5 tips voor het wassen van functionele werkkleding

Draag je op het werk functionele werkkleding en moet je die zelf wassen? Dan weet je vast wel dat dat niet altijd zo eenvoudig is als het wassen van je vrijetijdskleding. Hoe zorg je ervoor dat de logo’s mooi blijven en je kleding echt goed schoon wordt zonder dat het er lelijk uit gaat zien? In dit artikel geef ik 5 tips voor het wassen van functionele werkkleding.

5 tips voor het wassen van functionele werkkleding
Foto: PlanetCare – Unsplash

1. Wie is verantwoordelijk?

Het is voor een werkgever makkelijk om te zeggen dat jij zelf je kleding moet wassen. Dit scheelt het bedrijf een hoop werk, tijd én energie. In sommige gevallen kun je ook prima zelf je werkkleding wassen, maar je moet wel kritisch blijven.

De volgende werkkleding kun je beter niet thuis wassen:

  • Kleding met speciale coatings, bijvoorbeeld tegen chemicaliën.
  • Wanneer je werkt met asbest of andere kankerverwekkende stoffen.
  • Zichtbaarheidskleding met fluorescerende stoffen en reflecterende banden.
  • Kleding die slechts een aantal keren gewassen mag worden (zoals vlamvertragende kleding) omdat het na een aantal wasbeurten minder goed beschermt.
  • Kleding die in verband met hygiëne (zeer) goed en heet gewassen moet worden.

In bovenstaande lijst staan enkele voorbeelden; in de praktijk is deze lijst een stuk langer. Er zijn talloze situaties denkbaar wanneer jij beter niet thuis je werkkleding kunt wassen. Wees dus kritisch wanneer je werkgever vraagt of jij dit wilt doen. Misschien is het bedrijf niet op de hoogte van de gevolgen of gevaren die dit met zich mee kan brengen.

 

2. Waslabels en sorteren

Draag jij werkkleding die je prima thuis kunt wassen? Check dan altijd het waslabel en, nog belangrijker, houd je ook écht aan deze wasvoorschriften. Dit kan ervoor zorgen dat je soms twee of drie verschillende wassen moet draaien, maar zo weet je wel zeker dat je het advies hebt opgevolgd.

Mocht je twijfelen over de wassymbolen en wat ze precies betekenen, pak dan je telefoon er eens bij. Bij sommige nieuwe telefoons zit er tegenwoordig een functie ingebouwd die uitlegt wat de wassymbolen precies betekenen. Het enige wat je hoeft te doen is een foto maken en vervolgens zie je bij de details onder de foto de uitleg staan.

Let ook goed op bij het sorteren van de was. Je kunt het beste werkkleding apart wassen. Wordt de werkkleding vooral vies van stof en transpiratie? Dan kun je het prima combineren met je vrijetijdskleding.

 

3. Vooraf behandelen

Wanneer er hardnekkige vlekken op de kleding zitten, dan is het aan te raden om deze vooral te behandelen. Bij stoffen die je op maximaal 40 graden mag wassen kun je het beste een vlekkenverwijderaar gebruiken. Er bestaan talloze soorten en merken. Als je twijfelt, dan kun je het beste online reviews lezen of bekijken welke het meest worden verkocht. Op Bol.com houden ze bijvoorbeeld een lijst bij met de 10 vlekkenverwijderaars die het meest worden verkocht. Bij ieder product staan vervolgens reviews van kopers.

 

4. Beperk de schade

  1. Wil je voorkomen dat je kleding beschadigt tijdens het wassen? Let dan op de volgende punten:

  • Maak alle ritsen dicht. Zo kunnen de kartels van de rits niet tegen stoffen aanschuren.
  • Draai geen korte of waterbesparende programma’s. Dit soort programma’s kunnen een hoger toerental gebruiken waardoor je kleding sneller kan beschadigen.
  • Kijk goed naar de eigenschappen van het wasmiddel dat je gebruikt. Sommige wasmiddelen bevatten bleek en dit kan invloed hebben op zowel de kleur als speciale coatings op je kleding.

 

5. Gebruik geen wasverzachters

Tijdens het wassen van je werkkleding kun je beter geen wasverzachters gebruiken. Dit kan ervoor zorgen dat logo’s en reflecterende banden op je kleding loslaten. Ook de stof kan verkleuren waardoor het niet meer voldoet aan de vereiste norm. Het is ook niet handig wanneer de kleding een speciale coating heeft. Wasverzachter creëert namelijk nog een extra laag over de stof.

Ben je op zoek naar een goed alternatief? Check dan het artikel dat ik eerder heb geschreven over wasverzachters en werkkleding.

Wat zijn jouw tips voor het wassen van functionele werkkleding?

 

Groetjes,

Aileen

*Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link, dan help jij mee met het voortbestaan van Prettybusiness. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge