Kledingtips voor je eerste baan

Ik kan mij nog heel goed het moment herinneren dat ik ging solliciteren voor mijn eerste fulltime baan. Destijds studeerde ik Bestuurskunde in Den Haag en gingen alle studenten vanaf het derde leerjaar fulltime werken. De studie was duaal dus van een volledige schoolweek gingen we ineens over naar vier dagen werken en één dag naar school. Jeetje, wat was dat wennen! Heel veel medestudenten kregen stress bij alleen al de gedachte aan een fulltime baan. Zouden ze wel goed genoeg zijn? En was het überhaupt wel mogelijk om op tijd een baan te vinden? En als je die baan hebt gevonden, wat trek je dan aan? Tijd voor een artikel met kledingtips voor je eerste baan!

Kledingtips voor je eerste baan

Lees je in 

Het is bij een baan altijd belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de bedrijfscultuur. Als je dit eenmaal door hebt, dan zul je snel begrijpen waarom beslissingen worden genomen en mensen op een bepaalde manier met elkaar omgaan. Dat is niet alleen van toepassing voor de ‘harde’ kanten van het werk, maar ook zeker voor jouw uiterlijk.

Wanneer het gaat om werkkleding dan is het als eerste handig om er achter te komen of er kledingvoorschriften bestaan. Zo ja, zie dat dan als een voordeel. Dit geeft jou houvast en dat maakt je daardoor ook meteen een stuk minder onzeker. Je weet immers wat je werkgever van jou verlangt en daar kun je op inspelen. Zijn er geen kledingvoorschriften? Dan zijn er alsnog documenten die je kunnen helpen om inzicht te krijgen in er van jou wordt verwacht. Je moet het alleen wel even tussen de regels door lezen. Zo kun je op zoek gaan naar wat er op papier staat met betrekking tot de missie, visie en ambities van het bedrijf. Hebben ze een stoffig imago en willen ze een jonger publiek aantrekken? Dan zou een moderne, casual business kledingstijl goed bij het bedrijf kunnen passen. Willen ze juist meer rijke klanten aantrekken of samenwerken met grote bedrijven? In dat geval zal een wat netter uiterlijk waarschijnlijk gewaardeerd worden. Lees je dus goed in en probeer je te verplaatsen in de organisatie waar jij voor werkt. Meer informatie hier over kun je lezen in het artikel ‘zonder kledingvoorschriften de dresscode achterhalen‘.

Observeer 

Naast jezelf inlezen is het ook altijd goed om je collega’s te observeren. Wat dragen jouw directe collega’s? Dit kan jou enorm helpen als je onzeker bent over je werkkleding. Door hier goed op te letten zul je namelijk ook zien dat niet iedereen er altijd perfect uitziet. Het helpt als het ware om jezelf weer even nuchter te maken.

Daarnaast kun je jouw directe collega’s ook zien als een inspiratiebron. Zou je graag een keer een rode broek willen dragen op het werk maar durf je het eigenlijk niet? Kijk dan goed om je heen. Dragen jouw collega’s wel eens opvallende broeken? En zo ja, hoe doen ze dat?

 Ga lunchen met collega’s 

Ten slotte is het altijd handig om te lunchen met collega’s. Je leert elkaar beter kennen en afhankelijk van de bedrijfscultuur krijg je ook de mogelijkheid om een keer niet over het werk te praten. Let wel op, het verschilt sterk per bedrijf en soms zelfs per afdeling of er wel of niet over privézaken wordt gesproken. Als dit wel het geval is dan zou jij tijdens de lunch wel eens wat kunnen horen over kleding. Misschien worstelen jouw collega’s ook wel eens met hun werkkleding? Dan is het voor jou ook meteen een ingang om hier over te praten. Of misschien ontdek jij ineens een collega die veel verstand heeft van stijl? Wellicht kun jij daarna een keertje apart met diegene gaan lunchen en eens praten over werkkleding? Grote kans dat hij of zij je kan inspireren of tips geven.

Dit zijn slechts een aantal ideeën en tips. Vergeet niet dat iedere persoon, functie en bedrijfscultuur anders is. Er bestaat niet zo iets als ‘de perfecte werkkleding’. Wat voor jou perfect kan zijn, kan voor een ander juist niet fijn zijn. Maar dat maakt het vinden naar jouw eigen zakelijke kledingstijl juist ook weer zo leuk.

Groetjes,

Aileen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge