Stiekem blote voeten op het werk

Nu het steeds warmer wordt zal het vaker gebeuren. Het valt niet altijd op en de meeste doen het ook niet publiekelijk. Meestal als mensen achter hun bureau zitten en het liefste in een hoekje. Of op de vrijdagmiddag wanneer je als één van de weinigen nog aan het werk bent en de temperatuur buiten rond de 25 graden of hoger is gestegen. Ja als het écht warm is dan gebeurt het wel: Stiekem blote voeten op het werk.

 

Stiekem blote voeten op het werk

 

Say what?

Ik heb één keer meegemaakt dat een mannelijke collega zijn schoenen bewust uittrok op het werk. Hij zat naast mij en had er duidelijk geen moeite mee. Ik weet niet meer wat de aanleiding precies was maar hij wilde iets laten zien op zijn voeten. Hij had een vreemde teen ofzo. Ik weet nog goed dat ik meer onder de indruk was van het feit dat hij de schoenen uit trok dan dat er iets aan de hand was met zijn voeten. Je maakt het natuurlijk niet zo snel mee, dat je collega even zijn schoenen én sokken uittrekt.

Nu was de man in kwestie uitermate goed verzorgd en in het bezit van een paar mooie voeten. Van de voeten of sokken kwam dan ook geen transpiratiegeur af en ik had feitelijk gezien geen reden om afstotend te reageren. Dat deed ik trouwens ook niet maar ik moest er wel een beetje om lachen. Het was een enorm aardige collega en ik kon het goed met hem vinden. Maar zo iets maak je niet zo snel mee. Tenminste, niet waar iedereen bij is.

Vooral de dames…

Maar eigenlijk gebeurt het best vaak, alleen hebben we het niet altijd door. Vooral dames die pumps of sandaaltjes dragen doen het vaak. Terwijl ze aan het werk zijn dan gaan onder het bureau de schoenen uit.

De reden? Meestal is het een combinatie van hitte, transpiratie, vermoeide en pijnlijke voeten. Door de warmte zwellen de voeten op en gaan ze sneller transpireren. Hierdoor zitten de schoenen niet meer zo lekker en gaan ze pijn doen. Met vermoeide voeten als gevolg. Denk trouwens niet dat het hier alleen gaat om hoge pumps die knellen. Nee, ook lage schoenen kunnen je voeten door de verandering van het weer behoorlijk vermoeien.

Noem mij een voyeur maar ik heb tijdens de zomermaanden vaak genoeg onder de bureau’s gespiekt terwijl ik aan het werk was. Als ik het deed dan voelde het altijd als ‘not done’. En als ik eerlijk ben dan is het volgens de etiquette ook écht niet gepast. Maar wat mij opviel is dat vrijwel alle dames op kantoor het deden en dat gaf mij dan stiekem een fijn gevoel. Zelfs de vrouwelijke managers deden het.

Bij heren heb ik het zelden gezien. Dat is ook niet zo raar als je bedenkt dat herenschoenen over het algemeen meer veters hebben dan damesschoenen. Je kunt als man gewoon niet even snel je schoenen uit doen. Het gaat niet zo makkelijk en onopgemerkt als bij vrouwen. Zeker met pumps is het niet zo lastig om je voet even uit je schoen te tillen.

Kan het écht niet?

Zoals ik al zei kan het volgens de etiquette écht niet. Maar ik leef niet altijd volgens de etiquette en heb mijzelf dus ook vaak genoeg ‘schuldig’ gemaakt aan dit fenomeen. Simpelweg omdat het zo heerlijk is, even je voeten optillen. Al is het maar voor een paar minuten. Niet voor niets genieten mensen er van om hun voeten op een bankje te zetten wanneer ze ontspannen willen zitten. Het is gewoon relaxt om die voeten even op te tillen en te ontdoen van alles wat er omheen zit. Zeker wanneer je de hele dag van de ene naar de andere vergadering aan het rennen bent.

Je zult misschien wel begrijpen dat er een aantal haken en ogen aan zitten. Het is wel zo aardig om rekening te houden met het feit dat er collega’s om je heen zitten. Om die reden is het als eerste van groot belang dat je voeten niet ruiken naar een transpiratiegeur. Geloof mij, dat wil je écht niet. Dus een voetendeodorant, talkpoeder in de schoenen of andere middelen zijn geen overbodige luxe.

Daarnaast ben ik van mening dat het ook wel zo fijn is om je voeten wat extra te verzorgen in de zomer. Niet zozeer omdat je vaker in het zwembad of aan het strand zal liggen maar ook voor dit soort momenten. De tijdstippen dat je voeten vermoeid zijn en even rust willen hebben.

Kortom: het mag dan ‘officieel’ niet maar met de juiste voorbereiding kan het in mijn ogen heus geen kwaad.

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Help! Ik heb een issue en ik weet niet wat ik er mee moet.
    Sinds bijna een jaar heb ik een nieuwe collega, in een team van zo’n 14 personen. Ze is al wat apart, vindt iedereen, maar heeft ze zelf niet door. En wat het nog wat irritanter maakt, is dat ze de HELE dag op sokken loopt… We hebben een gladde vloer en als ze bij je aan het bureau komt, vindt ze het leuk om eraan te komen ‘glijden’ op haar sokken…. Als ik vraag waarom ze haar schoenen uit heeft zegt ze dat het lekker zit. Snap ik. Maar moet dat op kantoor? Koop dan meer comfortabele schoenen? Ik heb het er vaak over met collega’s maar we weten niet wat we er mee moeten.

    • Wat vervelend dat ze dit doet. Ik raad je aan om dit aan te kaarten bij je leidinggevende. Het is de taak van diegene om daar wat van te zeggen, zeker wanneer meer mensen er last van hebben. De leidinggevende kan dan ook verder het gesprek aangaan en achterhalen wat nu precies de reden is dat zij geen schoenen aan heeft. Misschien is eigenlijk een andere reden en schaamt ze zich hier voor bijvoorbeeld. Vervolgens kan in overleg worden besproken wat de beste oplossing is.
      aileen onlangs geplaatst…Is schaamte een reden om bedrijfskleding te weigeren?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge