De vele betekenissen van de roze helm

Laten we het eens hebben over de roze helm. Het is iets waar vaak grapjes over worden gemaakt, maar ook iets dat in praktijk ook echt gedragen wordt. Soms vrijwillig en soms als straf. Soms zit er een gedachte achter en soms ook weer niet. In het artikel van vandaag ga ik het hebben over de vele betekenissen van de roze helm. 

De vele betekenissen van de roze helm

Roze als symbool van strijd en passie

De kleur roze wordt in de huidige maatschappij gekoppeld aan meisjes. We eten beschuit met roze muisjes wanneer er een meisje is geboren en ook de kleding die zij draagt is vaak roze. Hoewel wij het heel normaal vinden, is dit niet altijd het geval geweest.

In de achttiende eeuw liepen juist jonge mannen vaak in roze kleding met geborduurde bloemen erop. Deze kleur is namelijk een afgeleide van rood, dat staat voor passie en strijdbaarheid. Wanneer vrouwen roze droegen, dan deden zij dit omdat het jeugdigheid en gezondheid uitstraalde. 

Volgens Jo Paoletti, hoogleraar in de geschiedenis van kleding en auteur van het boek Pink and Blue, werd roze begin 1900 pas populair bij meisjes. En vanaf 1940 koppelen mensen deze kleur direct aan het vrouwelijke geslacht.

 

Roze als straf

Het feit dat mensen roze associeren met meisjes lijkt onschuldig, maar dit heeft zo zijn gevolgen. Veel mannen weigeren om de kleur te dragen. In sommige omgevingen wordt een man die roze draagt namelijk gezien als vrouwelijk. Het gaat zelfs zo ver dat zijn geaardheid daardoor in twijfel wordt getrokken. Want een man die roze draagt, die kan toch niet op vrouwen vallen?

Ook op de werkvloer zie je deze gedachtegang terugkomen. Een goed voorbeeld is de cultuur die heerst bij mensen die werken in de bouw. Het is bij veel bouwbedrijven een jarenlange traditie dat diegene die zijn helm vergeet mee te nemen een roze variant moet dragen. Soms gebeurt dit ook wanneer iemand zijn helm kapot is gegaan. Als een soort ‘straf’.

Want het dragen van een roze helm, dat is kennelijk hetgeen wat niemand op de bouwplaats wil. De functie lijkt hierbij niet veel uit te maken. Ben je aan het werken als bouwopruimer, timmerman of metselaar: heb je geen helm bij je, dan loop je het risico dat je een roze variant krijgt. 

Dat wil niet zeggen dat een roze helm op een bouwplaats altijd als straf wordt gedragen. Er zijn namelijk ook mensen, vaak vrouwen, die deze juist graag opzetten. Omdat ze het mooi vinden of ook als grapje. Want roze op een bouwplaats, daar val je mee op. 

 

Roze om aandacht te vragen 

Een andere werkplek waar helmen worden gedragen is in de autosport. Het gaat hierbij natuurlijk over een ander soort helmen, maar ook hier speelt het imago van roze een rol. Toen autocoureur Sebastiaan Vettel zijn oude helm, voorzien van de Duitse vlag, inruilde voor een roze exemplaar dook de media hier bovenop. Zou hij het niet erg vinden om een roze helm te dragen?

Dat bleek niet het geval. Sterker nog, Vettel zei juist trots te zijn op zijn nieuwe helm. De roze kleur was namelijk de huiskleur van zijn nieuwe sponsor BWT. Dit Oostenrijkse waterzuiveringsbedrijf had op de helm de quote ‘change the world, sip by sip’ laten zetten. De roze helm bleek de lancering te zijn van een nieuwe campagne waarbij BWT wereldwijd schoon drinkwater aanbiedt via tappunten in plaats van plastic flessen. 

“Als Formule 1-coureur denk ik dat het juist is om op te staan en over dit onderwerp mijn stem te laten horen. Ik ben dan ook blij dat ik met BWT een partner heb gevonden die dezelfde visie deelt,” aldus Vettel.

Dat de helm roze was zorgde dus alleen maar voor meer media aandacht voor deze sponsor. En laten we eerlijk zijn, waarom zou een coureur zich druk maken over de kleur van zijn helm? De wereld van autosport zit vol sponsoren. Deze partijen zorgen ervoor dat de coureur zijn werk kan doen. En met zo’n gevaarlijk beroep lijkt een kwalitatief goede helm iets belangrijker dan de kleur die erop zit. 

 

De vele betekenissen van de roze helm

Zo zie je maar weer dat een roze helm per branche en organisatie een andere betekenis kan hebben. Maar dat wil niet zeggen dat dit altijd zo zal blijven. Misschien is roze over honderd jaar weer iets voor mannen en gaan we weer terug naar de trend van de achttiende eeuw. Wellicht vechten de mannen op de bouwplaats dan om een roze helm…

 

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Binckwerk. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge