De schaftwagen als kleedruimte in de bouw

We kennen ze allemaal wel: de bouwkeet. Van die kleine hokjes op wielen waarin bouwvakkers zitten tijdens de lunch. Ze worden ook wel schaftwagens genoemd. Maar wist je dat deze ruimtes ook als kleedruimte in de bouw worden gebruikt? En hoewel ze er eenvoudig uitzien komt daar toch best veel bij kijken…

De schaftwagen als omkleedruimte in de bouw
Afbeelding: Brouwer Group schaftwagen

De schaftwagen als kleedruimte in de bouw

Naast een plek om te lunchen is het ook wettelijk verplicht om op de bouwplaats een aparte ruimte te hebben om kleding in op te hangen. Vaak moet het bouwbedrijf daarom een schaftwagen kopen of huren.

Hoe dit er uitziet, hangt af van verschillende factoren. Sowieso moet deze plek zo dicht mogelijk bij de bouwplaats zelf zijn. Wanneer er werkkleding wordt gedragen, wat in de bouw vaak het geval is, moet er voldoende ruimte zijn om in om te kleden. Maar wie denkt dat een lege keet voldoende is, die zit ernaast. Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit moeten er banken of stoelen, ventilatie en verwarming aanwezig zijn. Voor de vrouwen en mannen dient er een aparte kleedruimte te zijn. Maar aangezien op veel bouwplaatsen alleen de mannen speciale werkkleding dragen, is dat in praktijk niet altijd nodig. 

Wanneer de kleding nat is, dan moet deze daar gedroogd kunnen worden. En na het omkleden moet de kleding die niet wordt gedragen afgesloten kunnen worden. Er moeten dus ook kluisjes of lockers aanwezig zijn. Het is handig wanneer deze voorzien zijn van aparte vakken aangezien persoonlijke kleding en werkkleding gescheiden opgeborgen moeten worden. Dit geldt ook voor de persoonlijke beschermingsmiddelen zoals helmen, werkschoenen en handschoenen. 

Toch is in praktijk niet iedere bouwplaats voorzien van een aparte kleedruimte. Dit zie je vaak alleen bij grote bouwprojecten en aannemers. Het is bij veel bedrijven sowieso gebruikelijk om je thuis om te kleden. In dat geval wordt de bouwkeet echt alleen gebruikt voor de lunchpauze of een sanitaire stop. Het is voor de werknemers dan wel zo fijn als er een kapstok is zodat de werkjas tijdens de lunch opgehangen kan worden. 

 

Kleedruimte voor speciale werkkleding 

Soms wordt er in de bouw gewerkt op plekken waar kankerverwekkende stoffen aanwezig zijn. Dat vraagt niet alleen om speciale werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), maar ook om een ander soort kleedruimte. In dit geval is deze ruimte geen vrijblijvende keuze, maar moet de werkgever deze verplicht aanbieden. 

Zo moet er een plek zijn om de kleding en PBM’s apart van de andere werkkleding op te bergen. Ook moet er in de keet een ruimte zijn met een douche zodat de bouwvakkers de kankerverwekkende stoffen niet naar huis mee kunnen nemen. De persoonlijke beschermingsmiddelen moeten na gebruik op een speciale plek opgeborgen worden, gecontroleerd én gereinigd voordat ze opnieuw worden gebruikt. En aangezien je na het douchen natuurlijk niet meer de ruimte mag betreden waar je net de speciale werkkleding hebt uitgetrokken, moet er een aparte ruimte zijn om je persoonlijke kleding weer aan te trekken.

Er zijn in dit geval dus minimaal drie aparte ruimtes nodig: één om de speciale kleding uit te trekken, één om te douchen en één om je persoonlijke kleding weer aan te trekken. Het bouwbedrijf moet daarom een speciale schaftkeet kopen waarbij verschillende ruimtes aan elkaar vast zitten. Deze zijn speciaal gemaakt voor projecten waarbij schadelijke stoffen vrijkomen. Afhankelijk van de hoeveelheid kan er ook een arbeidshygiënist ingehuurd worden die gespecialiseerd is in gezondheidsrisico’s op de werkplek.

Kortom: het omkleden in de bouw kan heel simpel zijn, maar ook weer heel ingewikkeld. Uiteindelijk is veiligheid het belangrijkste. 

Groetjes,

Aileen 

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Brouwer Group. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge