Dit is waarom je niets hebt om aan te trekken

Velen zullen het gevoel wel herkennen. Je wilt naar je werk gaan, staat voor de kledingkast en kan niets vinden om aan te trekken. Dat klinkt best gek wanneer je je bedenkt dat je meer dan genoeg kleding hebt. Toch komt dit vaak voor en het is vanuit de psychologie ook verklaarbaar. In dit artikel vertel ik je hoe dit komt én geef ik tips om toch snel een keuze te kunnen maken.

Dit is waarom je niets hebt om aan te trekken
Foto: piotr szulawski – Unsplash

Dit is waarom je niets hebt om aan te trekken

Het zijn Jordan Etkin (Duke University) en Aner Sela (University of Florida) die er tijdens een onderzoek in 2016 achter zijn gekomen waarom wij wel eens het gevoel hebben dat we niets hebben om aan te trekken. Het blijkt niets te maken te hebben met de hoeveelheid kleding die we hebben, maar met de manier waarop we ermee omgaan. De onderzoekers concludeerden dat “wanneer mensen meer variatie in de gebruikssituaties van een product waarnamen, ze het product minder leuk vonden.”

Dus wanneer jij bijvoorbeeld een blouse voor een feestje koopt en het alleen dan draagt, zul je er meer plezier van hebben dan wanneer je het dagelijks gaat dragen. Bij dagelijks gebruik verliest het product, in dit geval het kledingstuk, zijn unieke eigenschap. We worden er niet meer door geprikkeld en vinden het kledingstuk daardoor snel saai. 

Toch is dit niet altijd de reden. Wanneer je bijvoorbeeld vaak impulsaankopen doet, dan kan het zo zijn dat de kleding in je kast niet goed bij elkaar past. In dat geval blijft het moeilijk om een leuke outfit samen te stellen. Dan zul je toch eerst een aantal goede basis kledingstukken moeten hebben zodat je makkelijker combinaties kunt maken.

Hoe je van het probleem af komt

Ik heb regelmatig het gevoel dat ik niets heb om aan te trekken, terwijl ik zelfs een inloopkast heb. Aan kleding geen gebrek dus. Wanneer dit gevoel bij mij opkomt, dan ga ik mij altijd focussen op accessoires. Ik kies een paar bretels, das of ketting die ik graag wil dragen. Dit gebruik ik als uitgangspunt voor mijn outfit. Op die manier combineer ik kleding bij mijn accessoire, in plaats van dat de kleding het uitgangspunt is.

Mijn ervaring is dat je op die manier jezelf dwingt om nieuwe combinaties te maken. En zo kun je jezelf soms onverwacht verrassen.

Wat doe jij wanneer je het idee hebt dat je niets hebt om aan te trekken?

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge