Waarom functionele werkkleding de modetrend van nu is

Er was een tijd dat je werkbroeken en overalls alleen op het werk zag. Want tja, ze zijn gemaakt voor het werk. Maar daar denkt de nieuwe generatie heel anders over. Anno 2022 zijn juist deze kledingstukken mega hip. In dit artikel vertel ik je waarom functionele werkkleding de modetrend van nu is. En waarom deze trend niet snel zal verdwijnen. 

Waarom functionele werkkleding de modetrend van nu is
Photo by Joseph Frank on Unsplash

Sterren in functionele werkkleding 

Dat werkkleding middenin de pandemie een trend werd is niet zo vreemd. Mensen hoefden niet meer naar kantoor en dus werd het tijd voor comfort. De joggingbroeken kwamen massaal uit de kast. De werkbroek werd al snel een mooi alternatief. Het comfortabele gevoel en de praktische zakken maakten het een ideaal kledingstuk wanneer je toch even naar buiten moest. Dat gold ook voor de overall en werkjassen; ze pasten naadloos in een wereld waarin een representatief uiterlijk een steeds kleinere rol speelde.

En toen waren daar de celebrity’s. Mensen zoals Kanye West, Harry Styles en Rihanna lieten zien hoe je je persoonlijke stijl kunt laten inspireren door werkkleding. Met veel denim, grote zakken, overalls en zelfs werkschoenen…

Wie zich verdiept in de kleding die deze mensen dragen, zal er al snel achterkomen dat het niet zomaar kledingstukken zijn. Vaak dragen ze dure modemerken die zich hebben laten inspireren door werkkleding.

Betaalbare werkkleding

Het grote voordeel van deze trend is dat het niet een bepaald kledingstuk betreft, maar een stijl. En die stijl hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Via de online webshop van bijvoorbeeld Engelbert Strauss kun je al een werkbroek kopen vanaf twintig euro. Een lekker ouderwets geblokt werkoverhemd is ook te koop vanaf maar twaalf euro. En mocht het niet goed zijn, dan kun je het binnen dertig dagen gratis retourneren. Kortom: wie deze trend interessant vindt, kan de kleding eenvoudig online kopen. En mocht je het toch niet fijn vinden om dit op straat te dragen, dan heb je altijd nog veilige werkkleding en werkschoenen in huis. Die kun je bewaren voor de momenten dat je thuis gaat klussen. Je hoeft er dan hoogstens alleen nog maar een helm bij te kopen.

 

Waarom functionele werkkleding de modetrend van nu is

Dan rest nog de vraag waarom het toch zo’n trend is geworden. Niet alleen de pandemie speelt een rol, maar ook de nieuwe generatie jongeren. Zij zijn zich steeds meer bewust van het milieu en vinden het belangrijk om duurzame keuzes te maken. En wat is er nu duurzamer dan werkkleding? Het is gemaakt om tegen een stootje te kunnen en gaat daardoor langer mee dan reguliere, modieuze kleding. Daarnaast maken werkkleding merken vaak gebruik van duurzame of gerecyclede stoffen. 

Maar het gaat verder dan duurzaamheid. Naast de duurzame kant past de stijl ook goed bij genderfluïde jongeren. Zij die zich niet identificeren als man of vrouw voelen zich vaak prettig bij kleding dat neutraliteit uitstraalt. En dat is precies waar functionele werkkleding goed in is; er wordt, afgezien van de pasvorm, zelden accent gelegd op een bepaald geslacht. 

Mode mag dan trendgevoelig zijn, maar duurzaam omgaan met kleding en de acceptatie van verschillende vormen van identiteit is dat niet. Dat zijn – gelukkig – thema’s waar we ons tegenwoordig veel meer bewust van zijn en niet snel zullen verdwijnen. Daarom verwacht ik dat de werkkleding voorlopig nog wel hip zal blijven. Het is ideaal voor ieder die bewust om wil gaan met kleding, waarde hecht aan comfort en zich niet graag in een hokje laat stoppen. Wie wil dat nou niet?

 

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met engelbert strauss. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge