Waarom chirurgen groen of blauwe kleding dragen tijdens operaties

Er zijn van die beroepen die we zo gewend zijn, dat we er eigenlijk niet meer bij nadenken waarom deze mensen bepaalde kleding dragen. Heb je er bijvoorbeeld weleens bij stil gestaan waarom chirurgen groen of blauwe kleding dragen tijdens operaties? Vast niet. Ze doen het in ieder geval niet omdat ze de kleur zo mooi vinden. Het heeft een hele praktische reden.

Waarom chirurgen groen of blauwe kleding dragen tijdens operaties Foto: Pixabay

Waarom chirurgen groen of blauwe kleding dragen tijdens operaties

Wat zeg ik? Het heeft meerdere redenen. Tot 1914 droegen chirurgen altijd witte kleding. Het nadeel van wit is dat het niet prettig werkt voor de ogen. Het licht kan namelijk weerkaatsen bij witte stoffen dus is het simpelweg te fel om lange tijd naar te kijken. En aangezien chirurgen vaker meerdere uren aan het werk zijn, is dit natuurlijk niet handig.

Een invloedrijke chirurg las aan het begin van de twintigste eeuw dat groen een rustgevend effect had voor de ogen. Daarom begon hij dit te dragen. Iemand kan er lange tijd naar kijken en je hebt tijdens operaties ook geen last van weerkaatsing door het licht. Daarnaast staan groen en blauw in een kleurenpalet precies tegenover rood. Hierdoor kunnen de ogen heel goed het bloed herkennen. Met bijvoorbeeld roze is dat een stuk lastiger. Toch wel slim bedacht!

 
P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Bol.com.

 

Groetjes,

Aileen

Bron: livescience

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge