Belgische student ontwerpt uniformen voor Brussels Airlines

De uniformen bij luchtvaartmaatschappijen worden vaak ontworpen door bekende ontwerpers. Maar Brussels Airlines heeft het dit keer op een andere manier aangepakt. Zij laten hun nieuwe uniformen ontwerpen door modestudent Gabrielle Szwarcenberg. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Oude uniformen van Brussels Airlines

Voordat ik je ga vertellen over de nieuwe uniformen is het eerst tijd om de oude uniformen te bekijken. Hieronder zie je wat het personeel op dit moment draagt.

Belgische student ontwerpt uniformen voor Brussel Airlines
Foto: huidige uniformen Brussels Airlines
Belgische student ontwerpt uniformen voor Brussel Airlines
Foto: huidig uniform Brussels Airlines

De huidige collectie is ontworpen door Xandres Corporate. Deze bedrijfskleding leverancier is geen onbekende partij in België. Onder meer de uniformen van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), de provincie Antwerpen en Universiteit Leuven werden gemaakt door bedrijf. 

Wanneer ik kijk naar de kleding van Brussels Airlines, dan is dit wel duidelijk aan vernieuwing toe. Naast het feit dat het personeel hier al sinds 2006 in loopt is het ook erg gedateerd. Bovendien stralen de zwarte pakken en rode details weinig creativiteit uit. Het is wat mij betreft ronduit saai. Men heeft destijds nog gepoogd om de heren met een gestreepte das iets bijzonders te laten uitstralen. Maar dit ziet er eerder vreemd uit. Het past niet helemaal bij de rest van de kleding.

Belgische student ontwerpt uniformen voor Brussel Airlines
Foto: huidige uniformen Brussels Airlines
Belgische student ontwerpt uniformen voor Brussel Airlines
Foto: huidig uniform Brussels Airlines

Belgische student ontwerpt uniformen voor Brussels Airlines

Maar Brussels Airlines heeft duidelijk genoeg van die zwarte pakken. In samenwerking met de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen organiseerde ze een wedstrijd. Hierbij werden vijf studenten gekozen die een nieuw uniform mochten ontwerpen. De ideeën van Gabrielle Szwarcenberg vielen op. En hiermee won de tweedejaars studente uiteindelijk de wedstrijd.

Volgens Barbara Fleury, uniform coördinator bij Brussels Airlines, is er bij de selectie naar verschillende aspecten gekeken:

“We hebben goed geluisterd naar onze uniform dragende collega’s over wat ze van hun uniform willen en verwachten. Hun comfort staat daarbij heel hoog op de prioriteitenlijst, maar ook duurzaamheid en inclusiviteit spelen een belangrijke rol.”​

Gabrielle Szwarcenberg | Foto: Brussels Airlines
Gabrielle Szwarcenberg | Foto: Brussels Airlines

Aankomende maanden zal Szwarcenberg in samenwerking met Brussels Airlines de uniformen gaan ontwerpen. Zowel het cabinepersoneel, de piloten als het luchthavenpersoneel zullen een nieuw kledingpakket krijgen. Maar we moeten nog even wachten op de kleding. Dit zal pas in het voorjaar van 2023 gepresenteerd gaan worden.

Ge-wel-dig

Ik vind het super leuk dat Brussels Airlines een student heeft gevraagd om een nieuw uniform te ontwerpen. Vaak kiezen luchtvaartmaatschappijen voor een bekende modeontwerper of gaan ze in zee met een bedrijf die gespecialiseerd is in werkkleding. Dat is ook logisch. Dit soort partijen hebben veel ervaring. En wanneer je kiest voor een bekende ontwerper, vergroot je hiermee ook het draagvlak. Het personeel is vaak trots op het feit dat ze kleding dragen dat is ontworpen door een bekend persoon. Daardoor is de kans op kritiek weer wat kleiner. Bovendien is dit voor het bedrijf ook een manier om in de media te komen.

Ik vind het daarom niet alleen super leuk, maar vooral stoer dat deze keuze is gemaakt. Het is ook nog het eerste nieuwe uniform sinds de oprichting van Brussels Airlines in 2006. Het zal niet makkelijk worden voor de eenentwintigjarige studente, maar het is wel een geweldige kans. En wellicht een opstapje naar een mooie carrière in de bedrijfskleding?

Groetjes,

Aileen

P.s: Studeer jij ook mode en droom je ervan om werkkleding te ontwerpen? Check dan de Make It Workwear ontwerpwedstrijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge