Waarom verpleegkundigen foto’s op hun pakken dragen

Want to read in English? Click here

Recent schreef ik over de klompen van het ziekenhuispersoneel die op dit moment worden versierd. Maar daar blijft het in ziekenhuisland niet bij. Er is een nieuwe trend ontstaan waarbij zorgmedewerkers foto’s van zichzelf op hun beschermende kleding plakken. Een klein gebaar met een mooie gedachte erachter…

 

Waarom verpleegkundigen nu foto’s op hun pakken dragen

Het idee begon bij respiratoir therapeut Robertino Rodriguez uit San Diego. Als specialist op het gebied van de luchtwegen werkt hij met patiënten die lijden aan corona. Daarom moet hij beschermende kleding dragen. Door het pak, mondkapje en de bril is zijn gezicht slecht te zien voor patiënten.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Robertino Rodriguez (@captain_wolf82) op

En dat is volgens Rodriguez een groot gemis, zo vertelt hij op Instagram. ”Een geruststellende glimlach maakt een groot verschil voor een bange patiënt. Dus heb ik een gigantische gelamineerde badge gemaakt voor mijn PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen), zodat mijn patiënten een geruststellende glimlach kunnen zien.”

Daarom plakte hij een foto van zichzelf op zijn pak. Hierop is een vriendelijke, glimlachende man in nette kleding te zien. De gelamineerde foto zorgde voor veel reacties op Instagram. Binnen korte tijd ontving hij tienduizenden likes en ook vele reacties. Mensen waren ontroerd door zijn actie.

 

Een trend is gezet

Enkele uren na het bericht van Rodriguez namen steeds meer ziekenhuismedewerkers zijn idee over.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Robertino Rodriguez (@captain_wolf82) op

Onder meer Peggy Ji, een ER-arts in Los Angeles was enthousiast over het idee. In een interview aan HuffPost vertelt ze dat ze hiermee een groot verschil kan maken.

“Deze patiënten komen binnen met hoesten, kortademigheid of koorts en de vraag in hun hoofd, en in ieders hoofd is: ”Heb ik corona”? Ik kan me voorstellen hoe intimiderend het is om een team van verpleegkundigen, ademhalingstherapeuten en artsen hun kamer te zien betreden in volledige PBM-uitrusting, bovenop al het andere. Een foto helpt patiënten ‘een mens en een glimlach te verbinden met het lopende ruimtepak en maskers voor hen’, aldus Ji.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Robertino Rodriguez (@captain_wolf82) op

Op de kinderafdeling

Sommige medewerkers geven er hun eigen draai aan. Zo is er een kinderarts in de Braziliaanse stad São Paulo die ervoor koos om geen foto van zichzelf, maar een afbeelding van het Disney figuur Ariel op haar pak te plakken.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Robertino Rodriguez (@captain_wolf82) op

Share Your Smile

Rodriguez is heel blij dat zijn collega’s in binnen- en buitenland het idee hebben overgenomen. Hij geeft aan dat de ‘Share Your Smile’ beweging, zoals hij het heeft genoemd, een goede manier is om te laten zien dat je om de patiënt geeft. “Als zorgprofessionals kwamen we in dit veld vanwege ons meelevende hart. Dit laat dat zien,” aldus Rodriguez.

 

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness (gesigneerd exemplaar/E-book) en Bol.com(niet gesigneerd).

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge