Zoveel werkkleding heeft een dierenarts

Wanneer je bij de dierenarts komt, dan draagt hij of zij vaak een beschermende jas. Maar wist je dat het werkkledingpakket van een dierenarts veel groter is? De meeste kleding die tijdens het werk wordt gedragen zie jij namelijk helemaal niet. In dit artikel vertel ik je wat hij of zij allemaal moet bezitten om het werk goed uit te kunnen voeren…

Foto:  Parker Coffman – Unsplash

De standaard werkkleding

De dagelijkse kleding van een dierenarts lijkt in veel opzichten op dat van gewone artsen. Het is meestal wit, want je moet het goed kunnen wassen. In de broeken zitten zakken en ook op de borst is er een vakje waar kleine items in opgeborgen kunnen worden.

Qua schoeisel is het belangrijk dat het lekker loopt en je er langdurig op kunt staan. Het is immers een beroep waarbij je veel moet bewegen. Dus net zoals in ziekenhuizen dragen dierenartsen stevige schoenen of klompen. 

Zoveel werkkleding heeft een dierenarts
Foto’s: dagelijks kleding van een dierenarts

Er wordt ook nog wel eens afgeweken van de standaard witte kleding. Daarom zie je in sommige praktijken gekleurde tunieken of polo’s. Zolang je ze heet kunt wassen en het comfortabel is om te dragen, is dit voor lichte werkzaamheden helemaal prima. Voor controleren van een hond met een stethoscoop of het ontwormen van de kat met Milbemax heb je ook geen speciale kleding nodig. 

 

OK-kleding

Wanneer er geopereerd moet worden, dan wordt er andere werkkleding gedragen. Het is namelijk belangrijk dat er geen bacteriën of virussen zomaar in het lichaam van een dier terecht kunnen komen. Daarom worden er steriele jassen gedragen. Deze zijn vochtbestendig zodat de kleding eronder niet nat wordt. Ook zijn ze pluisvrij want verdwaalde pluisjes zijn niet handig wanneer je aan het opereren bent.

Zoveel werkkleding heeft een dierenarts
Foto: wegwerp OK-kleding

Om ervoor te zorgen dat de kleding niet te groot is en in de weg gaat zitten, kunnen de jassen door midden van een bandje in de taille en klittenband bij de hals versteld worden. De elastische manchetten zorgen ervoor dat de mouwen makkelijk omhoog geschoven kunnen worden. 

Wanneer er gewerkt met veel vloeistoffen, dan zijn er ook speciale OK-jassen. Zij zijn gemaakt van een stof die nog beter beschermt tegen vocht, maar ook extra stevig is bij de onderarmen en de borst. 

In tegenstelling tot de dagelijkse kleding worden deze jassen slechts één keer gedragen. Daarna zijn ze immers niet meer steriel. De OK-kleding moet je trouwens niet verwarren met de doorzichtige, plastic jassen die je weleens ziet. Zij beschermen tegen vocht, maar zijn niet steriel en alleen gemaakt om de onderkleding te beschermen. 

 

Hoofdbescherming

Om te voorkomen dat haren tijdens operaties uitvallen, en dan heb ik het over de haren van de dierenarts, worden er hoofdkapjes gedragen. Er bestaan grofweg twee soorten: de baret en de cap. De baret is gemaakt van een dunne stof en sluit op het hoofd aan door middel van elastiek. De cap is gemaakt van een stevige stof die heet gewassen kan worden. Deze is aan de achterkant verstelbaar en dus eenvoudig op maat te maken. Ook leuk: de stoffen caps zijn in talloze kleuren te koop en dus de ideale manier om je werkkleding te personaliseren.

Zoveel werkkleding heeft een dierenarts
Links: cap | Rechts: (wegwerp) baret

Naast bovenstaande modellen bestaan er ook combinaties van wegwerp hoofdkapjes inclusief mondmasker. Op die manier is alleen het deel bij de ogen onbedekt. Ideaal voor baarddragers, maar ook ter bescherming van overdraagbare ziektes.

Handschoenen

Je hebt handschoenen en handschoenen. En de dierenarts heeft er een hoop. Van kleine, eenvoudige rubberen modellen tot aan plastic handschoenen die je zelfs over je schouder heen kunt aantrekken. Want hoe groter het dier, hoe dieper je er naar binnen moet om een orgaan te onderzoeken.

Zoveel werkkleding heeft een dierenarts
Foto’s: diverse handschoenen die dierenartsen (kunnen) gebruiken

Bescherming tegen röntgenstralen

Wanneer een dierenarts een röntgenfoto maakt, dan moet het lichaam beschermd worden tegen deze straling. Daarom bestaan er verschillende kledingstukken en persoonlijk beschermingsmiddelen die speciaal gemaakt zijn om deze straling tegen te houden. Denk aan jassen, maar ook aparte schorten voor de heupen of een kap die je over je hals kunt doen. Ook bestaan er beschermende brillen, handschoenen en zelfs hoezen voor over je schoenen.

Zoveel werkkleding heeft een dierenarts
Foto’s: diverse beschermende middelen tegen straling van röntgenfoto’s

 

Zoveel werkkleding heeft een dierenarts

Wist jij dat dierenartsen zoveel werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen nodig hebben? Ik niet. Mijn dierenarts draagt vaak een witte jas over zijn eigen kleding heen en af en toe zie ik een handschoen, maar meer niet.

Wat draagt jouw dierenarts meestal?

 

Groetjes,

Aileen

 

* Dit artikel heb ik geschreven met medewerking van een externe partij. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge