Nieuwjaarskus op het werk

De feestdagen zijn achter de rug en langzaam gaan we weer aan het werk. Dat betekent dat jij je collega’s weer gaat zien na die heerlijke vakantie. Tenminste, ik hoop dat je vakantie hebt gehad. En dat het heerlijk was. Hoe dan ook, het is weer tijd voor de nieuwjaarswensen. Dus ook de nieuwjaarskus op het werk.

Velen hebben er een hekel aan, dat collegiaal zoenen in verband met de feestdagen. De nationale vacaturebank kwam er in 2011 achter dat 43% van de mensen niet zit te wachten op dit soort zoenen van collega’s. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 14% van mening is dat de collega’s die niet zoenen kil en afstandelijk zijn. Tja, het is lastig. Daarom tijd voor wat tips!

Nieuwjaarskus op het werk

 

Geur

Oké, je hebt vast wel eens van die dagen waarbij je even bent vergeten om deodorant of parfum te gebruiken. Zorg er alleen niet voor dat je het vergeet op de dag dat jij jouw collega’s een gelukkig nieuwjaar gaat wensen. Niets is zo vervelend als iemand zoenen die niet prettig ruikt. Ben je erg vergeetachtig en ben je bang dat dit je toch gaat overkomen? Hier volgen wat tips;

 • Zorg ervoor dat je altijd deodorant en parfum op het werk hebt staan. Ja, dit klinkt voor sommigen misschien wat overdreven, maar het heeft mij heel vaak ‘gered’ toen ik op kantoor werkte. Niet alleen tijdens dit soort zoendagen, maar ook in de zomer wanneer je wat meer transpireert of als je simpelweg het gevoel hebt dat je niet zo fris ruikt. Ik bewaarde het altijd achterin mijn postvakje. Dan hoefde ik mijn kluisje niet in wanneer ik (of een collega) het wilde gebruiken. Maar natuurlijk kun je dit soort spullen ook gewoon in je kluisje of bureaulade bewaren.
 • Plak de avond voor je eerste werkdag een post-it op je badkamerspiegel. Schrijf op dit papiertje met grote letters ‘Deordorant + parfum’. Grote kans dat jij dit de volgende ochtend niet gaat vergeten. En doe het wel op ooghoogte, anders kun je het met je slaperige hoofd misschien alsnog niet zien. 😉
 • Een hekel aan het opspuiten van parfum of deodorant? Kies dan voor een middeltje dat ervoor zorgt dat je niet of minder gaat transpireren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Odorex Extra Dry flacon. Dit is een heel handig én goedkoop middeltje dat ervoor zorgt dat jouw transpiratie gedurende een aantal dagen sterk afneemt. Het kost maar €4,29 en is o.a. te koop bij Bol.com. Ik heb het zelf ook een aantal jaren geleden gekocht en gebruik het nog steeds. Met dit flesje heb je dus jarenlang plezier. Ook handig voor wanneer je een sollicitatiegesprek hebt of presentatie moet geven.

 

Kissproof lipstick please

Draag je lippenstift? Zorg er tijdens dit soort dagen voor dat jouw lippen kissproof zijn. Kortom: dat je lippenstift niet afgeeft. Niets is zo vervelend als collega’s keurmerken met jouw make-up. Zeker niet als jij je bedenkt hoeveel mensen een hekel hebben aan dit soort zoenen. Een afdruk van lippenstift maakt deze dag voor hen nog erger. Vind je het lastig om een goede, kissproof lippenstift te vinden? Lees dan mijn artikel over de Gerard Cosmetics liquid lipsticks. Deze lippenstiften gebruik ik nog steeds. Ik ben er enorm fan van, vooral omdat ze amper afgeven maar je lippen ook niet uitdrogen.

 

Liever een hand

Wil je gewoon liever je collega’s helemaal niet zoenen? Hier volgen een aantal tips waarmee jij dit op een charmante manier kunt oplossen.

 • Wees de eerste wanneer je een collega gelukkig nieuwjaar wilt wensen. Laat je dus niet overvallen door ongemakkelijk zoenen. Steek meteen je hand uit naar collega’s wanneer je ze ziet. Of zeg snel ‘de beste wensen’ wanneer je iemand tegenkomt. Op die manier kom je attent over en is de kans klein dat je alsnog gezoend gaat worden. Helaas is dit alsnog geen garantie voor succes. Ik paste deze tactiek op kantoor geregeld toe, maar sommige vonden dat we dan alsnog ‘even moesten zoenen’.
 • Wil je écht voorkomen dat bepaalde mensen je gaan zoenen? Zorg er dan voor dat je niemand in het openbaar een nieuwjaarskus geeft. Geef de collega’s waarmee je een goede band hebt even privé een kus en zorg dat dit niet publiekelijk gebeurt. Anders zien anderen namelijk een reden om jou alsnog te zoenen. Ook als jij je hand uitsteekt. Want je doet het toch ook met anderen?
 • Een andere manier om te voorkomen dat mensen jou zoenen is om meteen te zeggen dat je verkouden bent. Je willen niemand aansteken, right? En niemand wil aangestoken worden dus op die manier is het probleem meteen opgelost. Dit is ook een goede zin om te zeggen wanneer het uitsteken van de hand niet voldoende is en iemand je toch wilt zoenen. Zeg meteen dat je verkouden bent en diegene zal meteen begrijpen waarom jij je hand hebt uitgestoken.

 

Ik hoop dat je met deze tips de nieuwjaarszoenen zonder al teveel imagoschade overleeft.

Groetjes,

Aileen

 

Bron: Nu.nl.In dit artikel staan affiliate links, lees mijn disclaimer.

6 reacties

 1. Hahaha geweldig Aileen! Ik lach me suf! Ik vind dat zo verschrikkelijk. Ik kon er gisteren helaas niet onderuit komen. Gelukkig kennen ze me een beetje en heb ik erbij gezegd: “Het is omdat jullie het zijn, maar dit is echt de laatste keer!” :’)

 2. Ik had er nooit zulke problemen mee hoor, maar op kantoor in de mode-industrie werken gewoon niet zoveel stoffige mensen denk ik? Ik ga trouwens ook altijd voor de enthousiaste, spontane “hand-uit-steek” actie zodat het niet tot zoenen overgaat. Simpele oplossing! Leuke tips, liefs Josine

 3. Het is me vandaag nog gelukt. Gewoon direct alle kamers in lopen en tegen iedereen tegelijk vrolijk ‘de beste wensen’ te roepen en gelijk doorlopen. Maar dit is dag 1. En soms is het juist heel leuk om iemand te zoenen.

  Maar over parfum gesproken. Helaas gebruiken vooral mannen een halve fles of heel sterk spul. Ik ruik dan de hele dag naar ze. Gatsie! Brrrr

 4. Misschien een beetje flauwe opmerking, maar je concludeert dat velen een hekel zouden hebben aan collegiale nieuwjaarszoenen mede aan de hand van genoemd onderzoek waaruit blijkt dat 43% hier niet op zit te wachten. Ik concludeer dan echter ook meteen dat een meerderheid van 57% er helemaal niet zoveel op tegen heeft (of het zelfs wel op prijs stelt?). Nog net iets meer dan ‘velen’ dus. De anti-zoentips zijn waarschijnlijk dus gewoon niet aan hen gericht. Overigens kom ik graag aan verschillende wensen tegemoet, dus hierbij nog zo’n tip: houd je arm gestrekt bij het handen schudden om potentiële zoeners letterlijk op afstand te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge