Genderneutraal en zakelijke kleding

Je bent je er niet altijd van bewust, maar de meeste mensen om ons heen kleden zich naar het geslacht waarmee ze zijn geboren. Een vrouw kleedt zich als een vrouw en een man als een man. Daar binnen zijn er natuurlijk ook nog talloze variaties. Maar stel je nu eens voor hoe het is om jezelf niet mannelijk maar ook weer niet vrouwelijk te kleden. Dit wordt ook wel genderneutraal of androgyne genoemd. Hoe werkt dit? En genderneutraal en zakelijke kleding, gaat dat bijvoorbeeld wel samen? Ik sprak hier over met Jaap van der Heijden, een man met een genderneutrale kledingstijl.

 

Genderneutraal en zakelijke kleding

Fascinerend

Ik kwam per toeval Jaap tegen op Instagram. Op zijn foto’s zag ik een vrouwelijke man of een mannelijke vrouw. Ik heb even getwijfeld toen ik de foto’s bekeek. Maar in het account stond duidelijk de naam ‘Jaap’. Oké, het ging hier dus om een man. Ik vond het direct een mooi mens om te zien en was getriggerd. Mensen met deze stijl hebben mij altijd al gefascineerd, juist omdat mijn eigen kledingstijl zo uitgesproken vrouwelijk is.

Op een doordeweekse avond besloot ik de stoute schoenen (eehhh..hakken dus..) aan te trekken en hem een privébericht te sturen. Ik wilde hem zo graag interviewen voor Prettybusiness en al snel gaf hij aan dat hij hier aan mee wilde werken. Ik was zo blij! Jaap bleek een 37 jarige man te zijn, een rustig en leergierig type dat het leuk vond om met mij over dit onderwerp te praten.

 

Jaap, leuk dat ik jou mag interviewen. Als eerste vraag: wat voor werk doe je precies?

”Ik heb moleculaire biologie gestudeerd en ben op dit moment aan het zoeken naar een baan binnen deze branche. Als moleculair bioloog heb ik in mijn vorige baan onderzoek gedaan op het gebied van genetica. Met een team zochten wij uit of we aan de hand van DNA bepaalde ziektes konden vaststellen. Ik vind dat geweldig werk om te doen. Helaas zat ik in mijn vorige baan alleen maar achter een computer en dat wil ik niet meer. Daarom ben ik nu op zoek naar een andere baan.”

 

Je hebt een androgyne uiterlijk. Heb je deze stijl altijd al gehad of heb je deze in de loop der tijd ontwikkeld? Hoe is dat precies gegaan?

”Nee, die heb ik niet altijd gehad. Vroeger droeg ik ruimvallende kleding en zat ik op mountainbiken en voetbal. Ik zag er in de pubertijd eigenlijk heel stoer uit. Later, tijdens mijn studie, vond ik het leuk om m’n haar langer te laten groeien en begon ik mij meer te interesseren voor andere kledingstijlen. Nog iets later begon ik verliefd te worden op dameskleding.”

 

Hoezo werd jij verliefd op dameskleding? Waarom vind je dat zo leuk?

Wanneer het gaat om kleding dan kijk ik eigenlijk bij de heren- èn damesafdeling. Maar bij dameskleding heb je veel meer keuze, er is veel variatie en dat vind ik leuk. Wat ook meespeelt is dat ik een smalle man ben. Ik heb niet echt een typisch breed mannenlichaam. Mijn taille is bijvoorbeeld relatief smal en ook mijn schouders zijn niet echt breed. Hierdoor zit dameskleding veel mooier. Het sluit gewoon beter aan. En bij vrouwen ziet het er altijd leuk uit daarom ben ik zo’n 5 jaar geleden begonnen met het kopen van dameskleding.

 

Hoe zou jij zelf jouw stijl/kleding precies omschrijven?

”Zoals ik al zei kijk ik bij heren-en damesmode maar qua kledingstijl ben ik vrij neutraal. Ik zie er niet mannelijk, maar ook niet vrouwelijk uit. Over het algemeen is mijn kleding redelijk casual, maar wel aangesloten. Het liefste draag ik een zwarte skinny met witte sneakers. Die combinatie zie je ook veel bij vrouwen tegenwoordig.”

Genderneutraal en zakelijke kleding

Op je Instagram doe je vaak bekende mensen na qua kleding. Wat is de reden dat je dit doet? Is dat bijvoorbeeld een manier om je stijl en je persoonlijkheid te uiten? 

”Een tijd geleden heb ik een cursus fotografie gedaan, zo leer je zien hoe foto’s gemaakt worden. In combinatie met Photoshop kon ik foto’s reconstrueren of met iemand faceswappen, dat was gewoon een hobby. Maar ik vind het ook best leuk om zelf voor de camera te staan en probeer dan bijvoorbeeld het plaatje van de internetkledingwinkel na te maken. De vrouwen die ik na doe hebben inderdaad wel te maken met mijn persoonlijkheid. Ik ga eigenlijk altijd qua kleding genderneutraal over straat maar ik vind het soms ook leuk om de vrouwelijke kant in mijzelf aan te spreken.”

 

Krijg je wel eens vragen of opmerkingen over je uiterlijk? 

”Laatst liep er een man het toilet binnen en die voeg zich even af of hij wel in de goede was. Hij zag alleen mijn rug en lange haren en dacht daardoor dat hij zich op de damestoilet bevond. Ik moest er wel om lachen. Ik zit ook al zo’n 10 jaar op een schaakclub. Daar zeggen ze dat het een kwestie van tijd is voordat ik met een jurk aan achter het schaakbord zit. Maar dat zou ik niet zo snel doen.”

 

En hoe zit het met werken? Heb jij jouw uiterlijk wel eens aangepast voor een baan?

”Ja, tijdens het werk pas ik me zeker aan. Het is dan even geen tijd voor te veel persoonlijke vragen. Daarom kies ik dan eerder voor een overhemd. Bij mijn vorige baan keek eigenlijk niemand naar mijn uiterlijk. Destijds heb ik ook mijn haren laten groeien en zelfs daar zei niemand iets van.”

Genderneutraal en zakelijke kleding

Nu ben je aan het solliciteren. Houd je er dan extra rekening mee?

”Tijdens een sollicitatiegesprek kleed ik mijzelf mannelijk. Ik heb recent een heren gilet en een overhemd gekocht, speciaal voor het solliciteren. Ik heb nog wel genoeg herenbroeken liggen, dus die draag ik er gewoon bij. Mijn haren zal ik in een knot of staart dragen.

Ik verwacht niet dat mijn genderneutrale stijl dan erg naar voren zou komen en dat er dan nog vragen worden gesteld. Aan de andere kant vind ik het ook niet heel erg als er over wordt gesproken tijdens een sollicitatiegesprek. Ik ben ook best bereid om mijn uiterlijk aan te passen voor een baan. Ik vind eigenlijk alles goed, zolang ik mijn lange haren maar mag behouden. Afknippen is geen optie. Sterker nog, ik wil het nog langer laten groeien. Het liefste tot over mijn billen.”

 

Genderneutraal en zakelijke kleding

Draag je ook wel eens make-up op het werk?

”Ja, een klein beetje make-up vind ik best wel kunnen. Als basis draag ik foundation en ik teken mijn wenkbrauwen bij. Zonder make-up zijn mijn wenkbrauwen niet eens zichtbaar want ze zijn heel licht blond en dat vind ik niet mooi. Verder doe ik ook wel eens mascara op. Maar dit doe ik soms, echt niet standaard ofzo. Ik wil ook niet dat anderen het zien. Het moet echt naturel blijven. Ik ben nu een beetje aan het experimenteren om te kijken of ik dat ook leuk vind om te dragen.”

 

Wat voor advies zou jij aan androgyne mensen geven wanneer het gaat om werkkleding?

Zorg dat de kleding niet teveel afleidt. Het moet een beetje passen bij je functie en de werkomgeving. Verder vind ik het zelf wel belangrijk om ergens te werken waar je jezelf een beetje kan laten zien. Het is wel fijn om ook op het werk gewoon jezelf te blijven.

 

Wil je meer outfits van Jaap bekijken? Je kunt meer foto’s bekijken op zijn Instagram.

10 reacties

  1. Ik hou van mensen zoals Jaap die gewoon zichzelf zijn en zichzelf niet in een hokje denken. Eigenlijk is dat ook niet meer van deze tijd maar helaas volgens veel mensen wel.
    Supertof artikel.

  2. Top Jaap en Leuk stuk Aileen ! Eigenlijk heb ik er nooit zo bij stil gestaan want ik ben heel vrij opgevoed door mijn ouders en in de jaren tachtig deed men ook niet zo moeilijk over mannen met lang haar, eyeliner, het lijkt wel of het daarna allemaal wat moeilijker is geworden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge