Belgische politie krijgt eindelijk nieuw uniform

Na ruim twintig jaar krijgt de Belgische politie een nieuw uniform. De politie vindt dat hard nodig want het huidige uniform zou geen respect afdwingen. Men verwacht dat het nieuwe uniform, waarvan het ontwerp inmiddels is uitgelekt, dit wel gaat doen. Maar daar lijken de burgers anders over te denken…

Belgische politie krijgt eindelijk nieuw uniform

Agenten in Brussel (2019) – Foto: Robby McCulloughUnsplash

Oude uniform van Belgische politie 

De uniformen van de federale (landelijke) politie zijn op dit moment donkerblauw. 

Bij de lokale politie bestaat het uniform uit een combinatie licht- en donkerblauwe kledingstukken. 

Nicholas Paelinck, voorzitter van het permanente comité van de lokale politie, is niet blij met de uitstraling van deze kleding. “Ons uniform dwingt geen enkel respect af. (…) Als ik collega’s uit andere landen bezoek, schaam ik me dood. We zien eruit alsof we deel uitmaken van een fanfare. Ik draag het zo min mogelijk,” aldus Pealinck tijdens een interview met Het Laatste Nieuws (HLN).

De voorzitter zegt sinds de invoering in 2001 te hebben geroepen dat het geen goede keuze was. Om financiële redenen werd de ontwikkeling van een nieuw kledingpakket steeds uitgesteld. In totaal moeten er namelijk 12.000 federale en 35.000 lokale agenten gekleed worden. En dat is een flinke klus. 

 

Belgische politie krijgt eindelijk nieuw uniform

Wanneer ik kijk naar de huidige uniformen, begrijp ik niet waarom dit wordt vergeleken met de kleding uit een fanfare. Bij het zien van de Belgische agenten is het voor mij direct duidelijk dat het gaat om de politie. Ik begrijp dat Paelinck graag een ander type uniform had gezien, maar vind deze reactie wat overdreven. 

Het voorlopige ontwerp, gepubliceerd door HLN, laat zien dat er niet wordt afgeweken van de basis. Het nieuwe uniform is nog steeds hoofdzakelijk donkerblauw, alleen heeft men gekozen voor gele fluorescerende en reflecterende elementen. Qua uitstraling lijkt het een combinatie te zijn van de Belgische en Nederlandse politie uniformen. Het verbaast mij dan ook niet dat het ontwerp afkomstig is van de Nederlandse bedrijfskleding ontwerpster Karin Slegers. Zij ontwierp in het verleden ook voor Schiphol en Ambulance Zorg Nederland

 

Uitrol laat nog op zich wachten 

Voor de politie was het belangrijk dat de kleuren contrasteerden. Men heeft bewust gekozen voor fluorescerend geel. Volgens Paelinck heeft onderzoek uitgewezen dat deze kleur zowel overdag als in de avond meer opvalt dan fluorescerend oranje.

Het ontwerp is op grote lijnen goedgekeurd, maar er zullen nog enkele aanpassingen doorgevoerd worden. Zo moet er nog een goede plek komen voor de patches en rangen en wordt er gewerkt aan een goede versie voor vrouwelijke agenten. 

Daarna zullen er proeven worden gedaan, passessies en moet het worden aangeboden aan de politie vakbonden. Zodra de lokale en federale politie het uniform hebben goedgekeurd, zal alleen nog de minister van Binnenlandse Zaken akkoord moeten gaan. Dat gaat allemaal nog even duren. Men verwacht dat het uniform op zijn vroegst pas in 2026 zal worden gedragen.  

 

Geen respect voor politie 

Wanneer een bekende beroepsgroep een nieuw uniform krijgt, is het gebruikelijk dat er online wordt gediscussieerd over het ontwerp. Mensen vinden er altijd iets van. Het is dan ook opvallend dat de reacties onder het Facebook bericht van HLN niet over de kleding zelf gaat, maar over het werk van de agenten. Burgers lijken vooral medelijden te hebben met de Belgische agenten.

”Maar ze mogen nog even weinig als vroeger. En laat nu net dát het probleem zijn.”

”Bij sommige delen van de ” bevolking” zullen ze mogen dragen wat ze willen…..die hebben voor niets respect…….welke kleur het ook maar mag hebben….”

”Respect voor diegenen die de dag van vandaag nog deze job willen uitoefenen.”

Geweld tegen politiefunctionarissen is een groeiend probleem in België. Vooral in Brussel, Antwerpen en West-Vlaanderen laten cijfers een explosieve stijging zien. Zo steeg het aantal geweldsdelicten in Brussel met 39%, van 137 in 2020 naar 191 in 2021. Toen eind 2022 in de hoofdstad een agent in de nek werd gestoken, die later overleed aan de verwondingen, ontstond er woede. De politie ging de straat op om te protesteren tegen het geweld, maar ook voor loonsverhoging en een goede eindeloopbaanregeling. Annelies Verlinden, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, beloofde hiermee aan de slag te gaan.

 

Gaat een nieuw uniform respect afdwingen?

Ik snap de kritiek van de agenten en burgers wel. Hoe kun je een beroep uitoefenen waarbij je veiligheid moet bieden terwijl je zelf niet eens veilig bent? Het is één van de grootste angsten van deze beroepsgroep. Wat gebeurt er wanneer de autoriteiten geen autoriteit meer hebben? We hebben in het verleden genoeg situaties meegemaakt waarbij dit het geval was en de gevolgen zijn niet fijn.

Is het nieuwe uniform, waar men al twee jaar mee bezig is, een pleister op een wond? Misschien, maar de wond is groter dan dat de pleister aankan. Ik hoop dat de agenten meer krijgen dan alleen nieuwe kleding met een stoere uitstraling. Fluorescerend gele stof en reflecterende strepen zorgen voor zichtbaarheid, niet voor een respect. Daar is meer voor nodig en ik hoop dan ook van harte dat ze dat krijgen. 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Gezag en respect dwing je af door je gedrag, je houding. Niet door een uniform. Noch door wetten, regels en ambtsinstructies. De laatste jaren laten ook het tegenbeeld zien: geuniformeerde mensen roepen juist aversie en agressie op doordat de overheid negatieve associaties oproept door o.a. beperkende maatregelen. Het huidige Nederlandse uniform heeft bij mij ook nooit tot meer respect voor de politie geleid. Het nieuwe ontwerp in België roept bij me associaties op met industriële kleding zoals in de petrochemie. De afbeeldingen kunnen dan wel stoer lijken…. in het echt geloof ik daar niet zo veel van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge