Dit zijn je rechten als je kleding tijdens werktijd beschadigt

De kans is groot dat het jou ook weleens is overkomen: er ontstaat een gat of scheur in je kleding tijdens werktijd. Heel vervelend, maar wat zijn dan eigenlijk je rechten? Moet jouw werkgever deze kleding dan vergoeden en zo ja, hoe kun jij achterhalen waar je dan precies recht op hebt? Ik ging het gesprek aan met Suzanne Meijers, advocaat op het gebied van arbeidsrecht.

Dit zijn je rechten als je kleding tijdens werktijd beschadigt
Suzanne Meijers

Wanneer je kleding tijdens het werk beschadigt, moet je werkgever dit dan vergoeden?

”In de wet staat niet dat je dit als werkgever verplicht bent. Maar natuurlijk heb je ook te maken met zaken zoals goed werkgeverschap. Dit houdt in dat de regels die je als werkgever op dit gebied hanteert op papier moeten staan. Zo weet het personeel waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten.

Dit soort regels worden meestal beschreven in het bedrijfsreglement. Dit wordt ook weleens een handboek, personeelsreglement of arbeidsvoorwaardenreglement genoemd.”

En als jouw werkgever dat niet heeft omschreven?

”Ook dan heb je te maken met goed werkgeverschap. Je kunt het beste samen kijken naar de schade die is ontstaan. In overleg kunnen jullie bepalen wie de kosten zou moeten betalen. En natuurlijk wie er verantwoordelijk is voor de schade die is ontstaan.

Heeft de werknemer bijvoorbeeld niet goed gehandeld, terwijl hij of zij dat wel had moeten doen? In dat geval kunnen de kosten niet op de werkgever verhaald worden. Maar soms zijn er ook wel eens situaties die door aanpassingen in de werkomgeving voorkomen hadden kunnen worden. Dan is de werkgever natuurlijk wel verantwoordelijk en zou hij of zij de schade moeten betalen. ”

Kun je een voorbeeld noemen?

”Stel je voor dat een werknemer een bepaalde machine moet bedienen. Hij of zij draagt eigen kleding, dus geen bedrijfskleding. Wanneer de machine niet veilig is en dit zorgt ervoor dat er een scheur in de kleding ontstaat, dan is dat niet de schuld van de werknemer. De werkgever had ervoor moeten zorgen dat de machine veilig genoeg was om te gebruiken zonder dat deze scheuren in kleding veroorzaakt.

Maar het kan ook gebeuren dat de machine niet goed is bediend. Wanneer de werknemer meerdere malen uitleg heeft gekregen over hoe deze gebruikt dient te worden, dan kun je als werkgever aangeven dat er voldoende instructies zijn gegeven. Toch betekent dit niet per definitie dat de werkgever de kosten niet zou moeten betalen. De schade is immers ontstaan op de werkvloer en daar is de werkgever verantwoordelijk. ”

Het is dus een grijs gebied. En wanneer het om een ongelukje gaat dat is ontstaan door een collega? Dus een situatie waarbij een collega je kleding beschadigt?

”Dit zal niet zo snel gebeuren, maar het kan natuurlijk wel. Stel je voor dat tijdens een borrel op het werk een collega per ongeluk een glas rode wijn over je heen laat vallen. Dat is iets wat kan gebeuren, daar kan een werkgever niets aan doen.

Soms gebeuren er ook wel eens ongelukjes tijdens bedrijfsuitjes. In dat geval is er vaak geen opzet in het spel, maar dan heb je als werknemer wel wat meer rechten. Het uitje is namelijk georganiseerd door de werkgever, inclusief de activiteit waarbij er schade kan ontstaan aan de kleding.”

En wanneer je bedrijfskleding of een uniform draagt, is de werkgever dan altijd verantwoordelijk?

”De werkgever moet er in dat geval voor zorgen dat de juiste kleding beschikbaar is. Maar je kunt niet alle verantwoordelijkheid bij de werkgever neerleggen.

Bij een klant uit de grafische sector moeten de werknemers ervoor zorgen dat ze voldoende werkkleding hebben. Ze kunnen dit zelf online bestellen en de kosten worden vergoed door de werkgever. Maar de kleding mag bijvoorbeeld niet in de vrije tijd gedragen worden. Bij verlies of onzorgvuldig gebruik dan moet de gebruiker de kosten betalen. De werkgever moet in dit geval kunnen aantonen dat hiervan sprake is. En het moet natuurlijk in een reglement zijn vastgelegd.

Bij sommige bedrijven moet een werknemer de bedrijfskleding aan het einde van het dienstverband inleveren. In de vaststellingsovereenkomst, waarin staat omschreven onder welke voorwaarden het dienstverband wordt beëindigd, staat vaak dat deze kleding in goede staat moet zijn. Wanneer dit niet zo is, dan kan het gebeuren dat de kosten hiervoor worden verhaald op de werknemer. Deze kunnen ook verrekend worden met openstaande vakantiedagen of vakantiegeld. Dit mag trouwens alleen met toestemming van de werknemer of bij het einde van het dienstverband.”

Heb je verder nog een advies voor werknemers die te maken krijgen met schade aan kleding tijdens werktijd?

”Wees vooral redelijk en coulant naar elkaar. Niemand is gebaat bij een conflict. Bovendien gaat de schade in veel gevallen om enkele tientallen euro’s of in het uiterste geval enkele honderden euro’s. Wanneer de werkgever deze moet vergoeden, dan is hij of zij meestal daarvoor verzekerd, dus is dit geen probleem. ”

3 reacties

  1. Bedankt voor het delen van het voorbeeld. Ik geloof dat je elke zaak apart moet bekijken wanneer er schade is ontstaan aan kleding tijdens het werk. Ook kan je op zoek gaan naar bemiddeling wanneer je er niet uitkomt. Zo wordt de gehele situatie opnieuw bekeken en kan aansprakelijkheid worden vastgesteld.

  2. Ik geloof dat het het beste is om de situatie uit te leggen aan een leidinggevende. Zo kan je vast samen tot een oplossing komen. Wanneer gaat om waardevolle spullen, kan je altijd rechtshulp inschakelen die naar de zaak kijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge