Lopen nieuwslezeressen verplicht op hoge hakken?

Misschien is het je wel eens opgevallen dat nieuwslezeressen en weervrouwen eigenlijk altijd op hoge hakken lopen. Ze staan ook niet op een beetje hoge hakken, het zijn vaak naaldhakken. Maar willen ze het zelf of lopen nieuwslezeressen verplicht op hoge hakken?

 

Lopen nieuwslezeressen verplicht op hoge hakken?

 

Valt wel op, hé?

Het viel mij al wat langer op. Sterker nog, ik kijk al jaren het nieuws en zit bij de dames ook vaak naar de schoenen te staren. Ik heb mijzelf ook al vaker afgevraagd of ze deze hoge schoenen dragen omdat ze het mooi vinden, of dat het verplicht wordt door de styliste die hun kleedt. Maar ik heb mij hier niet eerder in verdiept, tot ik deze week werd getagd door een lezer onder het volgende artikel.

 

Ik heb het artikel met opgetrokken wenkbrauwen gelezen. De schrijfster heeft in mijn ogen een heel eenzijdig beeld van nieuwslezeressen en weervrouwen op hakken. Ze omschrijft de schoenen alsof het martelwerktuigen zijn. Ze laat er niets van heel. Zo zouden pumps zijn bedoelt om mannen te plezieren en kunnen alleen maar pijn doen. Ze zegt dat ze niet gemaakt zijn om op te lopen en ten slotte vindt ze het ook nog belachelijk dat de presentatrices dit ‘moeten’ dragen om hun deskundigheid te benadrukken.

 

Laten we het eens navragen…

Het voordeel van dit soort berichten op social media is dat er mensen zijn die hier massaal op reageren. En zoals je misschien inmiddels al weet, zijn reacties op nieuwsitems voor mij vaak veel inspirerender dan de items zelf. Want voor mij is er niets interessanter dan de mening van mensen over zakelijke, uiterlijke presentatie. Dus ik scrolde eens door de reacties heen en vond toen een nog veel interessanter bericht. Eén van de reacties was namelijk afkomstig van een dame die via Twitter aan de presentatrices had gevraagd of ze verplicht waren om de hakken te dragen. Zie hier onder het bericht én de reactie van Astrid Kersseboom.

 

Natuurlijk reageren mensen vervolgens met de opmerking dat deze dames dit moeten zeggen. Dat valt wat mij betreft in het kader ‘het maakt niet uit wat je zegt, het is toch niet goed of wordt verdraaid’. Mijn eerste gedachte na het zien van het antwoord van Astrid is dat deze dame het zelf gewoon fijn vindt om te dragen.

 

 

De realiteit

Maar ben ik nu te goedgelovig? Is het allemaal doorgestoken kaart? Het zou kunnen. Toch lijkt die kans mij zeer klein. Sterker nog, het was Annechien Steenhuizen die afgelopen maart tijdens de presentatie van het NOS journaal gebruik maakte van haar reputatie als presentatrice op hoge hakken. Speciaal na het item dat ging over de populariteit van sneakers trok zij heel snel zelf een paar sportieve sneakers aan. Om vervolgens daarna weer snel de hoge, zwarte pumps aan te trekken.

Daarnaast, wie goed oplet ziet ook dat er momenten zijn dat de dames geen hoge hakken dragen. Oké, ze zijn zeldzaam moet ik toegeven. Maar zelfs mode journaliste Cecile Narinx viel het op dat weervrouw Willemijn Hoebert naast de hoge hakken ook wel eens een laarsje draagt zonder hoge hakken.

 

 

Mogen we het ook gewoon leuk vinden?

Nog afgezien van de discussie of deze dames wel of niet verplicht worden om ze te dragen, word ik zelf nog wel eens moe van de manier waarop er wordt gesproken over vrouwen die pumps dragen. Alsof het slachtoffers zijn van de seksistische maatschappij en geen andere manier weten om zichzelf goed te presenteren. Is er misschien ook een mogelijkheid dat er vrouwen zijn die hoge hakken dragen omdat ze het simpelweg leuk vinden? Omdat het ze een goed gevoel geeft en ze vinden dat het hun outfit mooier maakt?

Want jawel, ik ben namelijk zo’n vrouw. Ik vind het fijn om hoge hakken te dragen. In het verleden heb ik vaker bepaalde hoge pumps aangetrokken omdat ik een spannende dag op het werk zou hebben. Of omdat ik mij niet zo goed voelde en deze schoenen mij zelfvertrouwen geven. Is dat zo erg? Is dat ernstiger dan mascara dragen omdat je vindt dat je ogen daardoor mooier naar voren komen? Daar valt niemand over. Dat vinden we heel normaal. Terwijl mascara er ondertussen ook voor zorgt dat je niet in je ogen kunt wrijven en na een regenbui je ogen laat prikken. Want hey, dat doet make-up nu eenmaal. En daar kiezen massaal vrouwen voor. Dat is toch ook prima?

Dus laat die vrouwen lekker op die hoge hakken staan. Als zij dat mooi vinden en het geeft ze een prettig gevoel, dan is dat prima. Dit is hun manier om hun werk te doen. En hoe fijn is het dat een paar pumps ze een goed gevoel geven? Er zijn ergere dingen die mensen doen om een goed gevoel te krijgen…

 

Groetjes,

Aileen

 

2 reacties

  1. I think you have noted some very interesting points , appreciate it for the post. bdbbbfegkdcc

  2. er zijn nu eenmaal vrouwen waarbij het heel mooi staat om op hoge hakken te lopen en die er ook mooi op lopen , maar er zijn ook vrouwen die hoge hakken dragen en die geen mooie loop hebben , neem bijvoorbeeld willemijn hubert , zij loopt er niet mooi op , en dan ook nog altijd die veel te dunne zwarte pantys die ze er onder draagt , dat is geen gezicht , ik zou zeggen draag of dikkere pantys ,of draag huidkleurige pantys , of desnoods geen pantys. aanegien steenhuis draagd altijd huidkleurige pantys ( denk ik ) want ik kan me niet voorstellen dat ze midden in de winter altijd zulke mooie bruine benen heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge