Fulltime schrijven en hoe mijn dagen er uitzien

Ik krijg regelmatig de vraag van mensen wat ik de hele dag aan het doen ben. Want sinds kort werk ik fulltime voor mezelf, gewoon thuis, en dan vinden mensen het lastig om in te schatten wat je precies doet. Dat is op zich wel grappig, want toen ik op kantoor werkte vroegen mensen mij zelden wat ik exact deed. Ja, ik werkte eerst aan het openbaar vervoer en toen aan interne veranderingsprocessen. Van het eerste hebben mensen wel een beeld, maar interne veranderingsprocessen klinkt natuurlijk wel iets vager. Als ik vertelde dat ik mee werkte aan een efficiënte en effectieve organisatie, dan vonden mensen dat voldoende. Nu ik fulltime voor mezelf werk zijn mensen heel nieuwsgierig. Wat doe je dan precies? En hoe gaat dat dan? Het zijn allemaal vragen en ik snap ze wel. Daarom gaat mijn artikel vandaag over fulltime schrijven en hoe mijn dagen er uitzien.

 

 

Even opstaan

Iedere ochtend gaat bij ons (lees: manlief, ik en de poezels) om 7:25 de wekker. Ik ben iemand die vrijwel meteen ‘aan’ staat en pak dan ook meteen mijn telefoon. Op dat moment begint eigenlijk mijn werkdag. Ik check de statistieken van de vorige dag; hoeveel mensen hebben Prettybusiness bezocht? Vervolgens kijk ik snel even op mijn social media kanalen. Vooral op LinkedIn ontvang ik dagelijks veel reacties op mijn artikelen en deze neem ik dan even door. Beantwoorden doe ik bewust niet in bed, want ik weet dat de app van LinkedIn niet zo goed werkt. Hierdoor kan ik niet alles even goed bekijken, want sommige knoppen zijn alleen op de laptop zichtbaar. Soms neem ik ook even een kijkje op de website van andere bloggers. Tijdens dit proces zit Lady (onze kitten) op mijn borst en ze maakt er een sport van om zoveel mogelijk knuffels te ontvangen.

Zo rond 7:45 – 7:50 zeg ik tegen mijn man dat hij nu écht het bed uit moet gaan. Hij staat op, kleedt zich aan en gaat ontbijt maken. Ondertussen trek ik een warm huispak aan, sorteer de was en zet meestal meteen de wasmachine aan. Om 8:00 gaan wij en de katten ontbijten. Ondertussen kijken we een vlog en daarbij wisselen we af tussen verschillende vloggers. Meestal is het Enzo of Mascha en tegenwoordig soms ook Monica. Om 8:15 gaat manlief zijn haren doen en tanden poetsen. Ondertussen smeer ik zijn brood voor op het werk. Rond 8:25-8:30 gaat hij naar het werk en gaat mijn laptop aan.

 

Mijn werkschema

Fulltime schrijven en hoe mijn dagen er uitzien

Ik ben sinds ongeveer 3 maanden echt fulltime aan het bloggen. Dat wil zeggen dat er iedere werkdag om 19:00 een artikel online komt. Naast schrijven zijn er ook nog zakelijke afspraken, administratie en veel andere dingen die moeten gebeuren. Om toch iedere dag een artikel te kunnen publiceren heb ik een redelijk gestructureerd schema wanneer ik thuis werk. Hier gebruik ik sinds kort ook een handige tool voor, maar die zal ik binnenkort in een apart artikel laten zien.

 

Ochtend

Iedere ochtend begin ik om 8:30 met mijn email. Afhankelijk van de hoeveelheid mailtjes werk ik mijn zakelijke mailbox bij tot ongeveer 9:00 of 9:30. Door mijn overspannen periode loop ik nog wel een beetje achter, dus iedere dag probeer ik in dat uurtje ook iets in te halen.

Daarna bekijk ik mijn planning voor die dag. Dan begin ik met het schrijven van artikelen tot aan lunchtijd. Dat betekent dat zo’n drie tot vier uur lang aan het schrijven ben. In die tijd probeer ik twee artikelen te schrijven. Afhankelijk van de inhoud zijn het twee volledige artikelen en soms maar één en een opzet. Daarnaast probeer ik in die tijd de artikelen die ik de dag ervoor heb geschreven te controleren. Zoals je misschien al hebt gelezen heb ik dyslectie en werk ik hier hard aan. Dat betekent dat ik mijn eigen artikelen altijd minimaal twee en soms drie keer volledig nalees voordat ik deze publiceer. Dat probeer ik ook altijd in de ochtend te doen.

Ik kies er bewust voor om in de ochtend te schrijven, omdat ik dan nog lekker veel energie heb. Nu zul jij je misschien afvragen waarom ik twee artikelen per dag probeer te schrijven, terwijl er maar één artikel per werkdag online komt. Ik doe dit vooral om vooruit te kunnen werken en op die manier rust te creëren. Als ik in de ochtend ergens heen moet, ziek ben of er gebeurt iets anders dan heb ik geen stress. Er staan altijd genoeg artikelen klaar. Daarnaast lukt het mij niet altijd om twee volledige artikelen te schrijven en ook dan is het oké.

Oh ja, en tijdens het schrijven gaat Lady verder met haar sport om zoveel mogelijk aandacht te krijgen. Inmiddels weet ze dat ik in de ochtend gewoon aan het werk ben en haar dus niet de hele tijd kan knuffelen. Daarom kiest ze er tegenwoordig voor om op mijn bureau tussen mijzelf en de laptop te gaan liggen. Op die manier ligt ze toch in mijn armen en aai ik haar af en toe.

 

Middag

Ik lunch iedere dag rond twaalf of één uur. Dat is afhankelijk van de werkflow waar ik inzit. Ben ik lekker bezig, dan wil ik wel tot één uur en soms half twee doorgaan. Meestal lunch ik netjes tussen twaalf en één. Voor of na de lunch ga ik douchen. Dit klinkt misschien een beetje vreemd maar het werkt bij mij super goed. Tijdens het douchen krijg ik namelijk altijd veel ideeën en daarna zit ik vol met inspiratie. Nu ik thuis werk kan ik douchen wanneer ik dat wil en dus plan ik dit moment effectief in. Ik heb dan al een paar uur gewerkt en kan mijzelf op die manier ook even opladen.

Na het douchen hang haal ik de was van de lijn, hang ik de nieuwe op en doe soms een paar kleine huishoudelijke klusjes. Meestal met een masker op die in de tussentijd meteen kan intrekken.

Wat ik eet verschilt per dag, net waar ik zin in heb. Gisteren ben ik naar de viswinkel gelopen voor een broodje haring en zometeen ga ik broodjes roosteren. Soms eet ik een salade of ga ik naar iemand toe om samen te lunchen. Ik ben impulsief wanneer het gaat om eten; ik wil gewoon eten waar ik zin in heb. Daarom zal ik ook nooit slank worden, maar dat is oké. 😉

Mijn activiteiten na het douchen en lunchen wisselen per dag. Ik ga nooit meteen door met schrijven en als ik tijdens het douchen ideeën heb gekregen voor artikelen dan noteer ik deze voor een later moment. In de middag werk ik regelmatig aan mijn website. Ik controleer of alles nog goed werkt, check oude artikelen op spelfouten, reageer op reacties van lezers, maak en bewerk foto’s. Het is heel divers, maar dit zijn een paar voorbeelden.

Sinds kort ben ik ook begonnen aan mijn tweede boek, dus daar ben ik ook mee bezig. Soms doe ik ook administratie, maar daar heb ik een enorme hekel aan dus dat stel ik liever een beetje uit. Heel slecht, I know. Wat tegenwoordig veel tijd in beslag neemt in de middag is het onderhouden van contacten. Met o.a. PR bureaus, bloggers en bedrijven die willen samenwerken. Heel tijdrovend, en ook heel leuk.

Naast al het werk zijn er ook genoeg momenten dat ik wat privé dingen in de middag doe. Zo doe ik af en toe boodschappen, even een brief op de post, kattenvoer bestellen en meer van dat soort dingen. Mijn probleem met thuis werken is dat ik hierdoor weinig beweeg en daardoor soms een beetje vast zit in mijn lijf. Om die reden ga ik in de middag regelmatig wandelen met mijn tante.

 

Avond

Ergens tussen 18:00 en 18:30 komt mijn man thuis. Hij gaat dan koken en ondertussen werk ik meestal nog even door. Rond 19:00 komt er een nieuw artikel online. Dan begint het delen van mijn artikel op verschillende social media. Dat duurt meestal ongeveer een half uur. Rond dezelfde tijd gaan wij eten. Dat betekent dat ik meestal rond 20:00 of 20:30 klaar ben met het eten en het delen van mijn artikel. Na die tijd dwing ik mijzelf tegenwoordig om niets meer actief aan mijn blog te doen. Soms lees ik wel eens artikelen van andere bloggers en bekijk ik vlogs, dat is eigenlijk ook een onderdeel van mijn werk. Maar wel leuk om te doen.

Wat ik verder doe in de avond? Gedachteloos candy crushen, bellen met mijn broer, TV kijken met manlief of een beetje opruimen. Vroeger ging ik dan uitgebreid met de katten knuffelen, maar tegenwoordig laat ik dat in de avond liever aan mijn man over. Je moet je voorstellen dat Lady, onze kitten, ongeveer 90% van de dag op of naast mij zit. Heel leuk en lief, maar in de avond ben ik er vaak wel even klaar mee. Soms ga ik wel knuffelen met Madame want die vraagt uit zichzelf niet zoveel aandacht.

 

Weekenden

In de weekenden probeer ik zo min mogelijk aan mijn blog te werken. Dat is soms best lastig, want ik vind het erg leuk om te doen. Van nature word ik iedere ochtend vroeg wakker dus meestal ga ik in het weekend nog een beetje werken wanneer mijn man nog op bed ligt. Als hij wakker wordt dan gaan wij ontbijten en is het echt weekend. Dan ga ik liever met hem, familie of vrienden iets leuks doen. Want dat heb ik wel geleerd van mijn twee burn-outs die ik nu al heb gehad.

 

Conclusie

Zoals ik al eerder schreef op mijn blog ben ik verslaafd aan werken en druk bezig om hier een balans in te vinden. Sinds begin 2016 heb ik een programma op mijn computer dat precies bijhoudt hoeveel tijd ik waaraan besteed op de computer. Hierdoor kan ik uitrekenen dat ik aan het begin van dit jaar naast mijn fulltime baan ook zo’n 40 tot 50 uur bezig was met mijn boek en blog. Daarna stortte ik in en nu probeer ik niet teveel te werken en vooral niet teveel stress te hebben.

Ik heb gezien dat ik de afgelopen periode gemiddeld zo’n 25 tot 30 uur per week op het internet werk en zo’n 10 uur per week met andere programma’s bezig ben. Denk hierbij aan o.a. tekstverwerkingsprogramma’s, foto bewerking, mail en mijn digitale agenda. Daarnaast ben ik op mijn telefoon ook ongeveer zo’n 10 uur per week bezig met mijn blog. Bij elkaar is dat zo’n 45 tot 50 uur. En dan heb ik nog niet de offline werkzaamheden zoals foto’s maken, bellen en fysiek naar dingen heen gaan meegerekend. Het klinkt als heel veel uren, en toch ik voel mij heel ontspannen. Dit ritme is voor mij goed te doen, vooral omdat ik geen stress heb maar op die manier wel mijn doelen behaal.

 

Ik hoop dat ik met dit artikel een beeld heb kunnen schetsen over hoe mijn werkend leven er nu uitziet.  Mocht je vragen hebben, laat het mij vooral weten.

 

Groetjes,

Aileen

14 reacties

  1. Hoi Aileen, leuk artikel! Ik wil ook heel graag fulltime voor mezelf gaan werken (uiteindelijk) maar weet nog niet zo heel goed hoe ik dat aan moet gaan pakken. Ik schrijf naast mijn fulltime baan nu 2x per week een bericht voor mijn blog, maar dat best nog wel een uitdaging soms. Ik ben er ook mee bezig om mijn lasten omlaag te krijgen zodat ik hopelijk in het loop van dit jaar minder kan gaan werken en meer tijd in mijn site kan investeren. Ik vind jouw blog heel inspirerend, ik ga je volgen!

    • Dankjewel Wendy. En wat leuk om te horen dat je meer tijd aan je website wilt gaan besteden. Naast een fulltime baan is het lastig om het echt allemaal goed te doen, dat heb ik gemerkt. Ik ben er zelfs overspannen van geworden dus let vooral goed op jezelf.

      • Bedankt voor je advies! Daar moet ik inderdaad ook op letten. Ik ben ook aan het proberen om mijn lasten omlaag te krijgen. Hoop in april goedkoper te kunnen gaan wonen zodat ik in de loop van het jaar of volgend jaar minder kan gaan werken en meer tijd kan stoppen in het verder ontwikkelen van mijn dromen.

  2. Leuk om zo’n inzicht te krijgen in hoe je dag eruit ziet ?. En herkenbaar, ik krijg ook altijd goede ideeën onder de douche!! Heerlijk om zo lekker zelfstandig en flexibel te werken.

  3. Fijn om eens de dagindeling van iemand te zien die ook vanuit huis werkt. Want ik vind het soms best moelijk om structuur in mijn dag te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge