Dit betekenen de gekleurde helmen in de bouw

Is het je wel eens opgevallen dat mensen die op een bouwplaats rondlopen meestal verschillende, gekleurde helmen dragen? In de mode of bij zakelijke kleding kiezen mensen vaak voor een bepaalde kleur omdat ze die mooi vinden, of omdat het een bepaalde uitstraling geeft. In de bouw werkt dat anders. Daar hebben alle kleuren een functionele betekenis. Het gaat immers altijd om veiligheid en functionaliteit. Of zijn ze stiekem toch ook bezig met de uitstraling van de kleur? Ik heb het uitgezocht…

Dit betekenen de gekleurde helmen in de bouwFoto: Pixabay

Let op: voor dit artikel heb ik ter ondersteuning bij de tekst de productfoto’s gebruikt van engelbert strauss, een online aanbieder van werkkleding- en accessoires. Met deze afbeeldingen wil ik dus niet zeggen dat deze helmen bij alle projecten gedragen mogen worden. Er bestaan veel verschillende modellen, die alleen gekoppeld zijn aan een bepaalde norm. Zoek altijd eerst uit aan welke norm een helm moet voldoen voordat je er één aanschaft.

Iedere kleur een betekenis

Als eerste zal ik ingaan op de kleuren van de helmen en wat deze officieel betekenen.

Dit betekenen de gekleurde helmen in de bouw

  • Witte helm: Ingenieurs, managers en leidinggevenden.
  • Blauwe helm: Elektriciens, timmerlieden en andere technici.
  • Rode helm: Officieel enkel voor brandweerlieden.
  • Groene helm: Veiligheidsofficiers.
  • Grijze helm: Bezoekers.
  • Gele helm: Grondverzetters.
  • Bruine helm: Lassers en andere mensen die werken met hete materialen.

Veiligheid

Je zult begrijpen dat niet alleen iedere functie andere werkzaamheden met zich meebrengt, maar ook andere vormen van gevaar. Toch moeten ze allemaal veilig zijn. Om die reden moet iedere helm vervangen worden wanneer hij valt van een afstand van één meter of hoger. Of wanneer je een ongeluk meemaakt terwijl je de helm draagt. Daarnaast staat er een datum in de helm zodat je weet wanneer hij is gemaakt. Afhankelijk van het materiaal moet hij om de drie tot tien jaar vervangen worden.

Zie je een rode stip op een helm? Ook deze geeft aan of hij nog veilig genoeg is. Als de stip vuurrood is, dan mag hij gedragen worden. Is de stip aan het vervagen, dan betekent dit dat hij aan het uitdrogen is. Door de zon kan het plastic van de helm namelijk zwakker worden en dus minder veilig. En deze stip geeft dit dus aan. Heel handig!

Dit betekenen de gekleurde helmen in de bouw

Naast de gekleurde helmen kan het ook voorkomen dat je iemand ziet lopen met een pet op. Officieel mag je deze, ook wel stootpet genoemd, niet dragen op een bouwplaats. Hij is namelijk niet heel erg veilig. Het beschermt je hoofd tegen het stoten en schaven, maar niet tegen voorwerpen die vallen of waarmee wordt gegooid.

Ondanks dat hij er uitziet als een gewone pet, moet je hem niet hiermee verwarren. Een gewone pet is namelijk enkel gemaakt van stof, terwijl de stootpet aan de binnenkant een extra beschermingslaag heeft. Qua kleur zit er doorgaans geen verschil bij de stootpetten. Hierbij is het een kwestie van smaak dat bepaalt welke kleur stootpet er wordt gedragen.

Dit betekenen de gekleurde helmen in de bouw

Mocht je op bezoek zijn op een bouwplaats waarbij er een kans is op vallende voorwerpen, dan is het verplicht om een helm te dragen. Een stootpet is dan niet veilig genoeg. Wanneer je naar de binnenkant kijkt van een helm, dan zie je elastieke banden. Afhankelijk van het type helm, en de bijbehorende normering, zijn er modellen met een vierpunts- of zespunts binnenwerk. Deze benaming geeft aan op hoeveel punten het elastiek vast zit. Deze elastieken banden zorgen er trouwens voor dat er een afstand zit tussen jouw hoofd en de helm. Wanneer er iets op je hoofd valt, dan raakt het dus als eerste je helm en niet direct jouw hoofd zelf.

Allemaal dezelfde kleur?

Zoals ik in het begin van het artikel vertelde heeft iedere helm een andere betekenis. Toch houdt niet ieder bouwbedrijf zich netjes aan deze regels.

Ik sprak recent met Ricardo, een lezer die alweer zo’n achttien jaar werkzaam is in de bouw. Zowel op de bouwplaats zelf als op kantoor heeft hij verschillende functies vervuld. Hij vertelde mij dat je deze kleuren vooral terugziet bij grote bouwprojecten die worden aangestuurd vanuit de overheid of multinationals. Denk bijvoorbeeld aan partijen zoals Shell. Deze bedrijven zijn zeer groot, worden vaker gecontroleerd en moeten zich daarom houden aan strikte normen.

Kleinere bouwbedrijven pakken dit nog wel eens anders aan. Die zijn vaak geneigd om de medewerkers op een bouwplaats helmen te geven die passen bij de kleur van hun bedrijf. Op die manier willen zij de uitstraling van het bedrijf doorvertalen naar de bouwplaats. Of dit handig is, dat is de vraag. Want daardoor weten de medewerkers op de bouwplaats vaak niet wie wat voor een werk doet. Zeker wanneer niet iedereen elkaar kent, is dat niet zo handig. Soms wordt er om die reden voor gekozen om alleen mensen met een leidinggevende functie een witte helm te geven. Maar hoe weet je nu wanneer iemand leiding geeft op kantoor en enkel op bezoek komt, of leiding geeft aan een technisch team?

Kortom: het is leuk om de kleur van je bedrijf door te vertalen naar de werkplaats, maar niet altijd even handig.

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met engelbert strauss. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

4 reacties

  1. Heb je toevallig meer informatie op basis van welke wetgeving deze kleuren vastgelegd zouden zijn. Ik volg zelf de wetgeving op voor een grote verdeler van persoonlijke beschermingsmiddelen, maar kan hierover helemaal niets terugvinden. Is dit Europese wetgeving of nationale (Nederland)

  2. Dat verschillende kleuren helmen in de bouw een betekenis hebben wist ik niet. Het lijkt mij vooral erg handig. Zo wordt het gemakkelijker om de juiste persoon te vinden. Ook komt dit de veiligheid ten goede neem ik aan.

  3. Prima dat men nadenkt over kleuren, wat ik echter tegenkom in de praktijk dat bedrijven strikt eigen kleuren hanteren. Kom ik dan als klant of leverancier van diensten of goederen bij een bedrijf, dan moet ik een gebruikte helm dragen waarvan men zegt dat deze goed zijn schoongemaakt. Het zijn PERSOONLIJKE VEILIGHEIDS MIDDELEN (PBM) kortweg. Anders zou het gedeelde veiligheidsmiddelen heten (GVM). In het kader van hygiëne zou ik dus echt stampei maken helmen te dragen die NIET van mij zijn.

    Gaat men zo enorm prat op al die kleurtjes dan zou ik berdrijven adviseren om desnoods te werken met een bepaalde kleur band die tijdelijk om de helm te doen is om expresse te geven aan de functie van de drager. Natuurlijk mag dit geen negatief effect hebben op de veiligheidskenmerkingen waaraan de helm voldoet.

    Misschien een mooie kans voor fabrikanten voor productontwikkeling!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge