Australische luchtvaartmaatschappij Qantas versoepelt dresscode

De afgelopen periode hebben steeds meer luchtvaartmaatschappijen hun kledingvoorschriften voor het vliegend personeel aangepast. En nu versoepelt het Australische Qantas ook de dresscode. Maar wat betekent dit voor het de uitstraling van het uniform? In dit artikel duik ik in de geschiedenis van Qantas uniformen…

Australische Luchtvaartmaatschappij Quantas versoepelt dresscode

Australische luchtvaartmaatschappij Qantas versoepelt dresscode

Laten we het eerst even hebben over de aangepaste dresscode. Begin juni werd bekend dat het bedrijf de regels rondom het uiterlijk heeft versoepeld. Vanaf heden mogen niet alleen de vrouwen make-up dragen en lang haar hebben, maar ook de heren. Voorwaarde is dat lange haren in een staart of knot gedragen worden. Andersom mogen de vrouwen, net zoals de heren, ervoor kiezen om geen cosmetica aan te brengen. Het onderscheid tussen de horloges van dames en heren is eveneens geschrapt. Het vrouwelijk personeel mag nu ook kiezen voor een groot uurwerk om de pols. Tot voor kort was het geslacht bepalend voor de omvang van het horloge. 

Toch zijn er bepaalde regels waar het bedrijf, in tegenstelling tot andere luchtvaartmaatchappijen, niet vanaf wil stappen. Het personeel dient bijvoorbeeld nog steeds alle tatoeages aan boord te bedekken. En wie kiest voor een jurk of rok, moet daar een panty onder te dragen.

Qantas zegt in een verklaring dat ”Mode verandert, en dat geldt ook voor onze stijlrichtlijnen door de jaren heen. (…)”We zijn trots op onze diversiteit en brengen onze richtlijnen up-to-date”. Dat klinkt allemaal mooi, inclusief en als een bedrijf dat zich bewust is van de tijdsgeest. Maar nee hoor, dit initiatief komt niet uit de lucht vallen. Vorig jaar riep de Australische vakbond de luchtvaartmaatschappij op om de dresscode aan te passen omdat dit niet meer van deze tijd zou zijn. Daar heeft Qantas nu gehoor aan gegeven. De nieuwe regels gelden ook voor hun budgetmaatschappij Jetstar.

 

Qantas  in 1948

Hoe goed bedrijven het vaak ook bedoelen met genderneutrale dresscodes, ik vind het niet altijd even gepast. Vanuit esthetisch opzicht snap ik bijvoorbeeld heel goed dat stewardessen gevraagd worden om enige make-up te dragen. Als je kijkt naar de uniformen door de jaren heen, dan zie je duidelijk dat cosmetica het plaatje compleet maakt.

Quantas uniform
Foto: Qantas 1948 uniform

Qantas in 1960 en 1970

Uiterlijke verzorging laat trouwens ook goed zien uit welk tijdperk een uniform komt. Op onderstaande foto (links) zie je bijvoorbeeld de typische make-up uit 1960. De cosmetica is geïnspireerd door iconen uit deze tijd zoals Twiggy. 

Quantas uniform
Links: uniform 1960 | Rechts: uniform 1977, 1960, 1974

Vanaf 2003 ging Qantas voor een andere look

Rond de eeuwwisseling werd de make-up qua kleur iets subtieler. Lichtere kleuren en lippenstift in een bruinrode tint.

Quantas 2003 uniform
Foto: Qantas 2003 uniform

Hoe mooi ik het ook vind om stewardessen met make-up te zien, ik begrijp dat het niet iedereen zijn ding is. En wanneer het hebt over gelijkheid, dan is esthetiek daaraan ondergeschikt.

Australische Luchtvaartmaatschappij Quantas versoepelt dresscode
Foto: huidig Qantas uniform

Ik ben benieuwd of dit een trend is die blijft en daarmee een maatschappelijke verandering teweegbrengt, of dat dit tijdelijk is. 

Wat denken jullie?

Groetjes,

Aileen

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de luchtvaart? Check dan mijn boek Op hoge hakken in de wolken. Te koop via o.a. Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge