Doorgelekt op het werk, en dan?

Gisterenavond zag ik via een artikel van Eva Jinek het nieuwe campagne filmpje van Libresse. Het maandverbandmerk wil hiermee laten zien dat bloed en ongesteldheid een taboe onderwerp is, terwijl bijna de helft van de wereldbevolking hiermee te maken heeft. De boodschap en het filmpje raakte mij direct en het zette mij ook aan het denken. Stel je voor dat je bent doorgelekt op het werk, en dan? Tijd voor een artikel over de schaamte rondom dit onderwerp en natuurlijk tips voor het geval dat je daadwerkelijk te laat bent met verschonen…

 

Doorgelekt op het werk, en dan?

 

#bloodnormal

Ben jij ook benieuwd naar de video? Hier onder kun je hem bekijken.

 

In de video zijn allemaal herkenbare zaken te zien. Vrouwen die elkaar vragen om maandverband, een man die het koopt en een koppel dat vrijt terwijl de vrouw ongesteld is. Het zijn allemaal zaken die gebeuren, maar waar niemand over praat. Ook in de media zie of hoor je er niets over, het is een taboe. Op de website van Libresse staat dat uit onderzoek onder ruim tienduizend vrouwen en mannen is gebleken dat 74% graag een realistische weergave ziet van menstruatie in reclames. Om die reden is Libresse de campagne gestart, mede omdat ze vinden dat jonge meisjes moeten weten wat hun te wachten staat.

En nee, ik ben niet gesponsord door Libresse om dit artikel te schrijven. Ik schrijf dit uit eigen beweging omdat ik de campagne super goed vind. Verfrissend en taboedoorbrekend. Ik vraag mij als vrouw al jaren af waarom we in vredesnaam zo moeilijk moeten doen op televisie. Waarom we iedere keer lichtblauwe vloeistof in reclames zien en waarom er zo krampachtig over menstruatie wordt gesproken. Als er al over wordt gesproken. En als vrouwen er over praten, dan mogen mannen er meestal ook niets over horen. Ja, het is gewoon een taboe onderwerp. Ik vind het nergens op slaan. Het is normaal, vrijwel iedere vrouw krijgt er mee te maken. Maar zoals je in het filmpje ziet mag er volgens de regels van televisie ook geen bloed zichtbaar zijn.

 

Laten we niet zo moeilijk doen

Hoe langer ik er over nadenk, hoe vreemder ik het eigenlijk vind. We zien films en series waarin mensen worden vermoord of gemarteld. Inclusief close-ups van grote hoeveelheden bloed. Maar een vrouw die ongesteld is, dat mag niet worden laten zien. Daar praten ook liever niet over. Mensen, waarom?

Ik heb vriendinnen wel eens vertelt dat ik het thuis altijd hardop zeg wanneer ik ongesteld ben. Ik woon bijna twaalf jaar samen met mijn man en hij weet niet beter. Voor mij is het gewoon praktisch. Dan weet hij dat ik wat minder lekker in mijn vel zit, last heb van krampen en een beetje geïrriteerd kan zijn. Dat voorkomt dat hij zich af gaat vragen waarom ik soms een beetje anders reageer of even niks wil doen. Bovendien haalt hij ook al twaalf jaar uit zichzelf chocolade voor mij als ik zeg dat ik ongesteld ben. Om maar meteen te spreken over een extra reden om het te benoemen ;-).

Maar wanneer ik dit aan vrouwen vertel, dan gaan de wenkbrauwen meteen omhoog. Menstruatie is voor velen niet iets waar je zo direct over praat. Dat doe je onderling met vrouwen en niet te hard. Want mannen mogen het niet horen. Tampons en maandverband mogen niet zichtbaar zijn. En als we die nodig hebben, dan kopen we die zelf wel. Velen vragen dit echt niet aan hun man. Mensen, laten we niet zo moeilijk doen.

 

Tips als je bent doorgelekt op het werk

Na het zien van de video wilde ik meteen iets doen rondom dit thema op Prettybusiness. Om hier op mijn eigen manier aandacht aan te besteden. En wat is er nou genanter dan doorlekken op het werk? Juist, dat is heel naar. Tijd voor wat tips. Niet om te vertellen hoe je doorlekken kunt voorkomen, dat weten we allemaal wel, maar juist wat je het beste kunt doen wanneer het al gebeurt is.

 • Ik heb het in mijn tienertijd een aantal keren meegemaakt en de meest snelle oplossing is om een vest  over je heupen te dragen. Knoop de mouwen rondom je middel en laat het vest over je billen  vallen. Er is niemand die door zal hebben dat jij bent doorgelekt.
 • Alleen al om die reden is het handig om een basic vest op je werk te hebben. Gewoon even in je locker, samen met een extra slip of string. Als je het koud hebt, dan kun je hem aantrekken. En als je bent doorgelekt, dan draag je hem over je billen. Ik zeg: twee in één oplossing!
 • Lek je vaak door of ben je sowieso hevig ongesteld? Leg naast je slipje en vest ook een eenvoudige, nette broek in je locker. Dat scheelt je meteen een hoop stress.
 • Ben je doorgelekt en heb je geen vest of schone broek? Kijk dan even naar wat je zelf aan hebt. Draag je bijvoorbeeld een T-shirt met lange mouwen onder je blouse? Knoop dan je blouse, of natuurlijk het T-shirt rond je middel.
 • Als je bent doorgelekt, dan is de kans groot dat de plek waar het bloed zit afgeeft. Oké, het klinkt een beetje onfris misschien. Maar het is simpel, bloed geeft gewoon af. Zodra je bent doorgelekt is het slim om direct naar de toilet te gaan, als je daar niet al op zit. Pak wat toiletpapier van de rol en vouw deze op in je hand. Pak vervolgens met je handen de stof waar jij bent doorgelekt en knijp er in. Het toiletpapier absorbeert namelijk vocht en dus ook bloed. Doe dit zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de stof. Zeker bij een broek kun je dit heel makkelijk doen want de eventuele kreukels die ontstaan, die zullen vanzelf wegtrekken als je hem weer over je billen aantrekt.
 • Ben je doorgelekt met een rok aan? Draai de rok dan een kwartslag om. De vlek zit nu aan de zijkant en niemand zal denken dat je bent doorgelekt. Als zeggen dat er bloed op je rok zit, dan kun je ook gewoon zeggen dat je een wondje op je been hebt.

 

Wat doe jij als je bent doorgelekt op het werk? Heb je nog tips? Zo ja, laat ze hier onder achter in een comment.

 

 

Groetjes,

Aileen

 

4 reacties

 1. je moet er gewoon voor zorgen dat als je naar je werk gaat en niet regelmatig de gelegenheid heb om naar de wc te gaan , dat je niet kan doorlekken
  als ik naar mijn werk ga breng ik een dikke tampon in en in mijn slipje leg ik een groot maandverband , dus mocht mijn tampon gaan lekken voordat ik naar de wc kan , dan gaat het toch goed. ik heb er nooit problemen mee

 2. Als die vol is gaat ie er van zelf wel uit. Er staat ook in de bijsluiter dat als die vol is die er vanzelf naar buiten toegaat. Voor de zekerheid meer meenemen of er iets onder doen. Er is vaak wel een gelegenheid zoals een toilet om dat te doen. Als het goed is moet je daar ook je handen kunnen wassen. Vroeger waren er op stations automaten waar je dergelijke artikelen kon kopen. Je stopte er een kwartje in en dan kwam er een tampon uit van o.b. normaal. Er is ook super en superplus maar die hadden ze daar niet. het was voor noodgevallen voor het geval dat je er mee zat en dat komt wel eens voor dat je daar om verlegen zit en dan waren ze te krijgen bij die automaten in het toilet bij het station. Deze automaten stonden in het toilet bij de wasbak.

 3. Sommige zwemsters zwommen tijdens de olympische spelen en iemand van dat team had niets bij zich en dat vonden de heren maar vies dat zij toen ging toch ging zwemmen. De heren van het zwemteam vonden het vies dat ze toch ging zwemmen terwijl ze niets bij zich had en kwam er te laat achter.Heb gelezen dat je kunt zwemmen en sporten met tampons, of beppie of die cup.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge