Deze app vertelt of je werkkleding te warm is

Met deze hoge temperaturen kan je werkkleding snel benauwd en klam aanvoelen. Maar wanneer is het nu echt te warm en onverantwoord om te werken? Er is een app waarmee je aan de hand van een aantal vragen erachter komt of jouw werkklimaat veilig is. Hij geeft je ook meteen tips waardoor jij ook tijdens hoge temperaturen goed blijft functioneren. Of je nu binnen, buiten, met of zonder functionele werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen werkt.

In dit artikel laat ik je de app zien én vertel ik hoe deze werkt. 

Foto:  Hans Reniers – Unsplash

 

Deze app vertelt of je werkkleding te warm is

Het gaat om de Werkklimaat app van de vakbond FNV. Je kunt hem downloaden via de App Store of Google Play Store. Wanneer je hem opent zie je direct de eerste vraag: werk je binnen of buiten?

Deze app vertelt of je werkkleding te warm is

Vervolgens worden er een aantal vragen gesteld over de weersomstandigheden. Je kunt dan invoeren waar je in Nederland werkt (welk weerstation), wat de temperatuur is, de luchtvochtigheid en luchtsnelheid. De kans is groot dat je de laatste twee niet exact weet. Gelukkig werkt de app met een locatieherkenning die je kunt in- of uitschakelen. Wanneer je drukt op ‘haal weerbericht op’, voert de app vanzelf alle gegevens in.

Ik testte de app op mijn kantoor in Halfweg en hij gaf het weerstation in Amsterdam aan. Aangezien mijn gebouw grenst aan de hoofdstad heb ik het idee dat hij vrij accuraat is. Ook de gemeten temperatuur, luchtvochtigheid en luchtsnelheid lijken redelijk te kloppen.

 

Werkkleding, hoofdbescherming en activiteit

Wanneer je op ‘volgende’ klikt, kom je op het scherm waarin er vragen worden gesteld over je werksituatie.

Deze app vertelt of je werkkleding te warm is

De app houdt rekening met verschillende soorten werkkleding. Je kan kiezen uit zomerkleding. Ik denk dat ze hier uitgaan van de kleding die mensen op kantoor dragen. Luchtige blazers, T-shirts en pantalons zijn enkele voorbeelden van dit soort kledingstukken. De tweede optie, de overall, spreekt voor zich. Bij beschermende kleding denk ik aan kleding met een hoge zichtbaarheid en bescherming tegen zaken zoals vlammen en chemische middelen. De vierde optie betreft winterkleding. Daarbij verwacht ik dat het gaat om mensen die werken in koude omgevingen zoals koelcellen.

Het lastige is dat er geen uitleg staat bij wat ze verstaan onder de type werkkleding. Zo kan een overall ook beschermende kleding zijn. En dat geldt ook voor de winterkleding. Je moet dus zelf even inschatten waar jouw kleding onder valt. 

Deze app vertelt of je werkkleding te warm is

In het tweede veld kun je invullen of je een hoofddeksel draagt. Dat is met een simpele ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. 

Ten slotte moet je aangeven hoe zwaar jouw werk is. Net zoals bij de werkkleding is dit iets dat je zelf moet inschatten. Er staat geen richtlijn bij zoals het aantal kilo’s dat je moet tillen of kilometers dat je moet lopen. 

 

Resultaat en advies vanuit de app

Wanneer je alle velden hebt ingevuld krijg je een advies dat is gekoppeld aan een kleur. De kleur groen betekent dat jouw werkklimaat veilig is, bij oranje is er een kans dat je last hebt van hitte en bij rood is het onverantwoord om door te werken. 

Deze app vertelt of je werkkleding te warm is

Na een kort advies staat er een link naar de website van FNV. Op deze pagina kun je zowel algemene als sectorgerichte tips lezen over werken met hoge temperaturen.

Er is in deze app zeker ruimte voor verbetering. Vooral wanneer het gaat om bepaalde termen is het handig als de definitie hierbij wordt uitgelegd. Ook zullen beschermende middelen zoals handschoenen, mondkapjes of gezichtsschermen een goede toevoeging zijn. Afgezien daarvan is het een goede tool wanneer je twijfelt of jouw werkkleding in combinatie met je werkzaamheden en de temperatuur wel verantwoord is. 

Heb jij de app al eens getest?

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge