De invloed van hoge hakken op de werkvloer

Hoog gehakte schoenen zorgen al decennia voor discussies. De één vindt het een plezier voor het oog, terwijl de ander zich vooral zorgen maakt om de gezondheidsrisico’s. Hoe werkt dit in een professionele omgeving? Wat is de invloed van hoge hakken op de werkvloer? Onderzoekers aan de Universiteit van North Carolina hebben het uitgezocht. 

De invloed van hoge hakken op de werkvloer

Foto:  Amanda Vick on Unsplash

Hoge hakken zijn aantrekkelijk

Als eerste hebben de onderzoekers gekeken naar de invloed van hoge hakken zonder de werkomgeving hierbij te betrekken. In totaal moesten 448 deelnemers antwoord geven op een aantal vragen over vrouwen op hoge hakken. Deze vragen werden ook gesteld bij het zien van vrouwen met lage schoenen.

Hieruit bleek dat een vrouw op hoge hakken als fit, seksueel en fysiek aantrekkelijk werd beoordeeld. Ook vond men haar vrouwelijker dan wanneer ze platte schoenen droeg. Deze mening werd gedeeld door zowel de dames als de heren die aan het onderzoek meededen. 

Opvallend was dat mannen bij het zien van een vrouw op hoge hakken dachten dat zij ook een hoge functie bekleedde. Hoger dan wanneer zij lage schoenen droeg. Bij vrouwen bleek dit geen invloed te hebben. De schoenkeuze zorgde er niet voor dat een andere vrouw werd gezien als iemand met een hoge of juist lage functie. 

 

De invloed van hoge hakken op de werkvloer

Sreedhari Desai, universitair hoofddocent organisatiegedrag aan de Kenan-Flagler Business School van de Universiteit van North Carolina, wilde hier meer over weten. Zij heeft naar aanleiding van dit onderzoek gekeken naar de invloed van hoge hakken op de werkvloer. Tijdens een online discussie met Max Bazerman van de Harvard Business School deelde ze haar bevindingen. 

Tijdens het onderzoek werd er gekeken naar de invloed van hakken in verschillende professionele situaties. De werkscenario’s waren het staan voor de klas, geven van een presentatie, solliciteren voor een baan en het deelnemen aan onderhandelingen. Het enige verschil was hierbij dat de vrouw in kwestie de ene keer hakken droeg en de andere keer platte schoenen. 

In alle situaties kreeg de vrouw met lage schoenen een hogere beoordeling, werd zij als capabeler beschouwd en vond men haar beter voorbereid. Zowel mannen als vrouwen tussen de twintig en vijftig jaar oud dachten hier hetzelfde over.

 

Sexy versus capabel

Als je de onderzoeksresultaten naast elkaar legt dan denkt men dat een vrouw op hoge hakken dus aantrekkelijk is en, volgens de heren, een hoge functie bekleedt. De lage schoenen wekken juist de indruk dat iemand capabel is en goed voorbereid. Dit lijkt elkaar tegen te spreken, want je zou verwachten dat een vrouw met een hoge functie ook capabel is en goed voorbereid. Anders zou ze deze functie toch niet bekleden?

Hier komt het stereotype beeld van aantrekkelijke vrouwen om de hoek kijken. Vaak wordt gedacht dat een vrouw alleen met ”iets extra’s” op een hoge functie terecht kan komen. Denk aan het hebben van een knap uiterlijk, het dragen van aantrekkelijke kleding of zelfs het onderhouden van (seksuele) relaties met invloedrijke heren. Het zijn allemaal zaken die los staan van de kwaliteiten van een vrouw, maar wel vaak genoemd worden wanneer zij promotie maakt. 

Vaak zijn mensen zich niet eens bewust van deze vooroordelen. Zo blijkt dat 90% van de Nederlanders vrouwen net zo geschikt vinden voor een toppositie als mannen. Toch is slechts 12,4% van de bestuurders bij grote bedrijven een vrouw. Wanneer het gaat om de raad van commissarissen, dan bekleedt een vrouw bij 20,4% van de grote bedrijven deze functie.

Wat dat betreft vertelt dit onderzoek ons zoveel meer dan alleen wat je uitstraalt met je al dan niet hooggehakte schoenen. Het zet ons een spiegel voor. Eentje die we soms lastig kunnen zien, want het is confronterend. Maar wel helder. Pijnlijk helder.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge