Personeel Westjet Airlines draagt nu inclusieve bedrijfskleding

Het personeel van luchtvaartmaatschappij Westjet Airlines heeft nieuwe bedrijfskleding gekregen. En geheel volgens de nieuwste trend is deze kleding niet gekoppeld aan een geslacht. Op die manier zou ieder personeelslid de kleding kunnen dragen die hij, zij of hen prettig vindt. Een goede gedachte, maar ik heb wel wat twijfels over de uitwerking ervan…

Oude bedrijfskleding van Westjet Airlines

Voordat we gaan kijken naar het nieuwe kledingpakket is het eerst tijd voor de oude bedrijfskleding. Op onderstaande foto’s zie je de kleding die tot september 2022 werden gedragen.

Ik vind de combinatie van donkerblauw met turquoise erg mooi. Maar verder ziet het geheel er wat saai uit. Rechte lijnen, weinig prints en standaard pasvormen zorgen ervoor dat het wat conservatief oogt. 

Personeel Westjet Airlines draagt nu inclusieve bedrijfskleding

Laten we dan nu eens kijken naar de nieuwe kleding. Het kledingpakket is tot stand gekomen in samenwerking met de Australische modeontwerper Juli Grbac. Zij is geen onbekende wanneer het gaat om bedrijfskleding. Eerder ontwierp ze ook al voor luchtvaartmaatschappij Virgin Australia en spoorwegbedrijf Great Southern Rail. 

Personeel Westjet Airlines draagt nu inclusieve bedrijfskleding
De crew met ontwerpster Juli Grbac (in paars) – Foto: CNW Group/WESTJET, Alberta Partnership
Personeel Westjet Airlines draagt nu inclusieve bedrijfskleding
Modeshow van de nieuwe bedrijfskleding – Foto: CNW Group/WESTJET, Alberta Partnership
Personeel Westjet Airlines draagt nu inclusieve bedrijfskleding
Modeshow van de nieuwe bedrijfskleding – Foto: CNW Group/WESTJET, Alberta Partnership

Als ik de oude kleding met de nieuwe vergelijk zie ik weinig verschillen. De kleuren, pasvormen en uitstraling is voor een groot deel hetzelfde. De verschillen zitten in de details. Ik zie een andere hals bij de jurk en de heren kunnen nu ook kiezen voor een turquoise das. Verder heeft het personeel badges waar naast de naam ook de aanspreekvorm op staat.

Personeel Westjet Airlines draagt nu inclusieve bedrijfskleding
Foto: CNW Group/WESTJET, Alberta Partnership

Wie draagt nu inclusieve bedrijfskleding?

Tegenwoordig zie je veel luchtvaartmaatschappijen die een genderneutraal kledingpakket invoeren. Het klinkt heel mooi, maar vaak gaat het enkel om keuzevrijheid op papier. De kleding, pasvorm en presentatie van het geheel laat nog steeds een duidelijk verschil tussen dames en heren zien. Dat is ook het geval bij Westjet Airlines.

Wanneer je kijkt naar de persfoto’s, dan zie je vrouwen die jurken promoten en heren in pak. Vernieuwend is het zeker niet. Als ik kijk naar de pasvorm en stoffen die gebruikt zijn bij de nieuwe bedrijfskleding vraag ik mij af of dit wel zo inclusief is als men zegt. Wanneer je je personeel echt de vrijheid wil geven om te kiezen, dan zul je er ook voor moeten zorgen dat ze de kleding goed passen. En dat houdt in dat je er veel stretch en elastiek in moet verwerken. 

In de promotievideo van de nieuwe kleding doet Westjet Airlines wel hun best om inclusief over te komen. Je ziet medewerkers met tulbanden, hoofddoeken en die zwanger zijn. Ook qua lichaamsvormen zie je verschillende typen mensen. Verder wordt de nadruk gelegd op het feit dat de kleding gecertificeerd is door de OEKO-TEX Standard 100. Dat klinkt voor de leek wellicht indrukwekkend, maar dit houdt niet meer in dan dat er geen giftige stoffen in de textiel zijn verwerkt. Deze certificering is ook niet heel bijzonder. Vrijwel ieder bedrijf dat een beetje fatsoenlijke werkkleding maakt is gecertificeerd. 

Inclusieve bedrijfskleding vraagt om lef

Zoals ik al eerder schreef vraagt inclusieve bedrijfskleding om kleding dat ook echt iedereen past. Tenminste, een zo groot mogelijke groep mensen. Dat betekent dus rokken en jurken die ook geschikt zijn voor het mannelijk lichaam. Juist die keuzevrijheid voor mannen zie ik niet terugkomen. Zowel in de video als op de persfoto’s zie ik geen mannen in rokken of jurken. Ze dragen ook geen sjaaltjes, die de vrouwen wel dragen. Zoals altijd zijn de heren te zien in de standaard pakken waar ze al eeuwen in lopen. De vrouwen zie je wel in een pak en met een das, maar dat is iets wat al veel langer gebruikelijk is.

Als je echt inclusief wilt zijn, dan moet je er ook voor gaan en de mogelijkheden laten zien. Ik ben bijvoorbeeld wel benieuwd hoe mannen er in de nieuwe jurken uit zouden zien. Of hoe deze kleding staat bij medewerkers met tatoeages. Want in het nieuwsbericht staat dat tatoeages nu zijn toegestaan, maar ik zie op de foto’s en in de video geen enkele medewerker die dit laat zien. Ik zie ook vrouwen op hakken, maar geen mannen die dit dragen.

Ik denk dat veel bedrijven graag inclusiviteit willen uitstralen, maar er stiekem nog niet klaar voor zijn. Ik heb alleen nog het mannelijk personeel van Theatre Royal Drury Lane in een rok gezien. Wat ze trouwens geweldig staat. Maar dat lef heeft nog niet iedereen. En dat is oké.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge