Nieuwe uniformen voor Australische Jetstar

Ter viering van hun twintigjarige bestaan hebben de medewerkers van Jetstar Airways nieuwe uniformen gekregen. De budgetmaatschappij heeft hiervoor samengewerkt met de Australische modeontwerper Genevieve Smart. En dat vind ik toch wel een verbetering.

 

Oude uniformen Jetstar Airways

Voordat we gaan kijken naar de nieuwe uniformen is het eerst tijd om te bekijken wat de medewerkers tot nu toe hebben gedragen.

Oude bedrijfskleding Jetstar Airways
Foto: Jetstar Airways
Oude bedrijfskleding Jetstar Airways
Foto: Jetstar Airways

De kleding is hoofdzakelijk zwart, gecombineerd met oranje details. Die kleuren vind ik persoonlijk niet mooi bij elkaar. Het contrast is groot waardoor de oranje kleur, die toch al niet zo representatief staat, opvalt.

Oude bedrijfskleding Jetstar Airways
Foto: Jetstar Airways

Nieuwe uniformen voor Australische Jetstar

Nieuwe uniformen voor Australische Jetstar
Foto: Jetstar Airways

De afgelopen 12 maanden heeft ontwerpster Genevieve Smart (op bovenstaande foto in het midden) in samenwerking met 40 Jetstar-piloten, cabinepersoneel en luchthaventeamleden gewerkt aan een nieuw kledingpakket.

Voor het nieuwe pakket heeft Smart zich laten inspireren door de lucht en dat is duidelijk te zien aan de verschillende blauwtinten. Ze is compleet afgestapt van de zwarte basiskleur. De collectie moest ook een vakantiegevoel uitstralen, zonder dat het onprofessioneel zou overkomen. De feloranje kleur is daarom ingeruild voor een iets zachtere tint en verwerkt in een grafische, sterrenprint die te zien is op de jurken en blouses.

Nieuwe uniformen voor Australische Jetstar
Foto: Jetstar Airways
Nieuwe uniformen voor Australische Jetstar
Foto: Jetstar Airways

Volgens Stephanie Tully, CEO van de Jetstar Groep, vertegenwoordigt het uniform een nieuw tijdperk voor de luchtvaartmaatschappij.

“We hebben naar onze mensen geluisterd en wilden samen een uniform creëren dat weerspiegelt hoe ver we zijn gekomen nu we ons derde decennium van bestaan ingaan. Met de hulp van Genevieve Smart is de nieuw ontworpen collectie geschikt voor iedereen en geeft onze crew meer vrijheid om te kiezen wat ze willen dragen. (…) Ons nieuwe uniform komt terwijl we in mei onze twintigste verjaardag vieren en draagt bij aan onze investeringen in nieuwe vliegtuigen, nieuwe routes en nieuwe cabines voor onze internationale widebody-vloot, zodat klanten vaker naar meer plaatsen kunnen vliegen voor minder.”

Net zoals iedere moderne luchtvaartmaatschappij tegenwoordig heeft ook Jetstar een oplossing gevonden voor de oude uniformen. Een recyclingsbedrijf zal het afgedankte textiel verwerken in nieuwe producten. 

 

Verbetering

Ik vind de nieuwe uniformen niet erg spectaculair. Smart zegt zich voor de collectie te hebben laten inspireren door de lucht, maar dit hebben we eerder gehoord. Zo’n beetje iedere ontwerper die blauw verwerkt in een collectie voor luchtvaartpersoneel zegt dit. Het lijkt eerder een gevolg dan een oorzaak. Donkerblauw wordt al jaren gebruikt bij representatieve bedrijfskleding. Alleen nu kun je zeggen dat het uitzicht in het vliegtuig je inspiratie is geweest.

Bij een collectie zoals die van Azerbaijan Airlines kan ik dat nog begrijpen. Zij hebben naast donkerblauw ook midden- en lichtblauw in de uniformen verwerkt. Dat is een wat realistischer kleurenpallet wanneer je je laat inspireren door de lucht.

Afgezien daarvan vind ik dat de nieuwe uniformen van Jetstar Airways een vooruitgang zijn. Maar dat is vooral ter vergelijking met de oude kleding. De nieuwe print en zachtere kleuren maken het geheel vriendelijker en minder fel voor de ogen. Het personeel moet trouwens nog even geduld hebben. Vanaf eind 2024 zullen de 5000 personeelsleden de nieuwe kleding ontvangen.

Groetjes,

Aileen

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de luchtvaart? Check dan mijn boek Op hoge hakken in de wolken. Te koop via o.a. Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge