Dit is waarom schilders witte werkkleding dragen

Wanneer schilders aan het werk zijn, dan dragen ze altijd witte werkkleding. Maar waarom eigenlijk? Is dat omdat ze het mooi vinden, uit gewoonte of heeft het een praktische reden? In dit artikel vertel ik je waarom schilders witte werkkleding dragen.

Dit is waarom schilders witte werkkleding dragen
Photo by Nomadic Julien on Unsplash

Geen eenduidig antwoord

Het antwoord op de vraag is niet eenduidig. Er zijn grofweg 9 theorieën over waarom schilders witte kleding zouden dragen.

  1. Vroeger moesten schilders alle verf zelf mengen. Wanneer ze gekleurde kleding aan hadden, dan was er een kans dat dit de tint van de verf zou beïnvloeden. Wit was daarom de meest veilige keuze om te dragen.
  2. Schilders werken nog wel eens in de zon. Wanneer iemand een groene overal zou dragen, dan zou de zon ervoor kunnen zorgen dat deze kleur weerkaatst op de muur. En dan heb je plotselinge en groene waas op de muur. Daarom is wit een betere keuze.
  3. Diezelfde zon kan er ook voor zorgen dat je het erg warm hebt in de zomer. Daarom zou witte kleding het beste zijn. De kleur heeft namelijk een verkoelend effect.
  4. Omdat schilders nog wel eens werken met chemicaliën is het belangrijk om eventuele vlekken op kleding goed te kunnen zien. Op witte kleding zie je nu eenmaal het snelste.
  5. Vroeger was wit de meest gebruikte kleur verf. Wanneer een schilder werkkleding droeg in een andere kleur, dan zou je snel vlekken zien. Bij witte kleding was dit niet het geval.
  6. Werkkleding moet op hoge temperatuur gewassen kunnen worden en er ook mooi uit blijven zien. Witte kleding is daarom ideaal.
  7. Het uiterlijk van een schilder speelde vroeger een belangrijke rol. Diegene moest er netjes en fris uitzien. Met witte kleding maak je een schone indruk.
  8. Schilders besloten in de negentiende eeuw witte kleding te dragen om zich te onderscheiden. Het was immers een kleur dat door vrijwel geen andere beroepsgroep werd gedragen. 
  9. Zo’n 400 jaar geleden lieten de schilders zich inspireren door Engelse zeelui. Zij maakten broeken van afgedankte canvas zeilen. De schilders kwamen erachter dat dit materiaal stevig en licht van gewicht was. En daarom ideaal om te dragen tijdens het schilderen.

 

Dit is waarom schilders witte werkkleding dragen

Er zijn dus 9 theorieën die allemaal op de één of andere manier logisch lijken. Ik denk dan ook dat er meerdere redenen zijn. En die zijn waarschijnlijk in de loop der jaren veranderd. Zo kan ik mij voorstellen dat wit zeil 400 jaar geleden een goedkope keuze was geweest, maar dat is tegenwoordig al lang niet meer het geval. Toch heeft witte schilderkleding ook anno 2022 zijn voordelen. Nog steeds zul je het in de zomer warm krijgen wanneer je buiten aan het werk bent en dan is witte kleding wel zo fijn. En ook het kunnen wassen op hoge temperaturen blijft belangrijk.

Welke theorie vind jij het meest aannemelijk? 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge