Schotland wil schooluniformen genderneutraal en betaalbaar maken

Schooluniformen zijn de laatste jaren steeds vaker een onderwerp van discussie. Ouders klagen over hoge kosten en leerlingen over seksistische dresscodes. De Schotse regering wil hier met een nieuw beleid een einde aan maken. Schotland wil schooluniformen genderneutraal en betaalbaar maken. Maar dit zorgt weer voor een nieuwe discussie…

Schotland wil schooluniformen genderneutraal en betaalbaar maken
Foto: ROBIN WORRALL – Unsplash

Geen hoge kosten voor schooluniformen

Met de wetswijziging wil Schotland de ouders met een beperkt budget tegemoet komen. Daarom komt er een prijsplafond voor uniformen. Dit moet voorkomen dat de uniformen te duur worden als gevolg van het schoolbeleid of een tekort aan kledingleveranciers. 

Uit onderzoek is gebleken dat uniformen voor de middelbare school gemiddeld 337 dollar kosten en 315 dollar voor de lagere school. Ook is gebleken dat ouders gemiddeld 50 dollar kunnen besparen wanneer de kleding in verschillende winkels kan worden gekocht. Op dit moment zijn er namelijk ook scholen waarbij de uniformen bij één leverancier kunnen worden aangeschaft. Bij de meeste scholen kan een blazer inclusief logo zo’n 50 dollar per stuk kosten. Bij het beroemde Fettes College in Edinburgh, waar Tony Blair en Tilda Swinton op hebben gezeten, kost de gestreepte blazer (zie foto hieronder) zelfs 120 dollar.

 

Schotland wil schooluniformen genderneutraal en betaalbaar maken

Niet alleen de kosten worden aan banden gelegd, ook de kleding zelf moet veranderen. Volgens het nieuwe voorstel zullen blazers en merkkleding verboden worden. Deze kleding moet vervangen worden door genderneutrale uniformen.

Hiermee wil de overheid ‘gelijkheid bevorderen, inclusief het erkennen van specifieke zaken met betrekking tot religie en overtuiging, handicap, sekse en gender’ in klaslokalen. Daarmee lijkt er ook een einde te komen aan seksistische dresscodes. Want als iedereen dezelfde kleding draagt, dan is ook geen ongelijkheid tussen jongens en meisjes.

 

Kritiek op Schots beleid

De nieuwe regels zullen gelden voor alle scholen, inclusief de particuliere instellingen. En dat is ook precies waar de meeste kritiek vandaan komt. 

John Edward is directeur van de Scottish Council of Independent Schools en vindt de nieuwe regels wat ver gaan. ”Ik weet niet zeker waarom het de taak van ministers is wat kinderen op niet-gouvernementele scholen dragen. Het hele punt van onze scholen is dat ze onafhankelijk worden gerund. Dus keuzes die ze maken over uniform, het curriculum, toelating of wat dan ook moeten hun zaak zijn,” aldus Edward tegen de Telegraph. Ook zegt hij dat uniformen voor veel scholen ‘heel belangrijk’ zijn omdat ze ‘deel uitmaken van wie ze zijn en hun identiteit.”

 

Waar het nu echt om gaat

Ergens is de kritiek vanuit de particuliere scholen wel te begrijpen. Ze zijn niet voor niets particulier. Hiermee hebben ze de vrijheid om hun eigen regels te bepalen.

Maar laten we eens terug gaan naar de basis. Een uniform is ooit bedacht om gelijkheid tussen studenten te bevorderen. Door het uniform kunnen kinderen niet zien wie het thuis breed heeft en wie niet. Daardoor zouden kinderen minder gepest worden. Uit een recent Amerikaans onderzoek is overigens gebleken dat dit in praktijk niet klopt. Kinderen op scholen zonder uniform vertonen geen ander gedrag dan kinderen die dat wel dragen. 

Hoewel cijfers dit aantonen zijn er nog steeds veel mensen die geloven in de kracht van het schooluniform. En dat is precies de reden dat veel scholen dit blijven hanteren. Men gelooft in het idee dat het uniform gelijkheid creëert. Het is bizar dat particuliere scholen zich met bovenstaande argumenten verzetten tegen het nieuwe beleid. Want als een uniform zo belangrijk is, dan moet er toch ook goed worden nagedacht over de kinderen? Zij zijn immers diegene die het moeten dragen. Bij hen moet het uniform zorgen voor gelijkheid. Ondertussen moeten de ouders deze kleding minstens eens per jaar aanschaffen. En dat is met groeiende kinderen geen goedkope opgave. 

 

Scholen zijn geen slachtoffer

Maar nee, de particuliere scholen vinden vooral hun eigen identiteit en vrijheid zo belangrijk. Dat is precies waar het uniform niet om gaat. Het gaat niet om vrijheid en identiteit. Het gaat om gelijkheid en saamhorigheid. Het nieuwe beleid komt tegemoet aan kinderen en ouders. Voor scholen betekent dit een andere manier van organiseren. Afgezien van de afschaffing van de blazer hoeven zij niets te veranderen aan de uitstraling van het uniform. Ze moeten alleen op zoek gaan naar leveranciers die dezelfde uniformen willen maken binnen een schappelijk budget. Als dit niet mogelijk is, dan moeten er veranderingen door worden gevoerd. Wellicht een andere stof of minder emblemen kunnen de prijzen drukken.

Dit is niet eens de taak van de scholen, maar van de leveranciers. De kledingleveranciers moeten op zoek naar een balans tussen uitstraling, kwaliteit en budget. En dat is precies waar ze goed in zijn. Dat is immers hun werk. De scholen hoeven de nieuwe kleding alleen maar te keuren. En wat krijg je daarvoor terug? Gelijkheid tussen kinderen en ouders die niet krom hoeven te liggen voor een nieuw kledingpakket.

Dus kop op mensen! De scholen zijn hier geen slachtoffer. We doen het voor de kinderen en voor de ouders. Einde discussie. 

 

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge