14 zaken die je niet moet dragen bij een investeringsbank

Werken bij een investeringsbank kan best lastig zijn. Zeker wanneer het gaat om de dresscode. Bij sommige banken zijn er zelfs ongeschreven regels die bepalen welk horloge bij welke functie past. En banken zoals UBS, die schrijven zelfs een handboek van 44 pagina’s vol over de dresscode. Maar zijn er ook algemene regels die gelden bij investeringsbanken? Ja, zeker. Financial Careers sprak met een recruiter over welke 14 zaken je niet moet dragen wanneer je in deze branche gaat werken.

 

14 zaken die je niet moet dragen bij een investeringsbankFoto: Pixabay

1. Shirts met korte mouwen

Hoe warm het ook is, shirts met korte mouwen zijn absoluut niet toegestaan. Bij verschillende banken worden stagiaires aangesproken wanneer zij zich hier niet aan houden. Bij Nomura, een financiële instantie uit Japan, is er zelfs een keer een vrouw naar huis gestuurd omdat ze een mouwloze jurk droeg.

 

2. Hawaiishirts

Ondanks dat de Hawaiishirts, ook wel Alohashirts genoemd, in warme landen worden gedragen als werkkleding, kun je dit bij een investeringsbank beter niet doen. Zeker omdat het shirt ook nog een korte mouw heeft, is dit echt not done.

 

3. Korte broeken

De laatste jaren is de dresscode van verschillende investeringsbanken versoepeld, met als gevolg dat op sommige plaatsen korte broeken wél zijn toegestaan. Zo heeft een manager bij Goldman Sachs een aantal jaren geleden hardop uitgesproken dat jonge mannen en vrouwen een korte broek mochten dragen. Zelf zou hij het niet doen, voegde hij daar aan toe.

Toch wordt het dragen van een korte broek afgeraden. Zeker als je er net gaat werken. Dan weet je immers niet hoe men er tegenaan kijkt.

 

4. Kledingcombinaties die je huid laten zien

Een klein beetje arm of been mag zichtbaar zijn, maar vooral niet teveel, zegt de recruiter. En dat lijkt mij ook wel logisch. Over het algemeen ziet iemand die veel huid laat zien er niet echt netjes uit.

 

5. Schoenen met een open teen

Naast de slipper is het ook niet aan te raden om een schoen met een open teen te dragen.

 

6. Rokken boven de knie

Zie punt 4, dat moge duidelijk zijn.

 

7. Rokken onder de kuiten

Volgens het boekje met de dresscode van UBS is de ideale lengte van een rok op de knie, tot maximaal 2 inch onder de knie. Dat is dus zo’n 5 centimeter, gemeten vanaf het midden van de knie.

 

8. Oude T-shirts

Susan Treadgold, een corporate coach met ruime ervaring bij verschillende investeringsbanken, zegt dat er nog steeds mensen in de financiële sector zijn die oude T-shirts dragen. Maar ze raadt het ten zeerste af.  ”Draag kleding dat past bij hoe jij over wilt komen. En bestudeer de mensen tegen wie jij op kijkt. Wat dragen zij?,” aldus Treadgold.

 

9. Zichtbare vesten

Het is prima om een vest te dragen wanneer je het koud hebt, alleen is het niet de bedoeling dat deze zichtbaar is. Bij UBS wordt het zelfs aangeraden. Waarschijnlijk omdat de bank uit Zwitserland komt, en daar is het doorgaans redelijk koud. Hoe je het precies moet bedekken, daar ben ik alleen nog niet achter gekomen.

 

10. Paarse, blauwe en rode pakken

De recruiter vertelt dat er in de zomer van 2015 stagiaires waren die in groene of blauwe pakken op het werk verschenen. Maar dat is niet de bedoeling. Wanneer je kijkt naar de kledingvoorschriften van UBS, dan kun je het beste een pak dragen in antraciet, zwart en eventueel donkerblauw.

 

11. Jurken die (deels) gemaakt zijn van doorzichtige stof

Al hoewel ik weet dat een opengewerkte mouw erg mooi en netjes kan zijn, wordt het sterk afgeraden om dit soort kleding te dragen wanneer je werkt bij een investeringsbank.

 

12. Kleding dat de huid van je rug laat zien

Het dragen van een zichtbaar vest is not done, maar kleding met een open rug is kennelijk erger. Want in dat geval wordt aangeraden om je rug juist met een vest te bedekken.

 

13. Gekleurde schoenen

Dat investeringsbanken niet erg blij worden van kleuren, dat moge duidelijk zijn. Ook gekleurde schoenen worden niet gewaardeerd. Opnieuw is UBS op dit gebied heel duidelijk: alle schoenen moeten zwart zijn.

 

14. Sportsokken

Het lijkt vanzelfsprekend dat je geen sportsokken onder je pak draagt, maar het is toch iets dat nog veel voorkomt. Zeker studenten die net zijn afgestudeerd, zijn nog wel eens in staat om deze combinatie te dragen tijdens een sollicitatiegesprek, aldus de recruiter. Ook dit wordt sterk afgeraden.

 

Ken jij toevallig nog meer dresscodes die worden gehanteerd bij investeringsbanken? Ik ben heel benieuwd. Laat je reactie hier onder achter in een comment.

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge