6 tips voor een goede eerste indruk

Of je gaat solliciteren, je eerste werkdag bij een nieuwe werkgever hebt of een potentiële klant ontmoet, het uiterlijk is het eerste wat men ziet. Het internet staat daarom vol met lijstjes waarin je kunt lezen hoe je een goede eerste indruk kunt maken. Maar vaak komt dit op hetzelfde neer: poets je schoenen, draag nette kleding, zorg dat je fris ruikt etcetera.

6 tips voor een goede eerste indruk

Recent kwam ik op het internet via een artikel Sylvie Di Giusto tegen, een Oostenrijkse imago- en brandingexpert die onder meer ‘130 Ways to make a powerful first impression’ en ‘The Image of Leadership‘ heeft geschreven. Zoals de titel al aangeeft gaat Di Giusto met haar tips wel iets verder dan de basics rondom een goede eerste indruk. In dit artikel deel ik met jou de 6 beste tips die zij geeft en vertel ik jou mijn visie daarop.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ✨ Keynote Speaker ✨ (@sylviedigiusto) op

1. Controleer je tanden

Als je een lunchvergadering hebt of sollicitatiegesprek na de lunch, zorg er dan voor dat je daarna je tanden controleert. Het is bijna onmogelijk om iemand serieus te nemen als hij of zij voedsel in zijn of haar tanden heeft zitten.

Dit vind ik een erg goeie tip. Het is iets dat je snel vergeet, terwijl het heel bepalend is voor je uitstraling. Nu ben ik niet van mening dat het lastig is om iemand serieus te nemen wanneer diegene iets tussen zijn of haar tanden heeft zitten. Het is net zoiets als broodkruimels bij je mondhoeken: iedereen heeft het weleens en het is niet meer dan normaal dat jij hier een ander op wijst. Maar in het kader van ‘beter voorkomen dan genezen’ is het altijd goed om zelf even te kijken of je tanden er schoon en netjes uitzien voordat je in gesprek gaat met een zakelijk contact.

 

2. Gooi die rugtas weg

Zodra u de professionele arbeidsmarkt betreedt, bewaar uw rugzak dan om te kamperen. Gebruik in plaats daarvan bijvoorbeeld een leren tas.

Ik heb hier al eens eerder een artikel over geschreven en weet dat velen het niet met mij eens zijn, maar ik sluit mij bij bovenstaand advies aan. Een rugzak vind ik ook meer geschikt voor een camping dan een zakelijke omgeving. Maar het hangt natuurlijk ook van je werkomgeving af. Zo werkt een goede vriendin van mij werkt bij de marechaussee, waar een wat stoere en sportieve bedrijfscultuur heerst. Zij gebruikt ook een rugtas om haar spullen in op te bergen wanneer ze naar het werk gaat. In zo’n omgeving is dat ook vrij gebruikelijk. 

Maar werk je op kantoor, dan vind ik een schoudertas, zakelijke trolley of tas aan de hand wat representatiever staan dan een rugtas. Afgezien van de uitstraling kan de rugtas trouwens ook je kleding, zeker wanneer je een colbert draagt, doen kreuken.

 

3. Drankvlekken

Het lijkt erop dat koffie-en thee vlekken een griezelig talent hebben voor het landen op de meest zichtbare plekken zoals op je jurk, pak of stropdas. Gebruik een servet onder je lepel of kopje om ongelukken te voorkomen.

Ik denk dat iedereen de situatie wel kent waarbij je erachter komt dat je een koffie of andere drankvlek op je kleding hebt. Het is voor mij ook altijd een goede reden om een glaasje water te vragen in plaats van koffie. Ieder bedrijf kan het je aanbieden en ondertussen drogen eventuele vlekken transparant op. Mocht je toch koffie willen drinken, dan is een servetje onder het schoteltje een goede uitkomst.

 

4. Accessoires

Vooral als je een casual stijl hebt, dan kunnen accessoires je outfit opfleuren. Blijf actueel door kwaliteitsstukken toe te voegen aan klassieke outfits. Koop je accessoires samen (armband, ketting, oorbellen), zodat het bij elkaar past. En zorg ervoor dat je niet teveel sieraden draagt.

Dit vind ik écht een hele goede tip. Duurzaam ook. Veel mensen denken dat ze gelijk een compleet andere outfit moeten aanschaffen om er wat netter uit te zien. Terwijl je met een paar nette accessoires een groot verschil kunnen maken. Een goed voorbeeld hiervan is de stropdas. Zowel heren als dames kunnen een blouse of overhemd direct een nette uitstraling geven met een stropdas. Draag er een mooie, nette riem bij en dan ziet zelfs jouw spijkerbroek er gelijk een stuk netter uit.

 

5. Gooi je broek weg

Controleer vandaag nog al je broeken. Zijn er broeken met een losse zoom aan de achterkant? Zijn ze te lang of heb je de zoom eraf gelopen? Gooi ze dan weg of breng ze naar een kleermaker.

Gebroken stiksels en zomen zijn een goed voorbeeld van kleine details die je een onverzorgde uitstraling kunnen even. Voor veel mensen is een gat of vlek pas een reden om kleding niet meer tijdens formele gelegenheden te dragen. Maar zeker wanneer je direct contact met mensen hebt, zoals tijdens een sollicitatiegesprek, dan is de kans groot dat een veel te lange broek echt wel opvalt.

 

6. Controleer je rug

De meeste mensen weten hoe belangrijk een het is om jezelf in de spiegel te controleren voordat je het huis verlaat. De meeste mensen vergeten ook hun achterkant te controleren. Kijk je ooit naar je achterkant in de spiegel?

Wederom een goeie tip. Wie heeft weleens meegemaakt dat er een vlek aan de achterkant van je kleding zat of er achterkwam dat er een labeltje uitstak? Even omdraaien voor de spiegel en je weet meteen of je er van achteren ook netjes uitziet.

Bonus tip: Als laatste wil ik nog een tip geven vanuit mijzelf. Ik raad je aan om naast bovenstaande punten goed te kijken naar de kleur die draagt. Op de website van Jas.nl staat een handige tabel waarin je kunt zien wat voor indruk je maakt met welke kleur.

Heb jij zelf nog tips om een goede, eerste indruk te maken?

 

Groetjes,

Aileen

 

*Dit artikel bevat een affiliate link en is geschreven in samenwerking met Jas.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 reacties

  1. De laatste tip voor een goede eerste indruk is om oogcontact te maken. Door oogcontact te maken geef je het signaal af dat jij je comfortabel voelt en dat je jouw gesprekspartner erkent. Houd er alleen wel rekening mee dat je niet gaat staren. Forceer het oogcontact niet en ontspan je gezicht.

  2. Draag waar je je goed in voelt. Als je voor een sollicitatie iets koopt dat een stuk formeler is dan je normaal zou dragen, is dat vaak buiten je comfortzone. Dan straal je geen zelfverzekerdheid uit, maar ongemak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge