De grens tussen jezelf blijven en je werkkleding aanpassen

Ik krijg regelmatig opmerkingen over dat ‘ je gewoon jezelf moet blijven’ wanneer het gaat om je uiterlijk. Sterker nog, het is één van de meest geschreven zinnen onder mijn blogs op social media. En ja, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar op het werk zijn er wel eens situaties die vragen om een aanpassing. Dan kom je op het moment dat je gaat twijfelen, want de grens tussen jezelf blijven en je werkkleding aanpassen is soms gewoon lastig.

De grens tussen jezelf blijven en je werkkleding aanpassen

Wensen van je leidinggevende

Een zakelijk uiterlijk betekent voor iedereen weer wat anders. Het is zo enorm divers dat het onmogelijk lijkt om hier een lijn op te trekken. Moet je er zakelijk uitzien? Of is een representatief uiterlijk voldoende? En hoe ziet dat er dan uit? Waar ligt de grens? En wanneer ga je er overheen? Daarnaast hangt het natuurlijk ook allemaal af van je eigen stijl, functie, de bedrijfscultuur en je ambities. En er zijn nog talloze andere zaken te noemen die hier invloed op hebben.

Naar mijn mening helpt het al enorm wanneer een leidinggevende daar een duidelijk beeld over heeft. Wat vindt hij of zij belangrijk? Natuurlijk hoef jij echt niet alles direct op te volgen maar het scheelt een hoop wanneer je weet wat de richtlijnen zijn. Ik schreef recent nog een artikel over mijn ervaring met een leidinggevende die hier heel duidelijk in was. Hij verwachtte minimaal een overhemd bij de heren en een colbert was niet verplicht, maar werd wel gezien als een toegevoegde waarde.

Je kunt er een hoop van vinden. Je kunt het er niet mee eens zijn, het zelfs belachelijk vinden of je er niets van aantrekken. Het scheelt wel één ding wanneer je leidinggevende dit doet; iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

 

Wat je omgeving verwacht

Naast je leidinggevende heb je altijd te maken met een omgeving die iets van je verwacht. Wat dat precies inhoudt verschilt natuurlijk per functie. Als je dagelijks met dezelfde collega’s werkt en je geen contact hebt met klanten, dan zul je minder snel te maken hebben met verwachtingen. Je collega’s weten wie je bent en kennen je kledingstijl. Het wordt echter een ander verhaal wanneer je te maken hebt met klanten. Of je het nu wilt of niet, zij hebben een bepaalde verwachting.

Stel je voor dat je bij een advocatenkantoor werkt en je ontvangt iemand die op zoek is naar een goede advocaat in verband met een echtscheiding. De kans is groot dat deze persoon bepaalde dingen van jou verwacht. Hij of zij is natuurlijk op zoek naar juridische kennis maar daarnaast zijn er ook een aantal dingen aan de ‘zachte’ kant die van jou worden verwacht. Er wordt van jou verwacht dat jij je in kunt leven in de persoon die jij gaat verdedigen. Daarnaast is het de bedoeling dat jij er voor zorgt dat de beslissing van de rechter uiteindelijk zo voordelig mogelijk is voor je cliënt. Eigenlijk wordt er van jou verwacht dat je door middel van jouw expertise voor iemand zorgt. Dat kun je allemaal in een spijkerbroek doen en een gat in je broek zal jouw kennis ook echt niet minder maken.

Maar door een spijkerbroek met een gat kan een toekomstige cliënt wel het idee krijgen dat je niet zo goed voor jezelf kunt zorgen. Als je al niet zo goed voor jezelf kunt zorgen, kun je dat dan wel voor de ander?

Natuurlijk zal niet iedereen zo denken maar onbewust koppelen we allemaal het uiterlijk aan bepaalde karakterkenmerken. We zitten er soms naast maar door ervaring en kennis maken we allemaal een eerste inschatting wanneer we iemand zien. En zeker wanneer we iets van een ander willen.

 

Mijn advies

We hebben vrijwel allemaal met bovenstaande punten te maken. Hoe nonchalant je leidinggevende ook is, iedereen heeft bepaalde verwachtingen. Ook je omgeving. Dat is denk ik ook één van de redenen dat werkkleding zoveel discussie oproept; iedereen verwacht weer iets anders.

Zelf raad ik je aan om je in ieder geval bewust te zijn van de verwachtingen die jouw omgeving heeft. En die van je leidinggevende, indien je voor een baas werkt. Steek je kop niet in het zand maar houd hier rekening mee. Of jij je aanpast en hoe ver je hier in gaat, dat is een tweede keuze. Vind je het lastig om te bepalen wanneer jij je wel of niet zou moeten aanpassen, gebruik dan de volgende vragen om de beslissing voor jezelf te maken.

  1. Heb ik een bepaald doel dat ik wil bereiken? Bij een sollicitatiegesprek heb je een duidelijk doel en in dat geval kan het helpen om je kleding aan te passen. Je wilt een goede indruk maken op je gesprekspartner en daar kan je kleding je bij helpen. Ben je tevreden met je baan en heb je geen ambitie om verder te groeien? Dan kun je er voor kiezen om jezelf iets minder aan te passen.
  2. Wat verwacht mijn leidinggevende en zijn de verwachtingen reëel? Ik heb meerdere keren gesproken met mensen die het niet eens waren met de verwachtingen die hun leidinggevende had op het gebied van kleding. Dat kan, maar kijk even iets verder. Ben jij het niet met diegene eens omdat jij je niet wilt aanpassen of zijn de verwachtingen niet realistisch? Als ik verder het gesprek aanga, dan blijkt dat mensen het vaak wel begrijpen van de leidinggevende. Ze snappen de overweging maar willen zich niet aanpassen. Dit is een wezenlijk verschil. Wees je hiervan bewust en maak hierin ook een onderscheid.
  3. Wat zou er veranderen wanneer jij je uiterlijk aanpast naar de verwachtingen van de mensen om je heen? Ik denk dat dit wel één van belangrijkste vragen is die jij jezelf zou moeten stellen wanneer je twijfelt. Door te kijken naar de gevolgen kun je makkelijker een beslissing voor jezelf nemen. Zullen anderen sneller iets van je aannemen wanneer jij je op een bepaalde manier kleedt? Zal jij je ongemakkelijk voelen? Of zal het je juist een gevoel van zelfverzekerdheid geven? Probeer het van verschillende kanten te bekijken.

 

Ik hoop dat jij door het beantwoorden van deze vragen beter kunt inschatten hoe ver je kunt en wil gaan in het aanpassen van je uiterlijk voor je baan.

 

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. Wat een goed advies! Zelf probeer ik altijd de balans te houden tussen chique gekleed gaan en iets dragen wat bij me past. Als ik kleding draag waar ik me niet prettig in voel, kan ik me de hele dag ongelukkig voelen. Maar als ik weet en zie dat ik underdressed ben, word ik daar ook niet echt happy van. Ze zeggen wel eens “Don’t dress for the job you have, but for the job you want”. Dan denk ik: ik wil een job waarin ik kan dragen whatever the hell I like 😉 haha.

  2. Mooi artikel! Het is ook belangrijk dat iemand zich er bewust van is hoe hij/zij overkomt in zijn/haar persoonlijke kledingstijl. En je kunt altijd een kleur- en/of stijladvies laten geven door een imagoconsulent. Die kan je alles vertellen over hoe jij er op je best uitziet en welke kleding past bij je functie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge