Dit is het nieuwe uniform van Air Serbia

Het personeel van Air Serbia heeft nieuwe uniformen gekregen. De aanleiding was het tienjarige jubileum van de Servische luchtvaartmaatschappij. In dit artikel laat ik je de oude en nieuwe uniformen zien. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden…

 

Oude uniform 

Het oude uniform ziet er erg basic uit. Naast de stropdassen en sjaals met een print zijn er weinig kenmerken die het geheel uniek maken. De effen blouses, rokken en pantalons lijken rechtstreeks te zijn ingekocht bij een groothandel. 

Voor zover ik kan zien zijn er geen logo’s of andere details in verwerkt waardoor je kunt zien dat deze kleding van Air Serbia is. Een speldje was kennelijk voldoende. Ik ben hier geen fan van. 

Dit is het nieuwe uniform van Air Serbia

Ter ere van de lancering van de nieuwe uniformen heeft de luchtvaartmaatschappij een video gemaakt. Het idee hierachter is om het verschil tussen de oude en de nieuwe kleding te laten zien. 

Ik denk dat alleen de kritische kijker het verschil zal zien. Beide uniformen hebben namelijk vrijwel dezelfde kleur, stijl en uitstraling. Het verschil zit hem vooral in de details. 

Dit is het nieuwe uniform van Air Serbia
Foto: Air Serbia

Op de persfoto’s zijn de nieuwe uniformen iets beter te zien. De effen jurken en rokken zijn voorzien van een verticale, rode lijn en goudkleurige knopen. De print  op de sjaal, afkomstig van de traditionele klederdracht, heeft men laten terugkomen in de tailleband van de rok. Maar dit is ook eigenlijk wel het enige opvallende verschil met de oude collectie.  

Dit is het nieuwe uniform van Air Serbia
Foto: Air Serbia
Dit is het nieuwe uniform van Air Serbia
Foto: Air Serbia

In het persbericht vertelt Milena Bojić, de ontwerpster van de uniformen, dat ze zich heeft gefocust op zowel comfort als uitstraling. 

“Het uniform is het eerste wat passagiers zien, maar functionaliteit is een absolute prioriteit voor het cabine- en cockpitpersoneel van Air Serbia. We hebben meer dan zes maanden gewerkt aan het ontwerpen en perfectioneren van de uniformen. Ik heb geprobeerd uniformen te creëren die visueel aantrekkelijk zijn, maar tegelijkertijd comfortabel. Ik hoop dat ik daarin geslaagd ben.”

Voor een buitenstaander klinkt zes maanden wellicht als een langdurig proces, maar voor een uniform in de luchtvaart is dat vrij kort. Naast het maken van het ontwerp moeten er ook stoffen gekozen en getest worden, draagproeven worden gedaan en het moet bij alle kledingmaten goed vallen. Dit is geen eenvoudige opgave. Er kleven ook best veel risico’s aan vast. Zo kunnen bepaalde stoffen in vliegtuigen allergische reacties oproepen, wat bij American Airlines recent nog tot een dure rechtszaak heeft geleid. 

Maar uiteindelijk is de ervaring van de bemanning het belangrijkste. En ik hoop dat de nieuwe uniformen van Air Serbia ze goed bevallen. 

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de luchtvaart? Check dan mijn boek Op hoge hakken in de wolken. Te koop via o.a. Bol.com.

Groetjes,

Aileen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge