PLAY is eerste luchtvaartmaatschappij met genderneutraal uniform

Gender is de laatste jaren een belangrijk thema geworden bij bedrijven. Want niet iedereen voelt zich een man of een vrouw. Inmiddels is gebleken dat je je personeel daarom niet mag dwingen om een mannelijk of vrouwelijk uniform te dragen. Want dat is discriminatie. De IJslandse vliegvaartmaatschappij PLAY is zich hier ook van bewust. Het personeel hoeft niet eens meer te kiezen tussen mannelijke of vrouwelijke werkkleding. Het onderscheid is namelijk weg. Maar dit is niet het enige wat ze in de prullenbak hebben gegooid…

PLAY speelt met uniform

De in 2019 opgerichte luchtvaartmaatschappij vertelt in een nieuwsbericht dat het tijd is om af te stappen van de norm. Ze vinden dat de kleding en schoenen die gedragen worden in het vliegtuig vooral comfortabel moeten zijn. De regels rondom haar, cosmetica en tatoeages zijn ook overboord gegooid. Dit uitgangspunt is duidelijk te zien op de foto’s van hun nieuwe bedrijfskleding. 

Nieuw uniform FLYPLAY
Foto’s: PLAY
Play is eerste luchtvaartmaatschappij met genderneutraal uniform
Foto’s: PLAY

De collectie is opvallend casual. Vooral de T-shirts, sweaters, sneakers en gewatteerde jas vallen op. Dit zijn items die je normaal gesproken niet snel zult zien bij vliegend personeel. 

Play is eerste luchtvaartmaatschappij met genderneutraal uniform
Foto’s: PLAY
Play is eerste luchtvaartmaatschappij met genderneutraal uniform
Foto’s: PLAY

Wanneer je de collectie van dichtbij bekijkt, dan zie je dat men aandacht heeft besteed aan details. En dan met name aan de plaatsing van de bedrijfsnaam. PLAY prijkt op zowel de T-shirts, voering, riem als op de veters. Wanneer ik inzoom bij de panty zie ik dat ze zelfs daarin de naam hebben verwerkt. Je kunt er niet omheen. 

Nieuw uniform FLYPLAY
Foto’s: PLAY

Bij het nieuwsbericht stonden helaas geen foto’s van de piloten, maar op Facebook zijn ook hun nieuwe uniformen te zien. Zij dragen een grijs pak, maar onderscheiden zich door de rode banden bij de mouwen en hoed. Verder dragen ze net zoals de rest sneakers. 

PLAY is eerste luchtvaartmaatschappij met genderneutraal uniform

Laat ik voorop stellen dat ik het uitgangspunt begrijp én aanmoedig. Het is belangrijk dat mensen zichzelf kunnen zijn, prettig kunnen werken en niet worden gehinderd door hun kleding of schoenen. 

Maar er is één groot misverstand en dat is dat nette kleding betekent dat al het bovenstaande niet mogelijk is. Wie zich enigszins heeft verdiept in de bedrijfskledingbranche zal beamen dat het tegenwoordig prima mogelijk is om er representatief uit te zien zonder in te leveren op comfort. Pasvormen, technieken en stoffen zijn door de jaren heen veranderd. Een pantalon kan net zo comfortabel zijn als een joggingbroek en een blouse of overhemd hoeft echt niet als een korset aan te voelen. Ik heb het idee dat PLAY dit nog niet door heeft. 

De collectie komt bij mij over als een project dat onder tijdsdruk is ontwikkeld. De kledingstukken zijn bijzonder eenvoudig en missen iedere vorm van creativiteit. De T-shirts en sweaters hebben een standaard hals en zijn enkel voorzien van een bedrukt logo. Bij de pakken lijkt het wel alsof ze een eenvoudig, goedkoop model hebben gekozen en hier een eigen voering in hebben laten zetten. Aan de buitenkant is niet te zien dat het wordt gedragen door personeel van PLAY. Terwijl dat juist de kracht is van een uniform: het onderscheidende aspect. En die regels rondom haardracht, die zijn er trouwens niet voor niets. Lange haren die over je eten en drinken heen hangen, dat is namelijk niet zo hygiënisch. En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Wat vind jij van de collectie?

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge