Hoofddoeken op het werk verboden?

Vorige week werd bekend dat de hoogste rechter in Europa heeft besloten dat werkgevers religieuze symbolen op het werk mogen verbieden. Dus ook de hoofddoek. Nu hoofddoeken op het werk verboden mogen worden, kan dit gevolgen hebben voor een deel van de bevolking. Maar wat zijn de gevolgen precies en hoe erg is dat?

3 moslima’s en 3 meningen

Mijn eerste reactie na het lezen van dit nieuwsbericht was dat het vast wel mee zou meevallen. Er zullen toch niet zoveel bedrijven zijn die hier een punt van maken? Ik heb al zoveel werkende dames gezien met een hoofddoek, ik kan mij niet voorstellen dat bedrijven nu massaal deze regel gaan invoeren omdat het juridisch gezien mag. Maar ja, wat heb ik hier nu werkelijk over te zeggen? Ik heb nog nooit een hoofddoek gedragen, laat staan gewerkt met een hoofddoek.

Om die reden interviewde ik drie moslima’s:

  • Fatima, een bekeerde dame van 41 jaar oud. Zij draagt al 12 jaar een hoofddoek die zij achterop haar hoofd knoopt. Een soort ‘ piratenstijl’ zoals ze het zelf noemt. Op dit moment werkt zij niet.
  • Mahwish is 34 jaar oud en maatschappelijk werkster van beroep. Daarnaast is ze ook eigenaresse van de website mammiemammie.nl . Zij draagt sinds twee jaar een hoofddoek, ook als ze aan het werk is.
  • Layla werkt als verzorgende-IG (Individuele Gezondheidszorg) en is daarnaast eigenaresse van Lanitanl.nl. Zij is 33 jaar oud en draagt sinds 14 jaar een hoofddoek. Dit doet zij ook tijdens haar werk.

 

Wat vinden jullie  van de uitspraak van de Europese rechter?

Fatima  ”Ik vind dit heel erg. Ik kan niet begrijpen waarom er niet gekeken wordt naar de persoon achter de hoofddoek. Ik zou ook niet iemand ontslaan of niet aannemen die bijvoorbeeld heel veel tatoeages heeft of een keppeltje draagt ofzo. Ik vind het raar dat je niet geaccepteerd wordt om wie je bent. Dit is gewoon goedgekeurde discriminatie. Zo zie ik het.” En ook Layla is er niet blij mee. ”Zo nemen ze onze vrijheid van religie af. Een burka op het werk of gezichtssluier kan ik mij nog voorstellen maar een dood normale hoofddoek niet.”

Mahwish noemt het zorgwekkend. ”Men heeft het vaak over het idee dat een hoofddoek vrouwen onderdrukt. Maar dit zorgt juist voor échte onderdrukking. Men wil dat iedereen kan participeren in de samenleving maar door dit soort besluiten isoleer je juist een deel van de samenleving.”

 

Bron foto: mamiemamie.nl (Mahwish)

 

Ja, dat vroeg ik mij ook al af; maken jullie je zorgen naar aanleiding van deze uitspraak? Verwachten jullie dat er veel gaat veranderen?

Layla is er niet blij mee, maar maakt zich niet heel veel zorgen. ”Ik denk dat het allemaal wel mee valt.” Fatima is een stuk minder optimistisch. Ik denk dat er werkgevers zijn die hun regelement snel gaan aanpassen zodat ze iemand met een hoofddoek gewoon kunnen weigeren. En er zijn dames die harstikke goed in hun werk zijn of heel veel potentie hebben die nu een baantje beneden hun kunnen zullen aannemen omdat ze daar wel een hoofddoek mogen dragen. Dat is toch echt onderdrukking hoor.”

Mahwish ziet het als een gemiste kans voor beide partijen. ”Als moslima’s voor de keuze worden gesteld: je baan of je hijaab, dan zullen veel dames kiezen voor hun hijaab. Deze vrouwen, van alle opleidingsniveaus, zullen dan ongewenst thuis komen te zitten. Voor werkgevers die ervoor kiezen, is het ook een gemiste kans. Zij lopen mogelijk één van hun beste werknemers mis, want een hoofddoek zegt niks over je kwaliteiten en capaciteiten als werknemer.

 

Zouden jullie een baan weigeren indien je geen hoofddoek mag dragen of zou je er dan voor kiezen om deze af te doen?

Mahwish zou dit niet doen omdat zij zich zonder hoofddoek niet compleet voelt. ”Ik zou de baan weigeren, omdat een hoofddoek ook bedekking is van mijn lichaam. Je kunt ook niet aan werknemers vragen om zonder shirt naar werk te komen. Dat klinkt bizar toch? Zo bizar klinkt het ook voor een moslima om gehoor te geven aan deze vraag. Zonder hoofddoek voelt een moslima die voor een hijaab kiest zich naakt.” Ook voor Fatima is het afdoen van een hoofddoek voor een baan geen optie: ”Dat is wie ik ben en waar ik voor sta.”

Layla is vooral blij dat het nog nooit zo ver heeft hoeven komen. ”Ja ik zou een baan zeker weigeren als ik mijn hoofddoek niet zo mogen dragen. Mocht mijn man onverwachts werkloos komen te zitten voor korte of lange tijd. Dan zou ik het wel kunnen doen want er moet ook brood op de plank komen. Ik zou dan wel blijven zoeken naar een baan waar ik wel mijn hoofddoek mag dragen. Maar gelukkig is dit niet het geval.”

 

Conclusie

Ik vind het zelf een lastig thema. Aan de ene kant mag een werkgever van jou verlangen dat je een uniform draagt dat hoort bij je functie. Dat is bij veel beroepen heel redelijk. Denk aan bijvoorbeeld het werk van een stewardess, een receptioniste of beveiliger. Deze mensen moeten een bepaalde uitstraling hebben voor hun werk. Dat snap ik heel goed.

Aan de andere kant is er ook nog de vrijheid van meningsuiting en geloof. Iedereen zou toch vrij mogen zijn om te kiezen voor een bepaald geloof? En met een hoofddoek doe je hier toch niemand kwaad mee? In het geval van de uitspraak van de rechter weegt het recht om namens een bedrijf te kiezen voor neutrale uitstraling echter zwaarder dan het recht op de gelijke behandeling. Ik vind het nogal wat.

Ik was bij deze dames ook benieuwd naar hun ervaringen in de praktijk. Zijn ze wel eens geweigerd voor een functie door hun hoofddoek? Heeft het hun carrière beïnvloed? Morgen om 19.00 lees je deel 2 van het interview op Prettybusiness. Hierin zal je de ervaringen van deze dames lezen.

 

Groetjes,

Aileen

4 reacties

  1. Interessante artikel maar ik mis een beetje andere invalshoeken: mening van moslima’s die geen hoofddoek dragen (er zijn heel veel die dat niet doen om zeer uiteenlopende redenen) of die hun hoofddoek afdoen wanneer ze op het werk aankomen en weer omdoen wanneer ze naar huis gaan, en ook van moslima’s die het niet meer dragen omdat ze eerst in bijvoorbeeld Iran of Saoedi Arabië gedwongen waren het te dragen en nu in een vrij land leven en zelf mogen beslissen. En natuurlijk de mening van mensen die graag in een neutrale werkomgeving willen werken, waar geen zeer opvallende religieuze symbolen worden gedragen (dus door geen enkele religie of overtuiging). Nederland is nog steeds een seculair land en veel mensen hechten waarde aan het principe van leven en laten leven en houden hun overtuigingen voor zichzelf en hetzelfde van andere mensen verwachten. Het dragen van opvallende al dan niet religieuze symbolen is namelijk ook van invloed op de omgeving, net als het dragen van zeer uitdagende kleding, make-up, tatoeages, body modifications etc.). En het is ook een feit dat er veel meer dingen zijn die verboden of zijn als ongewenst beschouwd worden door werkgevers (tatoeages, opvallende body modifications, zeer opvallende/ uitdagende kleding etc.). De dragers daarvan houden er ook rekening mee dat ze niet overal aan de bak kunnen of moeten ze bepaalde dingen aanpassen of indien mogelijk bedekken op het werk, terwijl die dingen vaak zeer belangrijk voor hem zijn. Het blijft een keuze. En er zijn altijd plekken waar bepaalde dingen juist welkom zijn.

    • Ja, ik had ook andere mensen kunnen bevragen. Maar als ik nog meer mensen erbij betrek en allemaal verschillende verhalen plaats, dan is het geen artikel en wordt het eerder een boek of onderzoeksrapport. Ik houd het dit keer bij deze dames omdat ik de kant van Moslima’s die wel een hoofddoek dragen wilde belichten.
      aileen onlangs geplaatst…Ask Aileen – werkkleding issues van kleine vrouwenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge