Rapper DVTCH NORRIS treedt graag op in traditionele werkkleding

De vierentwintigjarige Fahad Seriki timmert inmiddels al een aantal jaren flink aan de weg als rapper onder de naam DVTCH NORRIS. Door samen te werken met J. Cole en in het voorprogramma te staan van grote namen zoals Method Man en Redman, word hij steeds bekender. Maar wat bij mij het meeste in het oog springt, is het feit dat deze rapper uit Antwerpen optreedt in traditionele werkkleding. Doktersjassen, reflecterende hesjes, brandweerkleding… hij draagt het allemaal. Tijd voor een gesprek over zijn carrière, muziek én natuurlijk zijn liefde voor werkkleding.

Rapper DVTCH NORRIS treedt graag op in traditionele werkkleding

Je carrière gaat erg goed. Was het altijd al een droom om bekend te worden als rapper?

”Ik ben in 2010 begonnen met rappen. Destijds was ik zestien jaar oud en liet ik mij inspireren door rappers zoals Method Men, Kanye West en Jay Z. In 2011 begon ik ook met het opnemen van mijn teksten en vanaf 2013 ging het ineens allemaal snel. Toen kwamen er steeds meer shows. Ik stopte met school en besloot om mijzelf volledig op muziek te gaan focussen.

Het is best bizar hoe het allemaal is gegaan eigenlijk. Ineens liet ik mij niet alleen maar inspireren door grote namen, maar mocht ik zelfs in hun voorprogramma staan. Er kwamen festivals bij zoals Pukkelpop, en ik maakte dingen mee waarvan ik nooit had durven dromen. Ik ben ook maar gewoon een man uit Antwerpen die rapt. Ik was altijd realistisch over de kans op succes, want die is natuurlijk klein. Maar inmiddels durf ik ook steeds groter te dromen.”

Is je muziek door dit succes ook veranderd?

”Ja, zeker wel. In het begin ging ik mee met de trends binnen de wereld van Hip-Hop. Mijn raps bestonden uit stoere, mannelijke teksten. Het ging allemaal over geld, roem en stoer doen. Dat is ook wat ik om mij heen zag. Maar daarin ben ik veranderd. Want waar het gaat nu werkelijk over? Eigenlijk nergens over.

Het is niet fout om zulke muziek te maken, zeker niet. Het kan ook heel goed klinken en leuk zijn. Maar ik wil muziek maken die inspirerend is, waarin mensen zich herkennen. Tijdloze muziek die niet gebonden is aan een bepaalde periode, maar divers genoeg is om over een paar jaar nog te draaien. Dus besloot ik om mijn gevoelens bloot te geven. Ik maakte het nummer I’m Sad, I Wanna Make It. Hierin vertelde ik hoe het voor mij was om te stoppen met school voor de muziek. Destijds kreeg ik depressieve gevoelens omdat mijn muziek niet direct succesvol was. Het gaat nu goed, maar dat is niet altijd zo geweest. En dat zijn de momenten dat je door moet zetten. Na de lancering van dat nummer kreeg ik allemaal berichten van mensen die zich hierin herkenden. Dat was zo mooi.

Momenteel ben ik bezig met nieuwe muziek. Dit zal vooral gaan over onzekerheid. Want ik best een onzeker persoon, op zoveel vlakken. Niet alleen over mijn teksten, maar ook vrouwen, mijn carrière, kleding en nog veel meer.”

Rapper DVTCH NORRIS treedt graag op in traditionele werkkleding

Maar jouw kleding, dat maakt jou juist zo uniek. Want je draagt veel traditionele werkkleding. Waarom ben je dat eigenlijk gaan doen?

”Ik ben opgegroeid met twee ouders die beiden heel veel en hard werkten. Mijn vader was een lasser in Antwerpen en mijn moeder heeft verschillende dingen gedaan. Zij maakte schoon, maar paste ook wel eens op kinderen.

Wanneer mijn vader om zes uur thuis kwam, dan zag ik hem altijd in zijn werkkleding. Ik vond het zo gaaf om te zien. Als kleine jongen deed ik dan ook zijn werkschoenen aan, die natuurlijk veel te groot waren. Vanaf dat moment is de fascinatie voor werkkleding nooit meer weg gegaan. Sterker nog, het is alleen maar sterker geworden. Wanneer ik vanaf school naar huis ging, dan keek ik op straat altijd naar mensen die terug kwamen van hun werk. Bij politiemannen keken mijn vriendjes altijd naar de geweren. Ik had daar niets mee, ik vond juist het uniform interessant.”

Wanneer besloot jij om werkkleding te gaan dragen?

”Tot zo’n twee, drie jaar geleden droeg ik kleding die typerend was voor rappers. Een beetje wijde en baggy skatekleding. Net zoals met mijn teksten wilde ik passen in de wereld van hiphop. Op een bepaald moment voelde ik mij daar niet fijn meer in. Het paste gewoon niet bij mij.

Toen bracht in 2016 het Franse label Vetements ineens het gele DHL-shirt op de markt. Dit was gewoon het shirt dat de koeriers al jaren droegen. Maar nu was het ineens een trend en dit sprak mij erg aan.


Vanaf dat moment heb ik zes maanden de tijd genomen om onderzoek te doen naar werkkleding. Ik wilde er mijn stijl van maken, maar ook weten wat er allemaal bestond. De wereld van werkkleding is enorm groot, daar ben ik wel achter gekomen. Samen met mijn styliste Kate Housh ben ik op zoek gegaan naar leuke combinaties. Het is ook heel gaaf dat zij deze stijl ook leuk vindt.”

Maar waar haal je deze kleding dan vandaan?

”Dat was ook wel even een zoektocht. In het begin kochten we vooral nieuwe werkkleding bij bedrijven. Tot ik op een bepaald moment een ouderwetse brandweerjas zag. Je weet wel, zo’n jas die ook wordt gedragen in oude Hollywood films. Deze wilde ik heel graag hebben. Na lang zoeken vond Kate uiteindelijk een verzamelaar van brandweerjassen in Amerika.

We bestelde er één en was onwijs blij toen ik hem ontving. De jas was op de eerste plaats veel mooier en authentieker dan ik had verwacht. Maar toen ik naar het labeltje aan de binnenkant keek zag ik pas hoe bijzonder hij écht was. De jas bleek te zijn gedragen in 1919 door een Amerikaanse brandweerman. Ik kreeg kippenvel en werd er emotioneel van. Deze man heeft een eeuw geleden gewerkt in deze jas! Ik besloot de naam van de man op te zoeken, maar heb helaas geen informatie over hem kunnen vinden. Dat was het moment dat ik besloot om op zoek te gaan naar oudere werkkleding met een verhaal.”

Wauw, wat gaaf! Maar waar vind je deze oude werkkleding?

”Ik ben in gesprek geraakt met HAVEP Workwear, een bedrijf dat werkkleding produceert. Zij krijgen vaak hun kleding na een tijdje terug. Dan gaan mensen bijvoorbeeld met pensioen en dan wordt de werkkleding teruggestuurd. Op die manier kunnen ze bij HAVEP deze kleding weer gebruiken om te recyclen. Nu heb ik zelf een doos vol met oude werkkleding van hen gekregen. Zij kennen vaak ook het verhaal achter de kledingstukken en ik vind het geweldig om dit te horen. Samen met Kate ga ik nu kijken hoe ik ze met elkaar kan combineren.

Een kledingstuk krijgt zo’n meerwaarde als je de geschiedenis ervan kent. Als je weet wie het wanneer en waar heeft gedragen. Vroeger kocht ik nieuwe kleding, gewoon omdat ik het leuk vond. Maar het had voor mij geen bijzondere waarde. Nu is het zoekproces en dragen ervan echt een bijzondere belevenis geworden.”

Rapper DVTCH NORRIS treedt graag op in traditionele werkkleding

En hoe zit het met de wat nettere, meer corporate kleding? Ben je ook van plan om dat te gaan dragen?

”De wereld van werkkleding is nog relatief nieuw voor mij. Ik draag het nu zo’n twee, drie jaar en er valt nog veel te ontdekken. Nu draag ik vooral de wat meer traditionele werkkleding. Maar ik sta zeker ook open voor de corporate stijl. Het moet in ieder geval wel bij mij passen. Ik ben een type van de wat wijdere, baggy kleding.”

Wat denk je van een paar bretels met een wijde broek en een overhemd?

”Hmmm… I feel you. Een industriële outfit? Wat ze vroeger in de fabrieken droegen? Ja, dat is wel gaaf. Een beetje die oude, bruine kleding. Dat kan heel leuk zijn. Er is ook nog zoveel om te ontdekken op het gebied van werkkleding. Het is een grote wereld, en ik houd ervan.”

Wil je op de hoogte blijven van DVTCH NORRIS? Check dan zijn Instagram of Facebookpagina.

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met HAVEP Workwear. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge