1 op de 3 heeft last van tattoo op het werk

Want to read in English? Click here.

Tatoeages op het werk, het is een controversieel onderwerp. Want ondanks dat steeds meer mensen afbeeldingen op het lichaam laten zetten, blijft het in sommige werkomgevingen een probleem. Eerder schreef ik al over het verschil tussen het imago van mannen en vrouwen met een tatoeage, of je ontslagen mag worden vanwege een tatoeage en de vijf beroepen waarbij deze lichaamsversieringen het meeste worden geweerd. 

Maar hoeveel mensen hebben eigenlijk een tatoeage in Nederland? Zit er een verschil tussen leeftijd, locatie van de afbeelding en het niveau binnen organisaties? Dit, en meer is recent onderzocht.

 

Aantal Nederlanders

Het internationale onderzoeksbureau OnePoll heeft in september zo’n 1000 Nederlanders vragen gesteld over tatoeages. Daaruit is gebleken dat 35% een tatoeage heeft. Van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar heeft zelfs 50% er één of meerdere op het lichaam staan. 

 

1 op de 3 heeft last van tattoo op het werk

Functie en tatoeage

Uit dit onderzoek is gebleken dat mensen in hogere managementfuncties eerder kiezen voor een tatoeage dan mensen in junior functies. In hogere functies heeft namelijk 22% een tatoeage. Hiervan heeft 25% van de dragers wel eens negatief commentaar gehad. Toch is 61% van deze groep ervan overtuigd dat tatoeages een positieve invloed hebben op anderen. 

Van de medewerkers met een junior functie heeft 15% een tatoeage en vindt slechts 13% van deze mensen dat dit een positieve invloed heeft. 

1 op de 3 heeft last van tattoo op het werk

Negatieve consequenties

Niet alleen het niveau binnen een organisatie, maar ook de leeftijd van de medewerkers heeft invloed op de manier waarop men kijkt naar tatoeages. Zo heeft 45% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar negatieve consequenties ervaren door het hebben van een tatoeage.

Dit is een vrij hoog percentage wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld de groep mensen van 45 tot 55 jaar oud. Slechts 17% hiervan heeft deze ervaring. Bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar heeft maar 3,5% last van negatieve ervaringen naar aanleiding van een tatoeage. 

De negatieve ervaringen wisselen van het moeten verbergen van de tatoeage (12%), het willen verbergen in verband met ongemakkelijke situaties (8%) tot aan het mislopen van een baan of promotie (7%). 

Verschillende locaties

Naast de functie en leeftijd heeft ook de locatie invloed op wat mensen vinden van een tatoeage. Als deze überhaupt zichtbaar is, want ondanks dat 35% van de respondenten een tatoeage heeft, laat slechts een derde daarvan dit zien op kantoor. 

  • Voeten: Een subtiele tatoeage is voor maar 4% van de mensen een probleem op de werkvloer. Wanneer de afbeelding wat opvallender is, dan vindt 10% dit ongepast.
  • Benen: Een bescheiden tatoeage op de benen is bij 5% van de ondervraagden een probleem, terwijl een opvallende bij 11% weerstand oproept.
  • Handen: Een opvallende tatoeage op de hand blijkt door 27% van de mensen te worden gezien als ongepast. Dit aantal loopt terug naar 11% wanneer deze wat subtieler is.
  • Armen: Hier blijkt 17% een opvallende tatoeage niet te waarderen, ten opzichte van 7% bij de subtielere variant. 
  • Borst: Op borsthoogte vindt 11% van de mensen een opvallende tatoeage een probleem, bij een bescheiden afbeelding is dit slechts 7%.
  • Nek, gezicht en hoofd: Deze locatie blijkt het minste te worden gewaardeerd. Een opvallende tatoeage op deze locatie wordt door 41% niet gewaardeerd, terwijl en een bescheiden variant hier met 20% een stuk lager scoort.
1 op de 3 heeft last van tattoo op het werk

Toekomst

Ik vond de cijfers interessant om te lezen, maar over het algemeen niet erg verrassend. Het verbaast mij bijvoorbeeld niet dat men een opvallende tatoeage op de hals, het hoofd of de handen niet zo snel accepteert. Dat zijn immers hele zichtbare locaties, veel meer dan bijvoorbeeld je voeten of benen. 

Het feit dat jongeren eerder negatieve ervaringen hebben door hun tatoeages dan ouderen is ook geen verrassing. Het is nu eenmaal makkelijker om een jongere ergens op aan te spreken dan iemand die wat ouder is. Hoe langer iemand werkt, hoe meer ervaring en dus ook autoriteit iemand heeft opgebouwd. Daarnaast vindt men het over het algemeen makkelijker om jongeren iets te verbieden in het kader van een ‘leerproces’.

Als ik de cijfers over het algemeen bekijk, dan denk ik dat het een kwestie van tijd is voordat men niet meer opkijkt van een tatoeage meer of minder op het werk. De huidige generatie wordt vanzelf ouder en ik denk dat hun mening over deze manier van lichaamsversiering niet snel zal veranderen. Wat mij betreft een goede ontwikkeling. Met een tatoeage vertel je nét even wat meer over jezelf dan dat kleding dit kan doen. En zo leer je de mensen om je heen ook weer wat beter kennen.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge