Het is en blijft een lastig punt: hoofddoeken op de werkvloer. Mag je het als werkgever nu wel of niet verbieden? Want weegt de vrijheid van godsdienst zwaarder dan de wens van een werkgever om neutraliteit uit te stralen? Het Europese Hof van Justitie heeft recent een uitspraak gedaan… Maar is er hiermee een einde gekomen aan het grijze gebied?
Europese Hof: hoofddoeken mogen worden verboden op de werkvloer
De uitspraak volgde naar aanleiding van twee rechtszaken waarin Duitse vrouwen een hoofddoek op het werk wilde dragen. De ene dame werkte op een kinderdagverblijf. Het dragen van kleding of accessoires die verwijzen naar een religie was daar niet toegestaan. Het management wilde niet dat de kinderen op deze manier beïnvloed zouden worden. De tweede zaak ging over een dame die werkte bij een drogisterij. Zij mocht ook geen hoofddoek dragen. De reden hiervoor was dat de winkel neutraliteit wilde uitstralen.
De hoogste juridische instantie van Europa oordeelde dat als een werkgever neutraliteit wil uitstralen het verbieden van een hoofddoek is toegestaan. Het is daarbij wel belangrijk dat een werkgever moet kunnen aantonen dat dit noodzakelijk is voor het bedrijf.
Wel of geen discriminatie?
Het is niet de eerste keer dat Het Hof zich over de hoofddoeken kwestie buigt. In 2017 stapte een Belgische vrouw naar het orgaan omdat zij geen hoofddoek op het werk mocht dragen. Het Hof oordeelde dat er in dit geval geen sprake was van discriminatie omdat het verbod op religieuze uitingen in het bedrijfsreglement was opgenomen. Mocht een bedrijf te maken krijgen met een klant die niet geholpen wil worden door een medewerker met een hoofddoek, dan is er wel sprake van discriminatie.
Ik begrijp de manier waarop Het Hof zijn uitspraken heeft omschreven, maar het onderscheid tussen wel of geen discriminatie blijft lastig. Naar aanleiding van de uitspraak in 2017 sprak ik een aantal moslima’s over hun ervaringen met een hoofddoek. Uit de gesprekken bleek dat de hoofddoek regelmatig een struikelblok is tijdens sollicitatiegesprekken. Sommige vrouwen komen zelfs amper aan een baan. Het lastige is dat een werkgever zich op dit soort momenten niet genoodzaakt voelt om uitleg te geven. Wanneer je eenmaal in dienst bent, dan moet de werkgever met goede argumenten komen. Want dan heeft de werknemer zo zijn rechten. En dan kan het, zoals in 2017 en 2021 het geval is, zelfs tot een rechtszaak leiden. Dan nog is het de vraag of een neutrale uitstraling noodzaak is of gewoon een voorkeur van een bedrijf. De uitspraak is daarom een richtlijn, maar wel eentje met veel ruimte voor eigen interpretatie.
Groetjes,
Aileen