Personeel van Wamos Air krijgt nieuwe uniformen

Het personeel van luchtvaartmaatschappij Wamos Air heeft nieuwe uniformen gekregen. Ik vind het een beetje een vreemd kledingpakket geworden. In dit artikel laat ik je de oude en nieuwe kleding zien. Ik ben benieuwd naar jullie mening….

Oude uniformen Wamos Air

Tot op heden droeg het personeel van de Spaanse luchtvaartmaatschappij donkerblauwe pakjes met turquoise en paarse details. Voor de stewardessen was er een blouse waarop het logo van het bedrijf als een print verwerkt was. Om het geheel af te maken was er een sjaaltje met dezelfde opdruk als de blouse. De heren droegen een effen overhemd met een eenvoudige das.

Ik ben geen groot fan van deze collectie, maar ook zeker geen tegenstander. Het personeel is herkenbaar en de items passen qua pasvorm, kleur en print goed bij elkaar. Geen creatief hoogstandje, maar wel leuk om te zien. 

 

Personeel van Wamos Air krijgt nieuwe uniformen

Op 1 juni jl. presenteerde het bedrijf ter ere van hun twintigjarige jubileum de nieuwe uniformen. Deze collectie, ontworpen door de Franse modeontwerper Juanjo Oliva, ziet er heel anders uit dan de vorige. 

In plaats van donkerblauwe basis heeft men gekozen voor verschillende grijstinten. De kleuren van het bedrijf, paars en groen, komen op een subtiele manier terug in de details en accessoires.

Personeel van Wamos Air krijgt nieuwe uniformen

In plaats van pumps mogen de stewardessen nu ook loafers dragen. Dit vind ik een hele goede en verantwoorde keuze. Dit type schoenen zijn elegant om te zien, maar hebben geen hoge hak waardoor ze ook comfortabel lopen. 

Personeel van Wamos Air krijgt nieuwe uniformen

Het personeel krijgt naast een nieuw kledingpakket een grote tas van het bedrijf. Ook deze is, net zoals de meeste items uit de collectie, grijs. Door de goudkleurige details heeft hij, ondanks het flinke formaat, toch een elegante uitstraling. 

Personeel van Wamos Air krijgt nieuwe uniformen

Ik begrijp alleen niet dat men gekozen heeft voor een soort opengewerkte jurk in een fel groene kleur. Of is het een schort? Ik heb geen idee en want het bedrijf heeft er ook niets over losgelaten. In de collectie zit ook een blouse met dezelfde groene tint. 

Visie en verhaal

Terwijl de meeste luchtvaartmaatschappijen tijden de lancering hun verhaal en visie delen, houdt Wamos het opvallend stil. Op hun Facebook pagina worden de foto’s gedeeld, maar de bijbehorende informatie is summier. 

Personeel van Wamos Air krijgt nieuwe uniformen

Ik vind de nieuwe collectie geen vooruitgang. Eén van de belangrijkste eigenschappen van bedrijfskleding, zeker in de luchtvaart, is dat het herkenbaar moet zijn. Dat is bij deze collectie niet het geval. Vooral de grijze jurken, truien en pantalons zouden ook prima door passagiers gedragen kunnen worden. De combineren het geheel dan wel met groene en paarse details, maar ik zie geen duidelijke logo’s of andere kenmerken waardoor je kunt zien dat de kleding van cabinepersoneel is. 

De grootte van de collectie helpt ook niet mee. Er zijn in totaal vijftig verschillende items waardoor het ook moeilijker wordt om een personeelslid te herkennen. Bij de vorige kleding droegen de stewardessen één soort jasje en blouse, die vervolgens met een pantalon of rok gedragen kon worden. Door de combinatie van een donkere basiskleur en een opvallende, turquoise bies zag je duidelijk dat zij namens Wamos Air werkten. 

Deze collectie is dan ook een goed voorbeeld van bedrijfskleding dat zijn doel voorbij schiet. Het is fijn als het personeel kan kiezen tussen kleding en zo een stukje identiteit kan behouden, maar als je niet herkenbaar bent heeft het geen zin. Dan kun je net zo goed je eigen kleding dragen. 

Wat mij betreft is dit een gemiste kans. Wat vinden jullie hiervan?

 

Groetjes,

Aileen

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de luchtvaart? Check dan mijn boek Op hoge hakken in de wolken. Te koop via o.a. Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge