Goldman Sachs loopt anno 2023 nog steeds in pak

Het is inmiddels bijna vijf jaar geleden dat Goldman Sachs een versoepeling van de dresscode aankondigde. De Amerikaanse investeringsbank was daarmee één van de eerste grote organisaties in de financiële wereld die de formele kledingvoorschriften los liet. Destijds was het groot nieuws. Maar hoe casual lopen de medewerkers er anno 2023 bij? En wat voor effect heeft dit gehad op de rest van de branche?

Goldman Sachs loopt anno 2023 nog steeds in pak
Foto: Crystal Shaw – Unsplash

Financiële wereld laat regels los

Begin 2019 kregen de medewerkers van Goldman Sachs via e-mail te horen dat de bank de dresscode los liet. De aanleiding was dat werkomgevingen wereldwijd steeds minder formeel werden. Door de kleding hierop aan te passen zouden mensen zich prettiger voelen bij de bank, zo was de gedachte. Medewerkers werden gevraagd om zich voortaan te kleden naar de klant in plaats van naar de zakelijke dresscode waar Goldman Sachs bekend om stond. Hoe dat er precies uit moest zien, dat werd niet omschreven. Medewerkers werden alleen op het hart gedrukt dat een casual stijl niet de bedoeling was. Volgens de bank wisten ze zelf wel hoe ze zich het beste konden kleden. 

De interne e-mail werd al snel wereldnieuws. Editie NL maakte er een item over, waarvoor ik werd geïnterviewd. Binnen een maand na de uitgelekte e-mail maakte Frankfurter Sparkasse bekend dat de klanten hun dresscode mochten gaan bepalen. De Duitse bank wilde ook afscheid nemen van hun formele kledingstijl, maar ging wel eerst even navragen hoe men daar over dacht.

Daar bleef het niet bij. Lloyd’s of London, de grootste en oudste verzekeringsmarkt ter wereld, besloot nog eens kritisch te kijken naar de dresscode van het personeel. En ook de Zwitserse bankgroep Credit Suisse vond dat de nette pakken niet meer van deze tijd waren. Na de pandemie hoefden medewerkers geen formele kledij meer aan op kantoor. De Deutsche Bank ging zelfs een stapje verder. De medewerkers kregen van hun werkgever een paar gepersonaliseerde sneakers van Adidas.

 

Goldman Sachs loopt anno 2023 nog steeds in pak

In 2019 creëerde de versoepeling van de dresscode bij Goldman Sachs vooral veel vragen. Wat konden medewerkers nu wel en niet dragen? Niemand wilde immers de plank mis slaan.

Wanneer je nu kijkt naar de kledingstijl bij de investeringsbank, dan lijkt men te kiezen voor de veilige weg. Tijdens de Investor Day stonden diverse managers op het podium en daarbij vielen een aantal zaken op.

Als eerste droegen alle vijf mannelijke partners waaronder CEO David Solomon een overhemd zonder das. De bovenste knoop van het overhemd was open, de stof licht van kleur en werd gecombineerd met een donker pak. De schoenen waren formeel, donker van kleur en zonder teveel details.

Kortom: de kleding is niet veel veranderd. Geen opvallende kleuren, prints of eigenzinnige details. De das ontbreekt maar verder is dit de outfit die wij al heel lang zien in de financiële sector.

De drie dames op het podium waren eveneens formeel gekleed. Een eenvoudige, donkere jurk zonder mouwen werd gecombineerd met zwarte hakken. De enige die opviel was chief strategy officer en global head of investor relations Carey Halio. Zij droeg een zijden blouse met een gekleurde print, veilig gecombineerd met een donkere pantalon. 

Volgens Patrick Kenger, die als persoonlijke stylist mensen in de financiële sector kleedt, is er ook niet zoveel veranderd de laatste jaren. “De dresscode van Wall Street is versoepeld, maar er wordt nog steeds conformiteit verwacht. (…) Als je wilt laten zien dat je onderdeel bent van deze sector, dan moet je je ook echt zo kleden.”

Nuchtere Nederlanders

Hoewel men bij de Amerikaanse investeringsbank kiest voor de veilige weg, lijken we in Nederland wel degelijk mee te gaan in de trend van de vercasualisering. Het past ook goed bij onze cultuur waarin ”Doe je maar normaal, dan doe je al gek genoeg” eveneens van toepassing is op onze kledingstijl. Maar dat verschilt natuurlijk ook per beroep. Niet de volledige financiële sector loopt standaard in een driedelig pak. 

Zo heb ik mijn eigen boekhouder, die bij mijn vorige kantoor mijn buurman was, nog nooit in formele kleding gezien. Hij zag er altijd netjes uit, maar omdat het contact met veel klanten tegenwoordig digitaal verloopt is dat ook niet van groot belang. Dat geldt al helemaal voor kleine bedrijven die zich enkel bezighouden met online boekhouding en alles achter de computer regelen. Of denk aan de zelfstandige, online financieel adviseurs met een betaalrekening bij Moneybird. Zij zien hun klanten misschien wel nooit.

Bij de Nederlandse banken is het een ander verhaal. Zo heeft Rabobank op hun website staan dat de dresscode business casual is. Maar daarbij wordt benadrukt dat men zich vooral goed moet voelen in de kleding. Ook op de website van ING staat dat op de meeste afdelingen business casual kleding wordt gedragen. 

Bij ABN AMRO zijn ze ook met hun tijd meegegaan. Zo is de organisatie overgestapt op een ‘mix & match’ systeem waarbij mannen en vrouwen zelf mogen kiezen wat ze dragen uit de collectie. Het geslacht is daarbij niet meer bepalend voor de kleding die wordt gedragen. De collectie bestaat ook al lang niet meer uit de standaard pakken. Naast formele pantalons, overhemden en colberts kan men ook kiezen voor (polo)shirts, gekleurde jurken en gebreide kledingstukken. 

De financiële wereld gaat dus mee met zijn tijd, maar niet iedere organisatie vindt dat even makkelijk. Een casual kledingstijl is soms ook gewoon lef hebben. En hoewel we dat op papier willen hebben, werkt de praktijk in formele omgevingen nu eenmaal anders. 

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Moneybird. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge