Man wil geen sexy collega

Je kent ze vast wel: van die mannen die hardop roepen ‘geen bezwaar’ te hebben tegen korte rokjes en naaldhakken op het werk. Of mannen die trots zeggen dat dit soort kleding het ‘nieuwe beleid’ moet worden. Eerlijk? Ik heb ze nooit geloofd. Het overgrote deel van de mannen, net zoals de vrouwen trouwens, wil namelijk helemaal geen sexy collega’s.

Man wil geen sexy collegaFoto: Pixabay

Michael T. Flynn

Door de media krijg je tegenwoordig alleen wel een heel ander beeld voorgeschoteld. Want mannen die de voorkeur geven aan schaars geklede collega’s halen regelmatig het nieuws. Meestal omdat ze op de één of andere manier daadwerkelijk gaan handelen naar hun voorkeur. Denk hierbij aan Berlusconi die vond dat de vrouwen in het parlement er aantrekkelijker uit moesten zien. Daarom stelde hij een topless fotomodel aan als minister van Emancipatie en later als woordvoerder. Meer dichterbij huis haalde een Nederlandse werkgever in 2015 het nieuws omdat hij zijn secretaresse dwong om naaldhakken en satijnen kleding te dragen.

Ja, we weten allemaal dat alleen bijzondere gebeurtenissen het nieuws halen. Maar we lezen het zo vaak en daardoor lijkt het soms wel eens alsof vrijwel alle mannen hiervan houden. Een aantal dagen geleden was het de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn die het nieuws behaalde met zijn liefde voor aantrekkelijke collega’s.

(Update: inmiddels is hij niet meer in dienst als veiligheidsadviseur)

In zijn functie als directeur van de Amerikaanse veiligheidsdienst organiseerde hij namelijk een bijeenkomst met de titel ‘Dress for Success’. Tijdens een presentatie kregen de vrouwen precies te horen hoe zij er uit dienden te zien. Zo moest make-up de vrouwen vooral aantrekkelijk maken. De ‘plane Jane’ look werd dan ook afgeraden. Voor de helderheid, de ‘plane Jane’ look houdt in dat je uitstraling neutraal en onopvallend is. Kortom: dat was dus niet de bedoeling volgens Flynn. Platte schoenen waren trouwens verboden. Daarnaast werd geadviseerd om vooral rokken te dragen, net zoals nagellak trouwens. Tja…

Man wil geen sexy collega

Misschien denk je nu dat ‘iedere man dat wel zou willen’. Een sexy vrouw? Ja, daar zullen weinig mannen iets op tegen hebben. Een sexy collega is echter toch een ander verhaal.

In de afgelopen jaren is uit verschillende onderzoeken gebleken dat mannen liever geen sexy geklede collega’s op de werkvloer zien. Maar wat is nu sexy? Ten eerste de decolleté. Uit Brits onderzoek onder leidinggevenden is gebleken dat het dragen van een lage decolleté wordt gezien als één van de grootste carrièrefouten die je kunt maken. Van de mannelijke werkgevers vindt 45% dit zelfs beledigend en een voorbeeld van incompetentie. Daarbij wordt ook aangegeven dat ongepaste kleding bij 1 op de 5 leidinggevenden een reden is geweest om iemand te ontslaan. De helft van de bevraagden geeft zelfs toe dat dit een reden is om iemand geen loonsverhoging of promotie te geven.

Ook zien werkgevers liever geen hotpants (32%), luipaardprint (30%), doorzichtige topjes (27%) en minirokjes (25%) op het werk.

Waarom?

Deze cijfers roepen vraagtekens op. Want waarom kun je er beter niet te sexy uitzien? Alleen omdat mannen liever geen sexy collega’s willen? Nee, er zijn meer redenen:

  1. In de eerste plaats omdat je met sexy kleding niet serieus wordt genomen. Je denkt dat je er misschien aantrekkelijk uitziet, maar een té sexy uitstraling maakt je, zeker op het werk, juist minder aantrekkelijk. Je laat met deze kleding zien dat je het belangrijk vindt dat anderen naar je lichaam kijken. In een hippe club is dat misschien aantrekkelijk, maar op het werk is het ongepast en daarom juist onaantrekkelijk.
  2. Een sexy outfit zorgt ervoor dat de boodschap van de vrouw in kwestie niet goed overkomt. Het uiterlijk gaat eigenlijk afleiden. Want hoe goed kun je als gesprekspartner nu daadwerkelijk luisteren als je naar een decolleté kijkt?
  3. Tenslotte is er ook nog een praktisch reden waarom je als vrouw liever geen sexy kleding kunt aantrekken. Je moet namelijk de hele tijd op jezelf letten. Zit ik wel netjes met een korte rok? Zie je geen slipje? Is mijn blouse niet te ver afgezakt? Steekt mijn BH er bovenuit? Ja, dat is ook heel vermoeiend. Bovendien zorgt het ervoor dat jij je minder op je werk kunt focussen.

Conclusie

Ik denk dat je na het lezen van dit artikel, en misschien al daarvoor, bent overtuigd van het feit dat het onverstandig is om sexy werkkleding te dragen. Over het algemeen dan, er zijn natuurlijk uitzonderingen. Onder leiding van Flynn of Berlusconi zal het ongetwijfeld in je voordeel werken ;-).

Groetjes,

Aileen

Bronnen (o.a.): TheDailyBeast, Dailymail, Jobat, nationale vacaturebank.

Eén reactie

  1. Ik ben net ontslagen van mijn werk omdat ik te sexy ben voor de mannelijke collega’s. Ik heb altijd nette kleding aangehad dus geen rokjes of strake kleding. De kleur van mijn kleding die droog was altijd zwart.
    Ik heb me heel goed gedragen en nooit fouten gemaakt. Ik werd vaak lastiggevallen door mannen maar ik gaf ze totaal geen aandacht. Dat vind ik jammer, wat kan ik eraan doen? Ik sta machteloos erover.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge