Bron: persbericht LinkedIn

10 reacties

 1. Wat een interessant artikel! Die 22% die zegt dat hun uiterlijk absoluut geen rol speelt, dat geloof ik inderdaad ook niet. Of ze hebben het misschien niet door, maar je maakt altijd een eerste indruk en je uiterlijk speelt daarbij een grote rol. Of… misschien werken die vrouwen alleen in de cloud ?

 2. Ik ben een dame die (deels) in de cloud werkt als virtueel professional. Maar ook ik heb netwerkgesprekken, maak video’s, heb skypegesprekken. Dan is het echt belangrijk hoe je eruit ziet. Welke kleuren, motiefjes en accessoires. Kortom, ik geloof echt niet in die 22%.

 3. Uiterlijk speelt wel degelijk een rol. En de invloed van kleding dus ook. Maar het allerbelangrijkste is je uitstraling. Een positieve glimlach doet nog steeds wonderen.

 4. Wat mij fascineert is de vraag in hoeverre ondervraagde vrouwen kunnen beoordelen of uiterlijk meespeelt in hun baan. Want speelt daarbij de eigen voorkeur niet een grote rol? En wat je denkt dat anderen belangrijk vinden? Persoonlijk sta ik zelf altijd graag in een leuk jurkje op een podium maar eerlijk gezegd heb ik nooit uitgeprobeerd of ik net zo serieus genomen wordt wanneer ik er in mijn spijkerbroek ga staan. Kortom: interpreteren we de noodzaak van een bepaald uiterlijk wel op de juiste manier? Of bedenken we wat noodzakelijk is uit onzekerheid, de behoefte er bij te horen, etc? Zo bezien is er misschien echt 22% van de vrouwen die niet nadenken over hun uiterlijk en zodoende concluderen dat het niet uitmaakt. :-).

 5. En toen zijn er veel vrouwen die commentaar hebben gehad op mijn uiterlijk zoals:
  “Je ziet er te netjes uit…”
  “Je rokje dit of dat…”
  “Teveel makeup…”
  Voor de goede orde: Ik kleed me netjes en representatief en draag geen felle makeup. Ik heb ook nooit mijn uiterlijk gebruikt om een baan te krijgen. Vanzelfsprekend, voor mij dan, heb ik me netjes aangekleed voor sollicitatiegesprekken.

 6. Mooie mensen (mannen en vrouwen) verdienen meer dan lelijke mensen.
  Lange mensen verdienen meer dan korte mensen
  Dunne mensen verdienen meer dan dikke mensen
  Mannen verdienen meer dan vrouwen.
  Dus, uiterlijk telt! Ga jezelf maar na: op wie stap je makkelijker af? Iemand met een plezierig uiterlijk of iemand die onverzorgd is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge