Dingen die nooit meer hetzelfde zijn sinds ik blog

Iedereen die op regelmatige basis blogt zal het niet ontkennen: bloggen verandert je leven. Ook al is het je hobby, dan nog ben je er meestal onbewust veel meer mee bezig dan je van te voren had gedacht. Waarom? Simpelweg omdat het onwijs leuk is om te doen. Er zijn voor mij zelfs dingen die nooit meer hetzelfde zijn sinds ik blog. Zeker nu dit mijn fulltime baan is. Het gaat om simpele dingen die voor mij een hele andere betekenis hebben gekregen.

 

Dingen die nooit meer hetzelfde zijn sinds ik blog

 

Zeven uur in de avond

Ja, dit is hét tijdstip op de dag voor mij. Voor velen is vijf uur of zes uur het tijdstip omdat mensen dan bijvoorbeeld stoppen met hun werk. Maar iedere dag publiceer ik om zeven uur een artikel en dat is het moment dat er wat moet gebeuren. Je kunt van te voren je artikel schrijven en plannen zodat deze om zeven uur online komt. Ook heeft WordPress, het systeem dat ik gebruik voor mijn blog, een functie waarbij artikelen automatisch worden doorgeplaatst op social media. Maar helaas werkt het allemaal niet zo vlekkeloos zoals het zou moeten.

Als ik het druk heb of even niet lekker in mijn vel zit, dan betekent dit vaak dat ik tot zeven uur aan het schrijven ben. Soms ook tot kwart over zeven of half acht. Maar zeven uur is altijd de richtlijn. Ik wil heel graag vooruit werken zodat ik niet tegen deze tijd aan loop te hikken, maar dat lukt mij niet altijd. Wanneer ik wel vooruit heb gewerkt en het artikel wordt om zeven uur gepubliceerd, dan deel ik het vrijwel altijd handmatig. Alleen het direct doorplaatsen op Twitter gaat automatisch. Facebook heeft regelmatig kuren waardoor de gedeelde link het niet direct goed doet en er is geen directe koppeling met LinkedIn.

Wat ik ook aan het doen ben, zeven uur is gewoon hét moment dat ik iets moet doen. Inmiddels weet mijn directe omgeving dat ook. Wanneer het kan, dan plan ik mijn agenda ook om dit tijdstip heen. Zo eet ik vaak vlak na zeven uur en probeer ik afspraken in de avond vanaf half acht of acht uur te plannen. Maar het lukt niet altijd. Zondagavond begon de film om zeven uur te draaien in de bioscoop en dus zat ik op dat moment naast mijn vriendin naar een scherm te kijken. Gelukkig heb ik in mijn bioscoop goed bereik in de zaal, is er voorafgaande aan de film altijd een voorstukje van tien minuten en weet mijn vriendin met het woord ‘blog’ voldoende. Het duurt maar drie minuten, maar ik moet gewoon even het artikel delen op social media.

Soms, heel soms gaat het even langs mij heen. Dan weet ik dat ik bijvoorbeeld van te voren op dat moment één of meer wijntjes zal hebben gedronken. Of er is een event of afspraak waarbij ik écht niet even mijn telefoon kan pakken. Dit doe ik trouwens liever niet hoor, mijn telefoon pakken. Ik zal ook nooit mijn telefoon tijdens een etentje op de tafel leggen of constant zitten te appen. Maar als het zeven uur is…

 

De relatie met mijn broer

Diegene die mijn artikelen al wat langer lezen weten hoe belangrijk mijn broer voor mij is. Er zijn weinig mensen van wie ik zo intens veel houd als van mijn broer. Soms schrijf ik ook wel eens iets over hem. Bijvoorbeeld over het feit dat hij autistisch is en we al vijftien jaar samen kleding kopen. Of over de kleding die hij draagt als programmeur en wat hij een typisch ‘programmeurs uiterlijk‘ vindt. Sinds mijn blog is de relatie met mijn broer heel erg veranderd.

Hij helpt mij namelijk met de technische kant van mijn website. In het eerste jaar deed hij vrijwel al het technische onderhoud. Destijds moest ik ook nog veel leren over WordPress en heb ik zelfs een paar keer door gebrek aan kennis mijn website ‘down’ gekregen. Hij was heel nauw betrokken en we zaten soms dagelijks te bellen over van alles en nog wat. WordPress lijkt misschien heel simpel, maar ik wilde allemaal dingen die niet standaard in het template waren gebouwd.

In het tweede jaar begon ik mijn website iets beter te begrijpen en begonnen mijn broer en ik meer samen te werken. Voorheen deed hij veel zelfstandig, maar in het tweede jaar werden we echt meer een team. In dat tweede jaar hebben we ook een moment van twijfel gehad. Ik werd benaderd door iemand die in mijn website wilde investeren, maar daarvoor moest ik het technisch onderhoud uit handen geven. Ik twijfelde en mijn broer heeft mij overgehaald om hier vanaf te zien. De deal en het bijbehorende contract waren op dat moment voordelig, maar mijn broer zag veel risico’s voor de toekomst. En daarnaast wilde hij heel graag betrokken blijven. Door al het werk kende hij Prettybusiness van binnen en van buiten. Toen werd mij ook duidelijk hoe belangrijk Prettybusiness voor hem is.

Ik heb er uiteindelijk vanaf gezien. Deze situatie heeft er ook voor gezorgd dat ik met mijn broer bepaalde afspraken heb gemaakt over onze samenwerking. Dat gaf meteen rust voor ons beiden.

Inmiddels zit ik in mijn derde jaar en heeft mijn broer meer een adviesfunctie gekregen. Ik doe vrijwel al het technische werk zelf en ik weet dat hij daar heel trots op is. Zijn ‘niet technische’ zusje onderhoudt haar website grotendeels zelf. Maar na die jaren van samenwerking is de relatie daardoor wel veranderd en gelukkig in een positieve zin. We zijn er achter gekomen dat we goed kunnen samenwerken en mede omdat ik mijzelf technisch heb ontwikkeld is de band sterker geworden. Ik ben dan geen programmeur, maar snap wel heel vaak waar hij het over heeft als we het hebben over Prettybusiness.

 

LinkedIn

Wanneer je gaat bloggen, dan ga je social media op een hele andere manier ervaren dan daarvoor. Zonder blog is social media vaak een manier om op de hoogte te blijven van wat je vrienden en familie doen. En natuurlijk om een kijkje te nemen in het leven van mensen die je lang niet hebt gezien. Maar wanneer je gaat bloggen, dan wordt social media ineens een serieus ding. Want zonder social media kun je vrijwel geen vaste lezers creëren. Mensen volgen blogs veelal via social media.

Ik ben zelf actief op Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Maar vooral het laatst genoemde medium is sinds mijn blog echt heel erg veranderd. Voorheen gebruikte ik LinkedIn, net zoals velen, om zakelijke contacten toe te voegen en mensen op de hoogte te stellen wanneer ik wisselde van functie of bedrijf. Niet zo spannend dus. Ik keek hoogstens eens per maand naar mijn account.

Maar aangezien ik schrijf over zakelijke presentatie en mijn doelgroep professionals zijn, ben ik op een bepaald moment ook mijn artikelen op LinkedIn gaan delen. En dat blijkt een hele goede zet te zijn geweest. Er is geen medium waar ik dagelijks zoveel berichten en verzoeken voor connecties krijg als op LinkedIn. En waar mijn artikelen zoveel worden gedeeld. Daar word ik iedere dag toch écht wel heel blij van.

 

Groetjes,

Aileen

 

2 reacties

  1. Het leven veranderd zéker als je een blog start. Voor mij in positieve zin. Gaaf dat je fulltime blogt. Hoe heb je dit bewerkstelligd, als ik mag vragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge