Zakelijke kleding in je vrije tijd; is dat raar?

Begin november schreef ik een artikel over hoe het is om een partner te hebben die liever geen nette kleding draagt. Op LinkedIn kreeg ik vervolgens een reactie van een lezer die zei dat hij zich afvroeg wat je moet doen als jouw partner van casual kleding houdt en jij dat niet wilt dragen. Omdat je dus van zakelijke kleding houdt. Hetzelfde onderwerp, maar dan andersom. Misschien was het een grapje, ik weet het niet. Hoe dan ook, deze vraag zette mij aan het denken. Zakelijke kleding in je vrije tijd; is dat raar?

 

Zakelijke kleding in je vrije tijd; is dat raar?

Nette kleding in je vrije tijd

Mijn man is dol op mijn nette kledingstijl en ziet mij heel graag in een zwart pak of nette jurk. Maar dit trek ik niet aan als ik de hele dag thuis werk en er niemand op bezoek komt. Dan kies ik liever voor casual kleding. Zeker nu het wat kouder is draag ik vaak een onesie of ander warm huispak.

Daarnaast hebben wij op dit moment een kitten rondlopen van nog geen 4 maanden. Voor haar zijn wij één grote speeltuin. Niet alleen ons huis, maar ook wij zijn ervoor om in te klimmen en op te springen. Geen haar op mijn hoofd denkt er daarom aan om nette kleding in huis te dragen. Ook is het verwijderen van kattenharen ook niet mijn hobby. Met 2 katten is het gewoonweg niet handig om een pantalon te dragen wanneer je deze netjes wilt houden.

Als ik de deur uitga dan draag ik trouwens ook niet altijd nette kleding. Ik ga regelmatig wandelen met mijn tante en dan draag ik gewoon gympen, een normale broek en T-shirt. Maar gelukkig zijn er genoeg momenten waarbij ik mijn liefde voor nette kleding in privétijd kan dragen. Voor verjaardagen, feestdagen, etentjes, bezoek aan (schoon)familie enzovoort kan ik mij genoeg uitleven.

 

Te netjes in je vrije tijd?

Het is je vrije tijd dus je trekt aan waar jij zin in hebt. Tenminste, zo denk ik er over. Maar het is mij vaak opgevallen dat mensen het apart vinden wanneer jij nette kleding draagt in je vrije tijd. Is dat voor jou ook herkenbaar? Dan heb jij de volgende opmerkingen vast ook wel eens gehoord;

 

”Voor wie ben jij zo netjes gekleed?”

Dit vind ik altijd een hele schattige opmerking. Het is namelijk zo makkelijk om dan te zeggen tegen je gesprekspartner dat hij of zij de reden is dat jij jezelf netjes hebt aangekleed. Dat doe ik dan ook graag. Meestal moet diegene er om lachen en daarna kun je gelijk over een ander onderwerp gaan praten.

 

”Waarom zou je nette kleding aantrekken?” 

Dit is een interessante vraag. De manier en toon waarop iemand dit zegt is namelijk heel bepalend voor wat diegene precies wil zeggen of weten. Ik heb deze vraag ook wel eens met een verbaasde en oordelende toon gehoord. Alsof het bijna belachelijk is. Dan is het eigenlijk geen vraag. Iemand vindt het gewoon raar dat jij jezelf netjes kleedt. Prima, ik ga er dan ook niet op in. Tenzij diegene daarna toch doorvraagt.

Deze vraag wordt ook wel eens met een geïnteresseerde toon gesteld. In dit geval ga ik ervan uit dat iemand een oprechte vraag stelt. Dan vertel ik diegene dat ik mij er gewoon prettig in voel en dat het mijn persoonlijke kledingstijl is.

 

”Dat zit toch niet lekker?”

Deze vraag wordt vaak als tweede gesteld. Je hebt verteld dat jij je goed voelt in nette kleding en je gesprekspartner snapt het niet. Hij of zij denkt namelijk dat nette kleding niet lekker kan zitten. Persoonlijk ben ik van mening dat nette kleding wel lekker kan zitten, mits je de juiste kleding koopt. Dat vertel ik dan ook altijd. Hierbij geef ik aan waarom ik de kleding die ik op dat moment draag zo comfortabel zit. Ik zeg bijvoorbeeld dat de broek is gemaakt van een stretch stof of de blouse is gemaakt van zacht katoen.

 

”Ga je wat leuks doen?”

Dit vind ik ook altijd een leuke vraag. Het valt een beetje in het kader van vraag 1 die ik hier boven heb behandeld. Het antwoord kun je dan ook op dezelfde manier formuleren. ‘Ja, ik sta met jou te praten’. Altijd leuk :-).

 

Draag jij graag nette kleding? Ik ben benieuwd of je dit soort vragen ook vaker hoort en wat jij dan zegt.

 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Mijn vriendin heeft het liefst dat ik hippe kleding draag. Op mijn werk kan dat niet, en thuis wil ik dat niet. Ik hou niet van hippe kleding.

    Met een binnenblijf dag is het of ”tokkie”style een joggingbroek met een lelijk vest OF op een vrije dag een nette (spijker)broek met overhemd en nette schoenen.

    Moet je leuk kleden voor je partner? Jawel, maar wel ”on your on terms”
    Ik doe m’n best om leuk uitziende combinaties aan te trekken. Hip zat 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge