6 tips voor als je meer wilt schrijven

Inmiddels blog ik zo’n drie en een half jaar, waarvan veertien maanden fulltime. En hoe langer ik dit werk doe, des te vaker ik vragen krijg over hoe ik zoveel artikelen kan maken. Vooral ondernemers willen vaak meer schrijven. Vaak om door middel van artikelen hun bedrijf bekender te maken, om hun expertise te laten zien, maar soms ook om beter te worden gevonden door zoekmachines.

Er zijn talloze redenen te bedenken waarom het goed is om meer (online) te schrijven. Maar hoe doe je dat precies? Wat zijn de valkuilen en hoe kun jij jezelf trainen? In dit artikel geef ik je 6 tips voor als je meer wilt schrijven.

6 tips voor als je meer wilt schrijven

 

1. Juiste setting

Eén van de belangrijkste, maar ook meest onderschatte factoren tijdens het schrijven is je omgeving. Ik spreek vaak mensen die zeggen dat ze meer willen schrijven, maar steeds worden afgeleid. Dat kan door van alles zijn: huisdieren, kinderen, huishouden, administratie en zo zijn er nog talloze zaken te bedenken waardoor het je niet lukt. Maar meestal hebben al deze factoren één ding gemeen: ze bevinden zich allemaal in jouw directe, privé omgeving. Vaak denken mensen thuis wel even iets te kunnen schrijven. Maar als jij écht hier aan wilt werken, dan is het verstandig om zo min mogelijk afleiding vanuit jouw privé omgeving te hebben.

Ik heb zelf gemerkt dat een kantoorruimte buiten het huis de ideale uitkomst is wanneer je hier last van hebt. Je verplaatst jezelf letterlijk uit je privé omgeving en de kantoorruimte geeft je bij binnenkomst al direct het gevoel dat je wat moet gaan doen. Heb je geen kantoor en wil je er ook niet eentje huren? Dan raad ik je aan om een andere plek buiten het huis te zoeken. Zo heb ik vaker in een koffietentje gewerkt voordat ik zelf een kantoor had. Maar je kunt ook een flexplek huren, in de bibliotheek gaan werken of op een andere locatie.

Wat je ook doet, zorg dat je een fijne omgeving hebt. Uit eigen ervaring weet ik dat dit een heel groot verschil kan maken. Ondanks ik het eng vond om een kantoor te huren heb ik gemerkt dat ik makkelijker kan schrijven én daardoor gaan de zaken ook een stuk beter. In feite is je werkplek een investering in jezelf en je bedrijf.

 

2. Leer je ritme kennen

Als je meer wilt gaan schrijven, dan is het belangrijk dat je jouw ritme leert kennen. Op welk moment van de dag heb jij de meeste energie of inspiratie? Zo weet ik bijvoorbeeld van mijzelf dat ik het beste in de ochtend of juist laat in de avond kan schrijven. Omdat ik niet iedere avond tot laat wil werken begin ik daarom in de ochtend met mijn artikelen. Als ik mijn kantoor binnen kom, dan check ik wel eerst mijn social media kanalen maar daarna ga ik meteen schrijven. Afspraken en andere taken plan ik zoveel als mogelijk in de middag. Dan heb ik minder energie en inspiratie.

Je kunt je ritme alleen leren kennen door het gewoon te gaan doen. Ga op verschillende momenten van de dag schrijven. Zie het als een experiment. Al snel kom je er achter wanneer je het beste kunt schrijven en wanneer je het écht niet moet gaan doen. Wanneer je weet wat voor jou het beste werkt, zorg dan ook dat je deze momenten blokt in je agenda.

 

3. Neem afstand om te denken

Afhankelijk van het soort tekst is het soms handig om tussentijds afstand te nemen van je schrijfwerk. En met afstand bedoel ik ook letterlijk afstand. Blijf dus niet achter de computer zitten, maar sta op en ga wat anders doen. Je kun het beste een activiteit zoeken die je gedachteloos kunt uitvoeren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld schoonmaken, stofzuigen of afwassen. Zelfs als je een kantoor hebt, dan moeten dit soort klussen natuurlijk worden gedaan.

Bij artikelen waarbij ik een duidelijke mening of visie vorm (zoals bij het artikel over Suitsupply), is het bij mij bijvoorbeeld van belang dat ik afstand neem. Wat ik dan doe, is dat ik tussentijds ga afwassen. Tijdens het afwassen ga ik dan nadenken over de feiten en laat ik mijn gedachten gaan. Alles wat er in mij opkomt, daar denk ik over na. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld twijfelt over een tekst. Zie het als een moment om even met jezelf te sparren. Het is daarna wel van belang dat je direct weer verder gaat schrijven. Alleen zo kun je deze tijd effectief gebruiken.

 

4. Gebruik emotie

Wat mensen wel is vergeten is dat schrijven best wel een emotioneel proces kan zijn. Zeker als je iets persoonlijks schrijft, dan kunnen er allemaal gevoelens naar boven komen. Mijn advies is om hier niet van te schrikken, maar deze emoties juist te gebruiken. En ja, ook als je een artikel voor je bedrijf aan het schrijven bent.

Schrijven is een proces, dus je kunt het later altijd nog aanpassen. Maar die emoties, die zijn er maar even en kunnen zorgen voor hele mooie teksten. Dus voel je woede, verdriet of blijdschap tijdens het schrijven, zet dan vooral door. Zo heb ik ooit het artikel ‘intens gelukkig met maat 44‘ geschreven. Aan het begin van dit artikel was ik niet emotioneel, maar gedurende het artikel begon ik vreselijk te huilen. Op dat moment was het makkelijker om even te stoppen en rustig te worden, maar ik heb doorgezet. En het artikel is daarna enorm goed ontvangen door mijn lezers.

 

5. Hoeveel tijd kost dat?

Mensen vragen mij ook vaak hoe lang ik gemiddeld bezig ben met een artikel. Inmiddels heb ik ruim zevenhonderd artikelen geschreven, maar ik kan hier tot de dag van vandaag geen antwoord op geven. Ergens is dat een frustratie omdat je hierdoor lastig kunt plannen, maar aan de andere kant is het ook gewoon zo. Een kwestie van accepteren. Ik weet dat er genoeg collega bloggers zijn die dit prima kunnen inschatten, maar door de diversiteit van de artikelen kan ik dat niet. Sommige artikelen duren een uur, meestal een dagdeel en soms zelfs weken.

Wanneer je meer wilt schrijven, dan zul je zeker in het begin moeten accepteren dat het veel tijd kan gaan kosten. Iemand zei laatst tegen mij dat schrijven een kwestie is van meters maken. En dat klopt. Je moet het gewoon heel veel doen en dan gaat het vanzelf beter. Je wordt vanzelf sneller en het gaat vanzelf minder tijd kosten.

 

6. Accepteer

Als laatste wil ik je nog één hele belangrijke tip meegeven en dat is om meer te accepteren. Dit is zo belangrijk en wordt zo vaak onderschat. Je kunt écht alleen blijven schrijven als je wat meer zaken leert accepteren.

Schrijven is een creatief proces en zoals ik al heb aangegeven is het lastig om hier een tijdsvak aan te hangen. Dus die tijd, probeer dat los te laten. Natuurlijk heb je een druk leven, maar probeer geen teksten in een bepaalde tijd af te raffelen. Zeker niet in het begin als je net bent begonnen met schrijven. Geef jezelf een aantal uren en kijk hoe ver je komt. Als je niet ver komt, dan is er morgen nog een dag.

Iets anders wat je echt zult moeten accepteren is het feit dat het niet altijd perfect is. Sterker nog, als je perfectionistisch bent dan is de kans groot dat het in jouw ogen nooit perfect is. Kortom: accepteer dat je moet groeien hierin. Hoe meer je schrijft, hoe meer je leert en hoe beter je zult worden. Dat heb ik ook gemerkt en dat krijg ik ook vaak terug van lezers. Niet alleen inhoudelijk of qua vorm, maar ook op het gebied van spelling. Want ik heb dyslexie, en daar zal ik altijd aan moeten werken. Ik krijg hiervoor geweldige hulp en ik ben enorm vooruit gegaan maar alsnog zijn de teksten niet perfect.

Dus heb je moeite met spelling? Oefen veel, laat je helpen en zet vooral door. En dat laatste, dat is eigenlijk het allerbelangrijkste bij schrijven. Want hoe meer je schrijft, hoe meer mensen het lezen. En hoe meer mensen het lezen, des te meer positieve én negatieve reacties je zult ontvangen. En dan…. dan heb je mensen geraakt met je teksten. En dat is mooi. Daarom is het ook zo fijn om meer te schrijven.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge