Veel kritiek op nieuwe uniformen van Aerolineas Argentinas

Aerolineas Argentinas heeft de nieuwe uniformen gepresenteerd. Zowel de medewerkers op de grond als het vliegend personeel krijgen van de Argentijnse luchtvaartmaatschappij een nieuw kledingpakket. Maar daar lijkt vooral het bedrijf erg blij mee te zijn. Want de Argentijnen spreken er schande van. En dat kan ik wel weer begrijpen…

Oude uniformen Aerolineas Argentinas

Voordat ik je de nieuwe kleding laat zien is het eerst tijd voor de oude uniformen. Op onderstaande foto’s kun je zien waar het personeel de afgelopen dertien jaar in heeft gewerkt. 

De uniformen zijn effen zwart, gecombineerd met witte blouses en overhemden. De details bestaan uit zwarte dassen, goudkleurige knopen en hier en daar een gele streep. Wanneer ik kijk naar andere luchtvaartmaatschappijen, dan vind ik deze collectie bijzonder saai. Het is totaal niet uniek of herkenbaar. Bovendien zou dit ook prima gedragen kunnen worden in een crematorium of andere omgeving waar sombere plechtigheden plaatsvinden. Nee, ik vind dit helemaal niks.

 

Nieuwe uniformen

Voor de nieuwe uniformen heeft de luchtvaartmaatschappij Benito Fernández gevraagd. De Argentijnse mode ontwerper en couturier is trots op het resultaat.

“Het concept is gedeeltelijk ontstaan ​​uit het nadenken over abstracte ideeën en morfologieën (taalkunde) die de wereld van vandaag vertegenwoordigen via het werk van een luchtvaartmaatschappij: moderniteit, comfort en elegantie zijn aanwezig in dit uniform. Het is een droom die uitkomt en een mijlpaal in mijn carrière om mijn land te kunnen vertegenwoordigen via een merk als Aerolíneas Argentinas.”

Veel kritiek op nieuwe uniformen van Aerolineas Argentinas
Foto: Aerolineas Argentinas

In het nieuwe pakket worden de functies door middel van kleuren onderscheiden. Zo draagt het vliegend personeel een uniform dat bestaat uit lichtblauw en wit, terwijl het grondpersoneel in donkerblauw werkt. 

Volgens Aerolineas Argentinas waren er drie belangrijke thema’s: merkidentiteit, comfort/gemak en moderniteit. Om dit te realiseren heeft het bedrijf onder andere gekozen voor meer spandex stoffen. Hierdoor heeft het personeel meer bewegingsvrijheid. Ook kunnen de dames naast een rok nu ook kiezen voor een broek.

Sneakers voor personeel van Aerolineas Argentinas

Naast een nieuw uniform krijgt het personeel ook een paar unieke sneakers. De luchtvaartmaatschappij is hiervoor een samenwerking aangegaan met de bekende Argentijnse schoenen ontwerper Ricky Sarkany.

Veel kritiek op nieuwe uniformen van Aerolineas Argentinas

Naast de uitleg over het ontwerp en de keuzes die daarbij zijn gemaakt, wordt er in het nieuwsbericht ook aandacht besteed aan duurzaamheid. Dat zijn we tegenwoordig wel gewend. Iedere organisatie wil anno 2023 laten zien dat ze zich bewust zijn van het milieu en de impact die ze maken op onze aarde. Maar bij Aerolineas Argentinas zit er een andere gedachte achter.

De luchtvaartmaatschappij verkeert al jaren in zwaar weer. Sinds het bedrijf in 2008 in handen van de staat kwam is het niet gelukt om er een winstgevende organisatie van te maken. In 2022 werd bekend dat er in Aerolineas Argentinas in 3 jaar tijd zo’n 1,92 miljard dollar aan staatssteun heeft ontvangen. Tel daarbij op dat het land te maken heeft met een inflatie van 109 procent . Dit is het hoogste percentage sinds 1991. Je kunt je voorstellen dat de burgers niet zo blij waren toen ze te horen kregen dat hun belastingcenten werden besteed aan een nieuw uniform.

Daar is de luchtvaartmaatschappij zich dan ook bewust van. In het persbericht staat dat men, om de kosten te drukken, van 9 naar 6 uniformen is gegaan. Ook zijn de strepen op de pakken, die de rangen onderscheiden, vervangen door speldjes. In vergelijking met concurrenten is het kledingpakket erg beperkt, maar dat wil de pijn voor de burgers niet verzachten. Veel Argentijnen zijn boos. 

De organisatie had dan ook beter kunnen kiezen voor een standaard uniform en bijpassende schoenen. Het is in de luchtvaartbranche niet ongebruikelijk om ontwerpers in te huren, maar in deze situatie simpelweg ongepast. Glamour en luxe is leuk, maar wordt respectloos op het moment dat het ten koste gaat van diegenen die het al zwaar hebben. Dat kan en mag nooit de bedoeling zijn van een nieuw kledingpakket. 

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de luchtvaart? Check dan mijn boek Op hoge hakken in de wolken. Te koop via o.a. Bol.com.

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Je steekt je mening niet onder stoelen of banken. Oude uniform linken aan een crematorium onprofessioneel. Enerzijds omdat je dit label op vrijwel elk corporate fashion kostuum kunt plakken en anderzijds richting niet zo vriendelijk richting de uitvaartbranche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge