Anna Wintour’s advies over sollicitatiekleding

Want to read in English? Click here.

Anna Wintour (69) is als hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste mensen in de modewereld. Velen kennen haar vooral van de film ‘The Devil Wears Prada‘ die gebaseerd is op het gelijknamige boek waarin een oud medewerkster uit de school klapt over de bazige Wintour.

Want al sinds 1988, toen zij aantrad bij Vogue, staat de hoofdredactrice bekend als een veeleisende en keiharde werkgever. Maar niet geheel zonder resultaat. Met haar kennis over mode heeft ze het tijdschrift tot een wereldwijd fenomeen gemaakt.

Anna Wintour's advies over sollicitatiekleding
Foto: Agnieszka Kowalczyk via Unsplash

Ask Anna!

Naast het runnen van hét modetijdschrift deelt Wintour sinds kort ook haar mening en tips via het YouTubekanaal van Vogue. De vragen en thema’s die worden behandeld zijn afkomstig van mensen die voor deze video’s op straat worden aangesproken. 

Recent was er een dame die aan Wintour advies vroeg over wat je het beste kon dragen als je zou solliciteren bij Vogue. In onderstaande video kun je vanaf 1:55 zien wat het antwoord op deze vraag was. Mocht je liever het antwoord lezen, scrol dan even verder naar beneden.

Anna Wintour’s advies over sollicitatiekleding

Wintour vertelt dat zij het heel interessant vindt om te zien wat voor kleding mensen dragen als ze bij haar op sollicitatiegesprek komen. Soms krijgt ze het idee dat de kleding vlak daarvoor gekocht is. Op de dag zelf of de dag ervoor bijvoorbeeld. En dan past het soms gewoon niet bij het karakter van diegene die het draagt.

De hoofdredactrice geeft aan dat je, ongeacht waar je gaat solliciteren, bij jezelf moet bedenken dat het niet je kleding is die wordt aangenomen. ”Deze kleding gaat ook niet het werk voor je doen, het is meer een manier om te laten zien wie je bent. Het is belangrijk dat jij je kleedt voor jezelf. Want niemand is erbij gebaat als jij jezelf niet bent in je kleding”, aldus Wintour.

Relativeren

Het is ironisch dat juist de vrouw die bekend staat om haar keiharde mening een onderwerp als sollicitatiekleding zo nuchter benadert. Het is voor mij ook erg herkenbaar. Toen ik mode studeerde dachten mensen dat ik de hele dag omringd zou zijn met super modieuze studenten. Maar dat was helemaal niet het geval. Dat je zelf werkzaam bent in de mode of een studie in die richting volgt wil niet zeggen dat je er op een bepaalde manier uitziet. Natuurlijk waren er studenten die zich opvallend of heel erg modieus kleedden, maar het grootste deel liep in een spijkerbroek en t-shirt met sneakers.

Ik ben het volledig met Anna eens dat het niet slim is om iets te dragen dat je net gekocht hebt, terwijl het niet bij je past. Persoonlijk adviseer ik juist om iets te dragen wat je al langer hebt en waar jij je goed in voelt. Of een item waar je daarnaast complimenten over krijgt, want dat geeft je een extra goed gevoel. En die zelfverzekerdheid, dat is veel belangrijker. 

Dat neemt trouwens niet weg dat het belangrijk is om jezelf te verdiepen in de bedrijfscultuur. Want als je binnenkomt in een kledingstuk waarmee je onwijs uit de toon valt, dan kan dat er alsnog voor zorgen dat je een onzeker gevoel krijgt.

Heb jij je weleens ongemakkelijk gevoelt tijdens een sollicitatiegesprek omdat je nieuwe kleding droeg?

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge