Nieuw Amerikaans legeruniform kan data verzamelen

Er zijn de laatste tijd een hoop ontwikkelingen op het gebied van legeruniformen. In Nederland krijgen de militairen nieuwe uniformen en schoenen, maar ook in Amerika staan ze niet stil. Halverwege juni maakte U.S. Army de resultaten van een onderzoek naar programmeerbare vezels bekend. Met deze nieuwe technologie heeft het leger zometeen toegang tot een hoop interessante informatie. 

Nieuw Amerikaans legeruniform kan data verzamelen

De onderzoekers van het Army’s Institute for Soldier Nanotechnologies van het Massachusetts Institute of Technology hebben een speciale glasvezel ontwikkeld. Door deze vezel te verwerken in kleding kan men activiteiten van de militair detecteren, opslaan, analyseren én versturen.

Nieuw Amerikaans legeruniform kan data verzamelen
Foto: U.S. Army

Op deze manier kan de militair die het uniform draagt informatie ontvangen. Dit kan gaan over bijvoorbeeld zijn of haar lichamelijke conditie en de gevaren vanuit de omgeving zoals giftige stoffen. Met het team kunnen gegevens zoals locaties en lichaamstemperatuur worden gedeeld. Dit kan goed van pas komen wanneer iemand gewond raakt. Bovendien kan de chip door de lichaamstemperatuur aangeven welke activiteit de militair onderneemt. Door deze informatie weet het team of een militair in levensgevaar is. Ook kan een uniform met deze technologie stroom opwekken. Dat kan goed van pas komen in afgelegen gebieden.

 

Data verzamelen zonder in te leveren op comfort 

Het zijn een hoop nieuwe, innovatieve functies. Maar de militairen hoeven niet bang te zijn dat de uniformen hierdoor veel zwaarder worden. In de vezels zitten honderden microchips verwerkt die constant in verbinding met elkaar staan. De vezel is zo dun dat hij door een naald past. Daardoor kan hij gewoon verwerkt worden in het uniform zonder dat de kleding zwaarder wordt. Uit het onderzoek is gebleken dat de vezel ten minste tien keer gewassen kan worden zonder af te breken.

Nieuw Amerikaans legeruniform kan data verzamelen
Foto: U.S. Army
Nieuw Amerikaans legeruniform kan data verzamelen
Foto: U.S. Army

Ik denk dat dit een hele goede en nuttige ontwikkeling is. Het kan de veiligheid van militairen verbeteren en zo ook levens redden. Omdat het om persoonsgegevens gaat verwacht ik dat deze uitvinding niet direct toegepast kan worden. Er zal eerst gekeken moeten worden naar de privacy van de militairen. Maar wanneer dat eenmaal geregeld is, dan denk ik dat ook andere landen hun voorbeeld zullen volgen. 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge