Carhartt Reworked: het inruilprogramma voor oude werkkleding

Heb je werkkleding liggen die je hebt gedragen en nu niet meer gebruikt, maar nog te goed is om weg te gooien? Daar heeft Carhartt een oplossing voor bedacht. Via het inruilprogramma kun je je oude werkkleding inleveren en er een ander item voor terugkrijgen. Een geweldig initiatief! In dit artikel leg ik je uit hoe dat precies werkt.

Carhartt Reworked: het inruilprogramma voor oude werkkleding
Foto: John Branch IV – Unsplash

Carhartt Reworked: het inruilprogramma voor oude werkkleding

Het concept heet Carhartt Reworked en werkt vrij simpel. Klanten kunnen hun oude Carhartt kleding inleveren en krijgen daar een cadeaubon voor terug. Je kunt dit online regelen en de kleding opsturen of het brengen naar de winkel. Er zijn wel een paar regels aan verbonden:

  • De kleding moet van Carhartt zijn.
  • De items moeten in de afgelopen 10 jaar zijn aangeschaft.
  • De verkoopwaarde van het item moet minimaal 50 dollar zijn.
  • Het mogen geen T-shirts, accessoires, producten voor dieren of kinderen zijn.
  • Ook Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM), hoge zichtbaarheidskleding, hittebestendige kleding en schoenen worden niet retour genomen.

Deze kledingstukken kun je wél inleveren:

  • Winterjassen (25 dollar inruilwaarde)
  • Dunnere jassen (10 dollar inruilwaarde)
  • Overalls en coveralls (20 dollar inruilwaarde)
  • Vesten (15 dollar inruilwaarde)
  • Hoodies en sweaters (15 dollar inruilwaarde)
  • Jeans en andere broeken (10 dollar inruilwaarde)

 

De verruiming van Carhartt Reworked

Vanaf maart 2023 is het bedrijf al bezig met het testen van deze inruilmethode. In het begin konden klanten de kleding alleen in zes (Amerikaanse) winkels inleveren. Dat was meteen een groot succes. In de eerste vier maanden nam het bedrijf 40.000 kledingstukken in, waarvan 9.000 in aanmerking kwamen voor een tweede leven. Via de webshop van Carhartt Reworked kregen 4.000 items een nieuwe eigenaar. Daar betalen de klanten ongeveer driekwart van de originele prijs voor een tweedehands kledingstuk.

Inmiddels kan de kleding in alle Amerikaanse filialen ingeleverd worden en nu kunnen klanten het zelfs opsturen. Gretchen R. Valade, directeur duurzaamheid bij Carhartt, noemt de uitbreiding van de service “een nieuwe mijlpaal.”

“We hebben ons wederverkoopprogramma, Carhartt Reworked, gelanceerd om de levensduur van onze uitrusting te verlengen, kledingverspilling te verminderen en eerder versleten en enigszins onvolmaakte uitrusting uit de vuilstort te houden en te laten werken waar deze thuishoort. (…) We zijn erg enthousiast over de nieuwe uitbreiding van het initiatief. Door de digitale inruilfunctie te lanceren, kunnen meer klanten aan het programma deelnemen en wordt inclusiviteit gebracht voor degenen die onze uitrusting dragen en van ons merk houden, maar misschien niet in de buurt van een van onze eigen winkels wonen,” aldus Valade aan Sourcing Journal.

Dit alles wordt gedaan in samenwerking met Trove, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het innemen en de wederverkoop van oude kleding.

Afbeelding: Een deel van het assortiment op de webshop van Carhartt Reworked

Kanttekening

Het is een geweldig initiatief om oude werkkleding een nieuw leven te geven. Maar zoals je al aan de cijfers kon zien, krijgt slechts een klein deel van de ingenomen goederen een tweede eigenaar. Dat is ook niet zo gek, aangezien werkkleding snel slijt.

Carhartt verkoopt alleen de items door die nog goed genoeg zijn om te dragen. Op de website staat een lijst met voorwaarden waaraan de kleding moet voldoen. Zo mogen er geen permanente vlekken op zitten van bijvoorbeeld verf, vet of bleekmiddel. Inconsistente vervaging of verkleuring, rafelende stof, scheuren, ontbrekende knopen of kapotte ritsen zijn ook niet toegestaan. Verder mag de stof niet ruiken naar of haren bevatten van huisdieren en moet het originele Carhartt label aanwezig én leesbaar zijn.

Zodra de kledingstukken zijn ingenomen, worden ze gereinigd en eventueel gerepareerd voordat ze op de webshop verschijnen. De cadeaubon kan worden uitgegeven in de winkels of online, zowel via de gewone als de Reworked Carhartt webshop.

Wanneer je kledingstuk niet voldoet aan de eisen, kan het alsnog worden ingenomen. Het bedrijf zorgt ervoor dat het wordt gerecycled of gedoneerd. Zo wordt voorkomen dat de kleding op de stortplaats of brandstapel terechtkomt.

 

De toekomst van werkkleding?

Helaas is de service op dit moment alleen beschikbaar voor Amerikaanse klanten. Dat geldt niet alleen voor de winkels, maar ook voor het opsturen van de kleding. Maar gezien de snelle uitbreiding verwacht ik dat het bedrijf dit ook in andere landen gaat introduceren.

Mocht je een liefhebber zijn van tweedehands werkkleding, dan raad ik je aan om via Google te gaan zoeken naar Carhartt Reworked. Buiten de webshop van het merk om zijn er namelijk ook andere websites die enkele items verkopen.

Ik denk dat op den duur meer bedrijven dit systeem zullen overnemen. We weten inmiddels dat de productie van kleding veel impact heeft op de natuur en dat we hier anders mee om moeten gaan. Het meest duurzame wat je kunt doen is kleding dragen tot het stuk is. En als het toch ligt te verstoffen in je kast, kun je het beter een tweede leven geven.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge